Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

RQ-170: το μυστικό των αμερικανικών ανησυχιών;

Καθώς γίνεται όλο και πιο βέβαιο ότι το ίδιο το Sentinel δεν έχει τίποτε να αποκαλύψει στους Ιρανούς ή σε όποιους καταλήξει τελικά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, είτε στους τομείς στελθ είτε της ίδιας της UAV σχεδίασης, οι υποθέσεις για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την αμερικανική απώλεια στρέφονται σε έναν άλλο τομέα, αυτόν του εξοπλισμού.

Το τι φορτίο μεταφέρει το RQ-170 παραμένει άγνωστο και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, ανάμεσα σε ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και συστήματα ραντάρ AESA για κάλυψη SAR.
Υπάρχουν όμως πολλοί που επισημαίνουν ότι
η αμερικανική προσπάθεια συλλογής πληροφοριών το τελευταίο διάστημα εστιάζεται πάνω σε συστήματα full-motion video (FMV) που επιτρέπουν την αποκόμιση πολύ περισσότερων πληροφοριών από οποιοδήποτε άλλο μέχρι στιγμής αισθητήρα. Το FMV δεν είναι τίποτε περισσότερο από βίντεο υψηλής ανάλυσης αλλά το κυριότερο ομαλής ροής, όχι διαφορετικό από αυτό που απολαμβάνουμε σε μια τηλεόραση. Το βίντεο όμως αυτό δημιουργεί τεράστιο όγκο δεδομένων που μέχρι πρόσφατα οι ζεύξεις δεδομένων για στρατιωτική χρήση δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν. Έτσι το υλικό που αποκομιζόταν από UAV ήταν πρακτικά «βίντεο» τύπου «κινούμενης εικόνας»  που προερχόταν από σύνθεση μεμονωμένων εικόνων που είχαν ληφθεί σε χρονική αλληλουχία. Το FMV που προέρχεται από επιτήρηση περιοχής με μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες που διαφορετικά διαφεύγουν.
Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι η αποκάλυψη του κρησφύγετου του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν το αποτέλεσμα χρήσης FMV από RQ-170. Βίντεο πολλών μηνών από παρακολουθήσεις πιθανών συνεργατών του, επιβεβαίωσε τις διαδρομές που ακολουθούσαν στις επισκέψεις τους, ακόμη και εάν αυτές είχαν γίνει σε διάστημα μηνών ή εβδομάδων, συγκλίνοντας με επεξεργασία στο κρησφύγετο.
Gorgon Stare σε MQ-9
Το πόσο ικανά είναι τα συστήματα FMV αποδεικνύεται από τις λίγες  πληροφορίες που υπάρχουν για το σύστημα «Gorgon Stare», που φέρεται ότι εξοπλίζει κάποια από τα UAV που χρησιμοποιεί σήμερα η USAF. Το σύστημα διαθέτει τέσσερις κάμερες ημέρας και πέντε IR που δημιουργούν συνδυαστικά τεράστια είδωλα. Έτσι για παράδειγμα οι κάμερες ημέρας προσφέρουν είδωλα 80 Mpixel, ενώ οι IR εικόνες των 32 Mpixel με ρυθμό καταγραφής δυο κάθε δευτερόλεπτο. Ο όγκος αυτός δεδομένων είναι τεράστιος και μπορεί να διακομιστεί μόνο μέσω ειδικών ραδιοζεύξεων Common Data Link & Tactical Common Data Link.

Ήταν αυτές οι επεξεργασμένες εικόνες και βίντεο που προσέφεραν τις λεπτομέρειες (όπως το ύψος τοίχων και το μέγεθος των παραθύρων) που ήταν απαραίτητες για την αμερικανική επιδρομή και εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν.
Εάν το RQ-170 που βρίσκεται σε ιρανικά χέρια έφερε τέτοια συστήματα FMV, τότε σίγουρα είναι μεγάλη απώλεια για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι θα αποκαλύψουν τις δυνατότητες που κατέχουν στην συλλογή πληροφοριών αλλά και μπορούν επίσης να αντιγραφούν. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι το γεγονός ότι οι Ιρανοί έκρυψαν το κάτω μέρος του UAV ήταν μια απόπειρα να κρύψουν από τους Αμερικανούς την έκταση της ζημιάς που είχε πάθει ο εξοπλισμός που είναι τοποθετημένος στο κάτω μέρος του αεροσκάφους.
Πτήση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης