Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες

Πράξεις ζητούν από Ερντογάν Αθήνα, Λευκωσία
Με αφορμή τις αναφορές του στο Κυπριακό και τον στρατό κατοχής

Της Δωρας Aντωνιου

Να μετακινηθεί από τα λόγια στην πράξη καλεί την Τουρκία η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό. Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε Ελληνοκυπρίους δημοσιογράφους στο περιθώριο ημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να σεβαστεί λύση που θα προκύψει από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να αποσυρθούν «εάν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές». Επανέλαβε, επίσης, την πρότασή του για σύγκλιση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Για τη διαδικασία των συνομιλιών ισχυρίστηκε ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που τις επιβραδύνει, ενώ για τις εκλογές στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχόμενη εκλογή του Ντερβίς Ερογλου δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε ότι οι δηλώσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει όμως να ακολουθήσουν πράξεις.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν δεκτές με επιφύλαξη στη Λευκωσία. «Το καθοριστικό δεν είναι το τι δηλώνεται και το τι λέγεται, αλλά το τι ο καθένας κάνει στην πράξη», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι στα λόγια η Τουρκία εδώ και καιρό διακηρύσσει ότι θέλει λύση στο Κυπριακό και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Παρέπεμψε μάλιστα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου, όπως ανέφερε, διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ των διακηρύξεων της Τουρκίας και των πράξεών της και γι’ αυτό η Ε. Ε. καλεί την Τουρκία έμπρακτα να εργαστεί για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, την υποστήριξη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, μετέφερε χθες ο πρόεδρός της κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο. Στη Λευκωσία, ο επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιακώβου ανακοίνωσε χθες ότι στις 15 Μαρτίου θα αρχίσουν οι εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λημνίτη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι εφόσον οι εργασίες προχωρήσουν κανονικά, όπως έχουν προγραμματισθεί, η διάνοιξη θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης