Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Πώς απαξίωσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ηγεσία τους



Εντυπωσιακή άγνοια βασικών αρχών ασφαλείας, αλλά και περιφρονητική συμπεριφορά έναντι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επέδειξε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες: Κατά την Σύνοδο του ΟΑΣΕ και την συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν αγνόησαν παντελώς και επιδεικτικά όλες εκείνες τις παραμέτρους επικινδυνότητας που μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν (όπως συνέβη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες) και άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός σχεδιασμού ασφαλείας (αν υπήρχε κάτι τέτοιο γιατί μόνο τροχονόμοι που ρύθμιζαν την κίνηση εθεάθησαν).

Ποιος θα αντιμετώπιζε ένα ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος φορτωμένο με εκρηκτικά, το οποίο θα απογειωνόταν από έναν πρόχειρο διάδρομο της Αλβανία με στόχο το κτήριο της διάσκεψης; Αλλά η απαξιωτική συμπεριφορά ορισμένων από τους κυβερνώντες έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων δεν σταματά εδώ: Το Σάββατο 20/06 στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, από το υπουργείο Πολιτισμού, προσκλήθηκαν οι πάντες: Ακόμα και κοσμικοί μαϊντανοί. Οι μόνοι που δεν προσκλήθηκαν ήταν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Φαίνεται ότι οι τιμημένες με αίμα χιλιάδων Ελλήνων στολές των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνουν αλλεργία στους υπεύθυνους.

Αυτό που δεν έκανε όμως η Πολιτεία, το κάνει το www. defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Προσφέρουμε τέσσερα δωρεάν εισιτήρια για το Μουσείο της Ακρόπολης στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Γράψα, ΓΕΣ, αντιστράτηγο Δημήτριο Βούλγαρη, ΓΕΝ, αντιναύρχο Γεώργιο Καραμανλίκη και ΓΕΑ , αντιπτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο και φυσικά θα υπάρξει και ξενάγηση επίσης με δαπάνες μας.

Είναι γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν ούτε οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Τασούλας και Ιωάννης Πλακιωτάκης, αλλά αυτοί, ως πολιτικά στελέχη μπορούν να διαμαρτυρηθούν οι ίδιοι στον συνάδελφό τους, υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.

Όσο εντυπωσιάζει η περιφρόνηση του θεσμού των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων στα πρόσφατα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης (σε ανάλογες τελετές σε ολόκληρο τον κόσμο η λίστα των προσκεκλημένων ξεκινά από τη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων), άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι η σχεδίαση και εκτέλεση του σχεδίου ασφαλείας (υποθέτουμε ότι υπήρχε κάτι τέτοιο) στην Σύνοδο της Κέρκυρας, όπου βρισκόντουσαν 56 υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί Eξωτερικών με τα επιτελεία τους.

Είναι απίστευτο το ότι σε μία τέτοιας σημασίας σύνοδο σε νησί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας είχαν κρατήσει μακριά το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Όταν στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ΝΑΤΟΪκά AWACS και το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων Αυστρίας και Ελβετίας, περιπολούσαν επάνω από τα γήπεδα, στην Κέρκυρα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ένα κράτος όπως η Αλβανία που αποδεδειγμένα υπήρχαν πυρήνες της Αλ Κάϊντα, ουδείς ενδιαφέρθηκε για την ασφάλεια Συνόδου και Συμβουλίου από αέρος.

Δεν περιπολούσε ούτε ένα μαχητικό, δεν υπήρχαν ελεγκτές αεράμυνας και φυσικά δεν είχαν διατεθεί ΑΣΕΠΕ ERIEYE. Στην θάλασσα, τουλάχιστον στο κόλπο του ξενοδοχείου όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, αραιά και που φαινόταν κάποιο περιπολικό του λιμενικού, την στιγμή που είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να υπάρχει σκάφος του Π.Ν. με ομάδα της ΔΥΚ, η οποία φυσικά και να επιχειρεί.

Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για όποιους γνωρίζουν τα μέτρα ασφαλείας τέτοιων Συνόδων. Αλλά και πέρα από το αντικειμενικό ζήτημα ασφάλειας, υπάρχει και το θέμα της προβολής της Ελλάδος ως ισχυρής δύναμης: Η εικόνα μιας φρεγάτας, κάποια βαμμένα «βατράχια» και ο ήχος των μαχητικών στον αέρα, είναι η ανάσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έπρεπε να νιώσουν εχθροί και φίλοι…
Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης