Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Η μυστική διπλωματία στο αποκορύφωμά της. Ο κ. Δρούτσας, με δόλωμα προς τους δημοσιογράφους το Συμβούλιο Συνεργασίας των δέκα υπουργών και με την ανακοίνωση των 5 ΜΟΕ, νόμιζε ότι θα περάσει απαρατήρητο το ότι δεν αναφέρθηκαν με τον κ. Νταβούτογλου καθόλου στα επίμαχα θέματα:
Αιγαίο, Κύπρος, ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κ.λπ. Μα τα θέματα αυτά ο κ. Δρούτσας τα συζήτησε μόνος του (ναι, απολύτως μόνος του) με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου. Έτσι, για να μην υπάρχει άλλη μαρτυρία, να μην υπάρχει κανένα στοιχείο. Εξάλλου δεν υπάρχουν τηλεγραφήματα, προφορικά μεταφέρει ιδέες στους Τούρκους ο κ. Δρούτσας, προφορικά μεταφέρει τις απαντήσεις στον κ. Παπανδρέου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες νομίζουν ότι διαδραματίζουν ρόλο περιμένοντας έξω από τις κλειστές πόρτες στις αίθουσες που ο κ. Δρούτσας ασκεί υψηλή διπλωματία.

Ως έμπιστος μεταφορέας θέσεων από και προς την Άγκυρα, μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την προαγωγή του. Εξάλλου πολιτικό πρόσωπο δύσκολα θα αναλάμβανε αυτήν την αποστολή…

Η πιο μεγάλη πλάκα που κάνουν οι Τούρκοι είναι αυτή με την περίφημη αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Ο Α. Νταβούτογλου είπε ενώπιον του κ. Δρούτσα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προβεί σε μεγάλες μειώσεις των εξοπλισμών, υπονοώντας προφανώς ότι τώρα πρέπει και η Ελλάδα να… ανταποκριθεί. Πράγματι είναι πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά και στη διπλωματική ιστορία μια χώρα που απειλεί μια άλλη να την πείθει ότι πρέπει να μειώσει την αποτρεπτική ικανότητά της, χωρίς να έχει αρθεί η απειλή εκ μέρους της. Και το πιο τραγικό είναι ότι η απειλούμενη χώρα σχεδόν πανηγυρίζει κιόλας...

Όσον αφορά την εξαγγελία του κ. Παπανδρέου και του κ. Δρούτσα ότι θέλουν να λύσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί, που γνωρίζουν και έχουν χειριστεί επί μακρόν τα ελληνοτουρκικά, είναι στο περιθώριο. Ο Γ. Σαββαΐδης δεν έχει ιδιαίτερο λόγο, ο κ. Σκοπελίτης πέρασε στη σύνταξη, ο κ. Βασιλόπουλος κάπου βρίσκεται στην απόσυρση, ο κ. Κακλίκης πήγε Γενεύη και έχει ο Θεός. Ο Δ. Παρασκευόπουλος γνωρίζει μεν αλλά με τι να πρωτοασχοληθεί; Πάντως με τον Δ. Τουλούπα, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις του, δεν μπορείς να στηρίξεις εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Δωράκι στον Ταλάτ;

Περίμενε τις εφημερίδες η κυπριακή κυβέρνηση για να πληροφορηθεί την παγίδα που της έστησε ο επίτροπος Στέφαν Φούλε, στέλνοντας τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος στην Ευρωβουλή. Σύμφωνα με τη διαδικασία, εάν εγκριθεί, που είναι και το πιθανότερο, ο Κανονισμός στην Ευρωβουλή μετά θα πάει σε Συμβούλιο Υπουργών όπου θα εγκριθεί με πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. Επειδή αδυνατώ να πιστέψω ότι οι κύπριοι διπλωμάτες και πολιτικοί είναι τόσο ανόητοι ώστε να μην πάρουν τίποτα χαμπάρι, αρχίζω να πιστεύω ότι απλώς κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια ώστε να δοθεί ένα «δωράκι» στην Άγκυρα και στον κ. Ταλάτ, που όμως υπονομεύει τελικά τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων...

Τελικά επρόκειτο περί αβλαβούς διέλευσης ή όχι; Για να αποφανθούμε εμείς θα πρέπει προηγουμένως να αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι ο περίπλους των ελληνικών νησιών από την τουρκική κορβέτα παραβίαζε την αβλαβή διέλευση. Αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε και κάτι άλλο: ότι το τουρκικό προξενείο στη Θράκη πρέπει να σταματήσει τη δράση την οποία αναπτύσσει, ενώ αμφισβήτησε και τη σκοπιμότητα ύπαρξής του.

Βεβαίως και που το λέει ο κ. Πάγκαλος μάλλον δεν έχει σημασία. Ο κ. Δρούτσας δεν έχει σκοπό να ακουμπήσει τη Θράκη. Εξάλλου αυτά είναι υψηλή πολιτική που μάλλον δεν ανήκει στις αρμοδιότητές του και, εκτός των άλλων, γνώριζε ότι δεν θα του περάσει του κ. Πάγκαλου. Κι αν είναι να τα βάλει κάποιος με τον αντιπρόεδρο, αυτός ας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή έστω ο αντ' αυτού. Σιγά μην μπλέξει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πόσα εκατομμύρια θα στοιχίσει η ανακαίνιση του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, με την ευκαιρία της οποίας ο εκεί πρέσβης μας κ. Κριεκούκης έδωσε συνεντεύξεις σε γερμανικά ΜΜΕ προκειμένου να παρουσιάσει την εκπλήρωση του ονείρου του, μια και εκεί είχε υπηρετήσει ο πατέρας του; Υποψιάζομαι ότι με τις εργολαβικές αμοιβές θα καλυπτόταν ο φόρος που θα καταβάλουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό… Ο κ. Κριεκούκης πάντως αποχαιρέτισε οριστικά το Βερολίνο και την Υπηρεσία, καθώς δεν εξασφάλισε νέα παράταση, και συνταξιοδοτήθηκε τελικώς.

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία της ΕΔΥ την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς παρέλυσε η Κεντρική Υπηρεσία, πολλές πρεσβείες και ακόμη περισσότερα προξενεία. Η έκπληξη ήταν κυρίως για τον αναπληρωτή υπουργό, που τον είχαν διαβεβαιώσει (οι γνωστοί αυλοκόλακες) ότι δεν θα υπήρχε αντίδραση από τους διπλωμάτες στη φορολόγηση της αποζημίωσης αλλοδαπής.

Η οικονομική εξόντωση των διπλωματών δεν επιχειρείται μόνο με τη φορολόγηση και την περικοπή της αποζημίωσης αλλοδαπής. Αποτέλεσμα είναι ότι θα κοπεί και το 8% που προσφέρουν από τις αποδοχές τους όσοι υπηρετούν στο εξωτερικό προς ενίσχυση των μισθών των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας, στους οποίους ήδη κόβεται από τον Σεπτέμβριο το επίδομα για το σχολείο των παιδιών τους. Έτσι η εξωτερική πολιτική επιστρέφει εκεί που φάνηκε στις αρχές του προηγουμένου αιώνα: στους χομπίστες εισοδηματίες…


Ο διορισμός του κ. Παύλου Αποστολίδη στις διερευνητικές επαφές μάλλον δεν θα άρεσε σε πολλούς. Ακούγεται μάλιστα ότι η επιλογή του είχε γίνει από καιρό, αλλά καθυστερούσε η ανακοίνωση γιατί φοβόντουσαν ενστάσεις από την... αντιπροεδρία. Εξάλλου ποτέ δεν ταίριαζαν τα χνότα του πρέσβη και κατόπιν διοικητή της ΕΥΠ με αυτά του Θ. Πάγκαλου. Πριν θυμηθούμε τους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν, υπενθυμίζουμε ότι υπήρχαν και διαφορετικές προσεγγίσεις στα ελληνοτουρκικά. Εξάλλου ο κ. Αποστολίδης ταίριαζε πιο πολύ στην «κουλτούρα Σημίτη».

Μεγάλη επιτυχία της... Τουρκίας πάντως το γεγονός ότι η είδηση από την Άγκυρα, που έκανε τον γύρο του κόσμου μετά την επίσκεψη Δρούτσα, ήταν ότι υπάρχει «στρατιωτική συνεργασία και προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας». Άντε μετά να εξηγήσεις και να πείσεις Ευρωπαίους και συμμάχους ότι η Τουρκία δημιουργεί στρατιωτική ένταση καθημερινά στο Αιγαίο και ότι τα πλοία της πλέουν γύρω από το Σούνιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης