Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ανασύρει το «στρατηγικό χαρτί» της Αμμοχώστου

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Ο Πρόεδρος στέλλει επιστολές σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

Συλλογική προσπάθεια Προέδρου, Κυβέρνησης, Βουλής και διπλωματικών αποστολών για να επιτευχθεί η ανοικοδόμηση της πόλης-φάντασμα.

ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Στόχος η εξασφάλιση της υποστήριξης της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

Θέμα Αμμοχώστου, ως ατμομηχανής που θα ωθήσει τις συνομιλίες, θέτει διεθνώς η κυπριακή Κυβέρνηση. Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες ο πρόεδρος Χριστόφιας απέστειλε επιστολή προς τους 26 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, από τους οποίους ζητεί να επιδράσουν προς την Τουρκία ώστε να επιτρέψει την είσοδο εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην Αμμόχωστο, για να σχεδιαστεί η ανοικοδόμησή της, με σκοπό την ταχεία επιστροφή των κατοίκων της.
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις, μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου.

Όπως είπε, ενημερώθηκε η Βουλή για τις ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης, που έρχονται συμπληρωματικά με τις προσπάθειες του Δήμου Αμμοχώστου για την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την επιστολή προς τον ΓΓ πέρσι και την επιστολή που απέστειλε πριν από τέσσερις μέρες. Στην επιστολή του Προέδρου επαναφέρεται το θέμα της Αμμοχώστου και η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην είσοδο εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν το θέμα της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου, με σκοπό την ταχεία επιστροφή των κατοίκων της.
Αν γίνει αυτό, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «θα διευκολύνει και το κλίμα για τις συνομιλίες και θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού προς την επίτευξη και υλοποίηση εφαρμογής της συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού».
Ο Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε σε εξελίξεις στην καρδιά της Ευρώπης, που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία ανοικοδόμησης και απελευθέρωσης της Αμμοχώστου.
Όπως είπε: «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες του Δήμου Αμμοχώστου και οικονομικά και έμπρακτα. Θα το κάνουμε με όλες τις διπλωματικές μας αποστολές και σε στενή συνεργασία με τους ευρωβουλευτές της Κύπρου, οι οποίοι έχουν κάνει ήδη μια πολύ καλή δουλειά για το θέμα». Η Αμμόχωστος, πρόσθεσε, ακόμα και με βάση την τελευταία έκθεση του ΓΓ το 2009, είναι ευθύνη της Τουρκίας. «Και, βεβαίως, κολλά στην άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την οποιαδήποτε κίνηση».
Ο Μάρκος Κυπριανού δήλωσε άγνοια αν το θέμα της Αμμοχώστου συζητήθηκε στις συνομιλίες, αλλά εξέφρασε βεβαιότητα ότι έχει θιγεί.

Πρόωρη επιστολή στον Ερντογάν

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να στείλει σχετική επιστολή στον κ. Ερντογάν, ο κ. Κυπριανού είπε: «Το να στείλει επιστολή στον κ. Ερντογάν νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο». Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των εταίρων μας και μετά, με το έναν ή τον άλλο τρόπο, να εγερθεί το θέμα στην Τουρκία είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την ΕΕ είτε και από τους δύο. Πιστεύω αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, παρά να σταλεί μία επιστολή», πρόσθεσε.

Ο Γαλανός ζητεί στρατηγική

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός δήλωσε ότι αναμένει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στη χάραξη μιας συγκεκριμένης στρατηγικής και εισηγήσεων όσον αφορά στην αξιοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Κυπριακού. Ζήτησε, επίσης, το θέμα να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός χαρακτήρισε την Αμμόχωστο στρατηγικό χαρτί που πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έγινε αποδεκτή η εισήγησή μας και έχει γίνει ήδη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ανάλογη με την επιστολή που έγινε προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, προς τους 26 αρχηγούς κρατών της Ευρώπης και προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πέραν αυτών, συζητήσαμε θέματα στρατηγικής και της σημασίας που έχει σήμερα, ιδιαίτερα μετά τη δυσμενή απόφαση του ΕΔΑΔ, κάποια δυνατά χαρτιά, όπως το θέμα της πόλης της Αμμοχώστου, την οποία κρατούν αποκλειστικά τουρκικά στρατεύματα και καταστρέφουν καθημερινά, να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως από την Κυβέρνηση».
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης της δεύτερης Συμφωνίας Κορυφής Κυπριανού - Ντενκτάς στο θέμα Αμμοχώστου. Αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και στο τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Υπέρ και οι νουνεχείς Τουρκοκύπριοι

Την ανάγκη να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό στο Κυπριακό, τόνισαν το ΚΣ ΕΔΕΚ και το τ/κ κόμμα Νέα Κύπρος, σε συνάντησή τους στις ελεύθερες περιοχές.
Ειδικότερα για το θέμα της Αμμοχώστου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου
είπε ότι τα δύο κόμματα συμφωνούν στην απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, το οποίο θα είναι ένα βήμα που μπορεί να επιδράσει θετικά σε μια σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης