Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Αποκαλύψεις για τις φωτιές που έβαζε η Τουρκία στα δάση μας



Σε μια αποκάλυψη-σοκ, που έρχεται να επιβεβαιώσει ύστερα από χρόνια τις υποψίες πολλών Ελλήνων,  προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ κάνοντας επίσημες δηλώσεις για χρησιμοποίηση των μυστικών κονδυλίων -την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν η Τανσού Τσιλέρ- σε δολοφονίες Κούρδων αλλά και σε εμπρησμούς ελληνικών δασών! Ο κ. Γιλμάζ έκανε λόγο για “αντίποινα” σε βάρος της Ελλάδας.
Η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιλμάζ ξεκινά το 1993,
όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία η κυρία Τσιλέρ, και τελειώνει το 1996, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία ηγούνταν, με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στην Ελλάδα πρωθυπουργός ήταν από το φθινόπωρο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου και από τις αρχές του 1996 ο Κώστας Σημίτης. Και ήταν μια χρονική περίοδος κατά την οποία εκδηλώθηκαν εκατοντάδες καταστροφικές πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνον, κατά τις οποίες θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα. Κατά τη διάρκεια εκείνης της διακυβέρνησης της χώρας από την Τανσού Τσιλέρ συνέβη και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο. Από το 1996 ως το 1997 ο Γιλμάζ διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα η κυρία Τσιλέρ κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά και συμμετοχή σε σκάνδαλα, όπου όμως οι μετέπειτα πρωθυπουργοί δεν κατάφεραν να αποδείξουν απολύτως τίποτα.

Οι φονικές πυρκαγιές

Πάντως η συμμετοχή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σε αγαστή και στενή συνεργασία με την παρακρατική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, σε πυρκαγιές στη χώρα μας δεν εστιάζεται μόνο στη δεδομένη χρονική περίοδο (1993-1997), αλλά έρχεται από το παρελθόν, όπως έχει αποκαλύψει από τότε το περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία», όπως και ο δημοσιογράφος και τότε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Μάνος Ηλιάδης, στο βιβλίο του «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ».
Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από τη σύλληψη του Αλί Κιζιλάι (Ali Kizilay) το 1985 και την ομολογία του ότι δύο άλλοι συμπατριώτες του (που είχαν επίσης συλληφθεί) τον είχαν βάλει να κάψει τα ελληνικά δάση. Μάλιστα τη συγκεκριμένη ομολογία επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Σεπτεμβρίου 1985 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Τσούρας.
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις του περιοδικού ότι οι πυρκαγιές μόνο το 1993 ανήλθαν σε 2.518, αριθμός υπερδιπλάσιος (1.159) αυτών του 1981. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι φονικές πυρκαγιές του 1997, αρκετούς μήνες μετά τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν το δυστύχημα του Σούσουρλουκ και την ομολογία Τούρκων παρακρατικών ότι είχαν λάβει μέρος στους εμπρησμούς των ελληνικών δασών!

Ο θάνατος σε τροχαίο του γκρίζου λύκου και η εφημερίδα με το πρωτοσέλιδο “ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ;”

 Στις 3 Νοεμβρίου 1996 έγινε το ατύχημα του Σουσουρλούκ, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Αμπντουλάχ Τσατλί, κορυφαίο στέλεχος της μαφίας των Γκρίζων Λύκων, αναμεμειγμένος σε τοποθετήσεις βομβών σε αρμενικούς στόχους στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία), σε δολοφονίες Αρμενίων και Κούρδων και σε εμπόριο ηρωίνης, που έκανε στην Ευρώπη, με τη βοήθεια των τουρκικών διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπροσωπιών.
Μετά τον θάνατο του Τσατλί, ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Επιθεωρήσεων, που ανήκει στο γραφείο του πρωθυπουργού, να πραγματοποιήσει έρευνα και να υποβάλει αρμοδίως αναλυτική έκθεση για την υπόθεση. Κατόπιν αυτού ο Κουτλού Σαβάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων, υπέβαλε την περιβόητη Εκθεση Σουσουρλούκ, την οποία με τη σειρά του ο Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη, με εξαίρεση τη 12η σελίδα της έκθεσης, που παρέμεινε απόρρητη, επειδή περιείχε κρατικά μυστικά.
Με αφορμή αποκαλύψεις που γίνονται την περίοδο αυτή γύρω από τη δράση του παρακράτους, ο Μεσούτ Γιλμάζ ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μπιργκιούν», ανέφερε ότι στη σελίδα αυτή περιέχονται στοιχεία για τη χρηματοδότηση από τα μυστικά κονδύλια επιχειρήσεων που σχετίζονται με το πραξικόπημα ανατροπής του Χαϊντάρ Αλίεφ (έγινε τον Μάρτιο του 1995 από Τούρκους πράκτορες) και με τα αντίποινα στα ελληνικά δάση.
Πρόκειται για πυρκαγιές που κατέκαυσαν τα δάση των νησιών του Αιγαίου, αλλά και το δάσος της Πεντέλης και του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, τον Ιούλιο του 1995, η εφημερίδα «Τούρκιγιε» κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη φωτογραφία από την καμένη Πεντέλη, με τίτλο που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε: Καταλάβατε τώρα; (!!!!)
Να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1990 οι Τούρκοι, για να αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες, που κατέφευγαν στα δασωμένα βουνά, πυρπολούσαν τα δάση στο τουρκικό Κουρδιστάν. Τότε με τη σειρά τους οι Κούρδοι πυρπολούσαν τα δάση της δυτικής Τουρκίας, στα οποία εκπαιδεύονταν στον αντιανταρτικό αγώνα οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και της στρατοχωροφυλακής. Το τουρκικό κράτος, που έβλεπε πίσω από τις ενέργειες αυτές «ελληνικό δάκτυλο», πλήρωσε από τα μυστικά κονδύλια τη μαφία των Γκρίζων Λύκων, η οποία με τη σειρά της πυρπόλησε τα ελληνικά δάση στα νησιά, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Παρότι υπήρχαν στοιχεία στις ελληνικές υπηρεσίες αλλά και δηλώσεις Τούρκων παρακρατικών που συμμετείχαν στις πυρπολήσεις ελληνικών δασών, η δήλωση του Μεσούτ Γιλμάζ έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία, αφού ήταν ο πρωθυπουργός που έλαβε επίσημα τις πληροφορίες για την εμπλοκή του τουρκικού κράτους στις επιχειρήσεις εμπρησμού ελληνικών δασών.
  Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης