Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Μας απειλούν με «αυστηρή τιμωρία»


AN AΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ


Προεξοφλημένη θεωρούν οι Τούρκοι την «τιμωρία» της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρισλί» γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα έχουν πεισθεί ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και ότι μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρξει αποτέλεσμα. «Σε περίπτωση που χαθεί και η ευκαιρία αυτή, τίποτε δεν θα είναι όπως ήταν πριν», απειλεί η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι σε τέτοια περίπτωση, θα αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ή ακόμη, τα κατεχόμενα θα ενοποιηθούν με την Τουρκία.
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, κατηγορείται η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι είναι απρόθυμη για εξεύρεση λύση και προειδοποιούνται οι Ελληνοκύπριοι ότι «θα τιμωρηθούν αυστηρά». Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προσκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη στην Ουάσινγκτον, αλλά ο τελευταίος δεν αποφάσισε ακόμη αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση!
Σύμφωνα με τον Ερτσακιτζά, προτού απαντήσει ο Ταλάτ, θα έχει κάποιες διαβουλεύσεις, αλλά δεν διευκρίνισε με ποιους.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι η πρόσκληση Κλίντον προς τον Ταλάτ ήταν αποτέλεσμα ενεργειών του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσφέρει κάθε βοήθεια στον Ταλάτ για να επανεκλεγεί. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η επίσκεψη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι επισκέψεις του κατοχικού ηγέτη στην Ιταλία και την Ισπανία.
Από πλευράς της, η εξτρεμιστική «Βολκάν» υποστηρίζει ότι «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τους Ελληνοκυπρίους κινούνται για την ''επανεκλογή'' του Ταλάτ και η πρόσκληση Κλίντον αποσκοπεί να του εξασφαλίσει πλεονέκτημα στις "εκλογές"».
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε ανησυχία για τις διεθνείς επαφές που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό ο Ταλάτ και τόνισε ότι αυτές αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Μετά τον Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Υπουργούς Εξωτερικών Ιταλίας και Ισπανίας, διαβιβάστηκε πρόσκληση και από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών για επίσκεψη του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ», είπε και κάλεσε την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύει και να αντιληφθεί ότι είναι η Άγκυρα που συντονίζει την προσπάθεια αυτή, με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και όχι την προβολή του κατοχικού ηγέτη».
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση Χίλαρι, αρκέστηκε να πει ότι «θα σχολιάσουμε όταν δούμε και με ποια ιδιότητα η κ. Κλίντον θα δει τον κ. Ταλάτ».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης