Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μια τούρκικη άποψη για τις συνομιλίες Δρούτσα – Νταβούτογλου


Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουρκικών στρατιωτικών και διπλωματικών πηγών, η ιδέα μείωσης των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία λόγω της οικονομικής κρίσης θα παραμείνει ουτοπική, αν δεν επιλυθεί πρώτα σειρά ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, αναφέρει δημοσίευμα, που υπογράφει ο Σερκάν Νεμιρτάς, επικεφαλής στην Άγκυρα της αγγλόφωνης Hürriyet Daily News, με τίτλο «Weapon-free Aegean remains a dream». Λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ζητηθεί από Ελλάδα και Τουρκία να μειώσουν τους αμυντικούς εξοπλισμούς τους, όμως θα είναι δύσκολο να μεταβάλουν τις στρατηγικές τους διατάξεις στο Αιγαίο πριν από την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας, τονίζουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Τουρκία.

Ενώ η πρόσφατη επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας φαίνεται να αποβαίνει προς όφελος των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, ωστόσο το αδιέξοδο των διαφορών στο Αιγαίο είναι πιθανό να διαψεύσει τις ελπίδες για να καταστεί το Αιγαίο μια αποστρατικοποιημένη περιοχή (Weapon free zone). Όπως δήλωσε Τούρκος ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση δημοσιογράφων το περασμένο Σαββατοκύριακο, «δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες να υλοποιηθεί μια αναδιάρθρωση της στρατηγικής στο Αιγαίο». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο όρος για την ελαχιστοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αιγαίο είναι η επίτευξη προόδου στην επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και της υφαλοκρηπίδας.

Τα ζητήματα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια, έπειτα από τη σοβαρή οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα τόσο ισχυρά, ώστε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Αθήνα να προβεί σε περικοπές των αμυντικών της προμηθειών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έδωσε την ίδια συμβουλή και στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, καθώς , όπως αναφέρει και το ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διέθεσαν το 2008 πάνω από 20 δις. δολάρια για αμυντικές προμήθειες (11,7 δις. η Τουρκία, 9,7 δις. η Ελλάδα) "το ποσό σχετικό,τα  χρήματα πήγαν για αποπληρωμές παλιότερων αγορών, καμία αγορά δεν έγινε επί κυβέρνησης Ν.Δ." . Οι ελπίδες για ένα αποστρατικοποιημένο Αιγαίο, μιας περιοχής πολύ σημαντικής για τις δύο χώρες λόγω των προσόδων που τους αποφέρει ο τουρισμός, αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο Έλληνας ΑΝ/ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας επισκέφθηκε την Άγκυρα.
Ο κ. Δρούτσας και ο Τούρκος ομόλογός του Νταβούτογλου δήλωσαν ότι συμφώνησαν για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, που θα συγκληθεί τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα παρουσία των Π/Θ τω δύο χωρών. Επίσης, οι δύο ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα ενός κοινού μέλλοντος, όπου θα αποτρέπονται οι υπερβολικά πολυέξοδοι εξοπλισμοί.
«Τα προβλήματα του Αιγαίου δεν είναι εύκολα, καθώς συνδέονται με ζητήματα ασφαλείας. Συνεπώς μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή μόνο για τις διαδικασίες. Αν κατορθώσουμε να πραγματοποιήσουμε πρόοδο, τότε αυτό θα καταστεί μια ένδειξη για μελλοντικές αποφάσεις», δήλωσε ανώτατη πηγή του Τ/ΥΠΕΞ στην εφημερίδα. (Πολύ έξυπνο από πλευράς Τουρκίας, εξοπλίζεται σαν αστακός , ενώ η Ελλάδα  αφοπλίζεται)

Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου δια μέσου σειράς «διερευνητικών επαφών», που ξεκίνησαν το 2002, ωστόσο έπειτα από 40 συναντήσεις δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Διπλωματικές πηγές, που σημειώνουν ότι τα δύο μέρη απέτυχαν ακόμη να συμφωνήσουν για τον ορισμό των προβλημάτων αυτών, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ωστόσο προσδοκίες ότι θα επανέλθουν με νέα οργανωτική διαμόρφωση για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης.
Δηλώσεις Μπασμπούγ

Στο μεταξύ ο Τούρκος Γενικός Επιτελάρχης, στρατηγός Μπασμπούγ, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση πρόκλησης κρίσης με την Ελλάδα. «Η Τουρκία πάντοτε θα προστατεύει τα δικαιώματά της (στο Αιγαίο), που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Ποτέ δεν σκοπεύομε να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε κρίσεις», δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ σε ομάδα δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στην Άγκυρα.

Ο ανωτέρω προσέθεσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη στην Τουρκία διενεργούν περιπολίες στο Αιγαίο άοπλα. «Ανέκαθεν κάναμε έκκληση για επίδειξη καλής θέλησης, για συντονισμό και συνεργασία και τα πολεμικά μας αεροσκάφη για πολλά χρόνια πετούν στο Αιγαίο χωρίς οπλισμό, ωστόσο τα ελληνικά αεροσκάφη είναι πλήρως οπλισμένα», υπογράμμισε ο στρατηγός Μπασμπούγ
Δραγουμάνος
Η έντονη γραφή και τα πλάγια γράμματα του everythingisgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης