Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Γιατί ο Ερντογάν δεν συναντάται με τον Πρόεδρο Χριστόφια;


ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν επιχειρήσει να ζητήσουν συνάντηση με τον εκάστοτε Τούρκο Πρωθυπουργό. Για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, επειδή η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το 37% του νησιού. Δεύτερον, επειδή σταθερή θέση της ε/κ πλευράς, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν ότι τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού πρέπει να την επιλύσουμε με απευθείας συνομιλίες με την Τουρκία. Ο Μακάριος διέπραξε το μνημειώδες λάθος, το 1977, να αυτοϋποβιβαστεί από Πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, σε… κοινοτάρχη, για να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη Ντενκτάς. Επειδή ενός κακού μύρια έπονται, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, μέχρι την κυπριοποίηση της λύσης, όπως την υποστηρίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Η Τουρκία δεν θεωρείται από τρίτους ως κατοχική της Κύπρου χώρα, αλλ’ ως ένας θετικός παράγων, που συνεργεί προς την τ/κ πλευρά και τη βοηθά στην αναζήτηση λύσης. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποκάλυψε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Ερντογάν και αυτός απάντησε αρνητικά.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σταθερός στόχος της διαχρονικής πολιτικής της είναι η κατάλυσή της, επειδή η ύπαρξή της συμβολίζει τη διεθνή της νομιμότητα και αναγνώριση. Οι Τούρκοι βροντοφωνάζουν τις αταλάντευτες θέσεις τους κατά της Κύπρου. Οι ηγέτες μας, όμως, νομίζουν ότι μπορεί να τα βρουν με έναν φρουρό της τουρκικής κατοχής, τον Ταλάτ, επειδή ο Δ. Χριστόφιας έχει χημεία μαζί του. Μερικοί των ηγετών μας πανικοβάλλονται στην προοπτική να εκλεγεί ο Έρογλου, επειδή θα διακόψει τις συνομιλίες. Ως εάν ο Έρογλου να μην υπακούει στις διαταγές της Άγκυρας. Με τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τριών κυπριακών εφημερίδων, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ξανά την τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου. Πρώτον, ο Έρογλου δεν μπορεί να διακόψει τις συνομιλίες, διότι δεν θα το επιτρέψει η Τουρκία. Δεύτερον, ο επικεφαλής της ενταξιακής διαδικασίας Τουρκίας-ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο Ερντογάν δεν συναντάται με τον Πρόεδρο Χριστόφια, έδωσε την ήδη γνωστή, από μακρού χρόνου, τουρκική θέση:

«Όταν ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί σ' αυτό το όμορφο νησί, ανατέλλει σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, δύο διαφορετικές δημοκρατίες λειτουργούν πλήρως με δύο διαφορετικούς προέδρους, δύο διαφορετικά κοινοβούλια, δύο διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης, δύο διαφορετικές υποδομές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν ακούσετε προσεκτικά τις λέξεις μου, αποκάλεσα και τους δύο, προέδρους, επειδή εκλέγονται. Είμαι κι εγώ ένας πολιτικός, κι εγώ εκλέγομαι και στο βαθμό που με αφορά, θα ήταν λογικό οι εκλεγμένοι ηγέτες να είναι και οι δύο παρόντες διότι είναι και οι δύο εκλεγμένοι, δεν είναι κυβερνήτες που διορίζονται από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι εκλεγμένοι από το λαό τους. Γι' αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν ίσους». Η Τουρκία είναι πεντακάθαρη στους στόχους της.

Ο Ερντογάν δεν συναντάται και δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια επειδή, πρώτον, θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν… υπάρχει (έστω και αν η Τουρκία την έχει ανάγκη στην ενταξιακή της πορεία). Δεύτερον, θεωρεί ως δεδομένο ότι στο νησί υπάρχουν ντε φάκτο δύο κράτη, δύο λαοί, δύο Δημοκρατίες, δύο Κοινοβούλια. Τρίτον, πιστεύει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, δηλ. αυτή είναι η λύση, που η ελληνική πλευρά καλείται να αποδεχθεί και να νομιμοποιήσει διά της υπογραφής της. Πράγματι, ο Ερντογάν είναι «ειλικρινής» στη διασάλπιση των στόχων του κατά της Κύπρου. Το μέγα ερώτημα, που η πάνσοφη ηγεσία μας δεν απαντά, είναι τούτο: Πώς αντιμετωπίζει την τουρκική στοχοθεσία, που προωθείται με δραστική επικοινωνιακή ευελιξία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης