Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Απόπειρα περαιτέρω προόδου των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας




Εξαιρετικά θετικές είναι οι εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Τελ Αβίβ. Αυτό που επισημάνθηκε κυρίως από την πολιτική ηγεσία της χώρας, είναι η θεαματική στροφή του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα στο θέμα των διμερών σχέσεων, μια στροφή η οποία συνοδεύεται και από πιο ψύχραιμες σκέψεις και σε επίπεδο κοινωνίας, παρά το παραδοσιακά θετικό στερεότυπο απέναντι στους Άραβες και ειδικότερα τους Παλαιστινίους.

Οι συζητήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ σε ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο, διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα. Εξετάστηκαν, ανάμεσα στα άλλα, θέματα που αφορούν στην ΑΟΖ, στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, καθώς και οι δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα και ενίσχυσης του Τουρισμού.
Επισημάνθηκε, επίσης, η καλή συνεργασία Ελλάδος- Ισραήλ και έγινε ενδελεχής ανάλυση σε θέματα που αφορούν τη γεωστρατηγική στην ευρύτερη περιοχή, την τρέχουσα κατάσταση και τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ και παίρνω πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα. Μιλάω για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, ΑΟΖ, Τουρισμό, Γεωργία, αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή – αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών μας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί οι συνομιλίες μου εδώ είναι ουσιαστικές και θα αποδώσουν».
Σημείο Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης