Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Προτεραιότητα η ανακήρυξη ΑΟΖ!

Σταύρος Δήμας: Προτεραιότητα η ανακήρυξη ΑΟΖ!

Η ανακήρυξη ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα σε ομιλία του στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, νωρίτερα σήμερα.-(15/12/2011)-.

Ο Σ. Δήμας, έμπειρος πολιτικόw, με αναγνωρισιμότητα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και θετικά δείγματα γραφής από την εποχή που χρημάτισε επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου για τα πρώτες εβδομάδες της θητείας του στον υπουργικό θώκο. Στην ομιλία του ο Σ. Δήμας αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την χώρα μας, την περιοχή μας αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Έτσι, έγινε μία εκτενής αναφορά στο Σκοπιανό με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο με την τοποθέτησή του αποκατέστησε την τάξη, αφού υπογράμμισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή, οι διεθνής οργανισμοί στους οποίους τα Σκόπια φιλοδοξούν να εισέλθουν, δεν αλλάζουν τις αποφάσεις τους κατά κεραία και πως ουσιαστικά ο Νικολά Γκρούεβσκι, έκανε «μία τρύπα στο νερό».


Αναφορικά με το Κυπριακό και την Τουρκία, εντύπωση προκάλεσε τη τοποθέτησή του, για την ακρίβεια η σαφήνεια της τοποθέτησής του, αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να προβεί στις ερευνητικές προσπάθειες στην ΑΟΖ ενώ δεν παρέλειψε να συνδέσει το θέμα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και την προσπάθεια της Τουρκίας να εισέλθει στην ΕΕ. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας επιδιώκει την ανακήρυξη ΑΟΖ όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως το ζήτημα είναι προτεραιότητα για την Αθήνα, ενώ έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως στις διαβουλεύσεις με την Αλβανία, με την οποία εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας, αλλά και με την Λιβύη και την Αίγυπτο, χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.
Πέραν όλων των παραπάνω ο Σ. Δήμας έκανε αναφορά και σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ στο Δυτικά Βαλκάνια, σε συνάρτηση με την Ελληνική πρωτοβουλία για το θέμα, αλλά και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και τις κυρώσεις απέναντι στην Τεχεράνη, οι οποίες εάν επεκταθούν στην εξαγωγή πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσουν την Αθήνα άμεσα.
Σημείο Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης