Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τι Νεολαία θέλουμε;

Του Στέλιου Μπολλάνου

Την Κυριακή 18 Απριλίου, οι νέοι βορειοηπειρώτες καλούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών (Νε.Β). Για ποιους λόγους όμως θα πρέπει ένας νεολαίος να θυσιάσει την Κυριακή του για να κατέβει να ψηφίσει;

Ne.B_logo
Η Νε.Β τη διετία που ολοκληρώθηκε, έκανε ένα βήμα μπροστά. Δεν περιορίστηκε απλά στην πεπατημένη (κοινωνικές εκδηλώσεις παντός τύπου), αλλά δραστηριοποιήθηκε δυναμικά και στα ζητήματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η Νε.Β άρθρωσε λόγο και πήρε ξεκάθαρη θέση. Κατήγγειλε με την αρμόζουσα γλώσσα, όχι μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στους αρμόδιους διεθνής οργανισμούς, περιστατικά στα οποία υπήρξε καταφανής καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο.
Δείτε στο παρακάτω link
http://www.neb.gr/node/450

Η Νε.Β έκανε επίσης καίριες παρεμβάσεις με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες υπόσχονται καλύτερο μέλλον για το βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.
Δείτε τα link
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=45134&cid=16
http://www.neb.gr/node/377
http://www.neb.gr/node/485

Ως αποκορύφωμα, η Νε.Β δήλωσε δυναμικό παρόν την στιγμή που ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός εκκλήθη να λάβει θέση σε μια εξέχουσας σημασίας συγκυρία για τον ίδιο, τη στιγμή δηλαδή που η ελληνική βουλή εκκαλείτο να αποφασίσει για την πορεία της Αλβανίας προς την Ενωμένη Ευρώπη καθώς και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2009 αντίστοιχα.

Η Νε.Β, κατ’ αυτό τον τρόπο, πρωτοπόρησε. Όχι μόνο ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει, σε ένα σημείο καμπής της σύγχρονης ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, την θέση της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά μέσα από ένα κείμενο 25 σελίδων, χάραξε τη γραμμή επάνω στην οποία θα πρέπει να κινείται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στο κατώφλι της νέας δεκαετίας. Το 25σέλιδο υπόμνημα της Νε.Β προς τη βουλή των ελλήνων, υιοθετήθηκε πλήρως από την ΟΜΟΝΟΙΑ, το προσυπέγραψαν όλες οι εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, αλλά και όλες οι Πανηπειρωτικές Ομοσπονδίες ανά τον κόσμο (Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία). Η Νε.Β κατάφερε με τον τρόπο αυτό να πετύχει μία άνευ προηγουμένου συστράτευση για τα Βορειοηπειρωτικά δεδομένα.
Δείτε στο παρακάτω link το Υπόμνημα
http://issuu.com/omonia/docs/ypomnima/1?mode=a_p

Όπως ήταν φυσικό μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη στην Ελλάδα, ούτε στην Αλβανία. Το θέμα συζητήθηκε σε δυο τετράωρες συνεδριάσεις της βουλής των ελλήνων, όπου το σύνολο της ελληνικής πολιτικής σκηνής αναγκάστηκε να πάρει θέση για τα ζητήματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Στις εν λόγω συνεδριάσεις η επίσημη θέση της Ελλάδας εκφράστηκε μέσω του υπουργού των εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ιωάννη Βαλλινάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με την παρακάτω δήλωση:«τα ζητήματα που θίγονται, έτσι όπως θίγονται, στο υπόμνημα, είναι υπαρκτά και ασφαλώς είναι σεβαστά και μπορώ να διαβεβαιώσω τη Βουλή ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, τόσο διμερώς με την αλβανική πλευρά όσο και πολυμερώς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς –στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΑΣΕ– θέτει τα ζητήματα αυτά μετ’ επιτάσεως». Το ζήτημα απασχόλησε επίσης, όπως ήταν φυσικό, για παραπάνω από 3 μήνες τα αλβανικά και ελληνικά ΜΜΕ ευρείας κυκλοφορίας, τα οποία πολλές φορές κάλυπταν το θέμα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους.
Δείτε στο παρακάτω link από το φόρουμ της Νε.Β ολόκληρο το χρονικό του Υπομνήματος
http://tinyurl.com/ydcyrcl

Με όλη την δράση της Νε.Β, η οποία επιγραμματικά παρουσιάστηκε παραπάνω, κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, προσπάθησαν να φέρουν την οργάνωση στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν να κινείται η νέα γενιά των βορειοηπειρωτών.

Έχουμε υποχρέωση να αντιληφθούμε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία διανύει η ιδιαίτερή μας πατρίδα και να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου πρωτίστως να περισώσουμε ότι απέμεινε μετά τον ξεριζωμό μας, αλλά και δευτερευόντως να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα αναζωογονηθεί ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός στις πατρογονικές μας εστίες.

Σήμερα, όσοι εργάστηκαν στη Νε.Β προς αυτή την κατεύθυνση ζητούν τη συμβολή σας.

Στις 18 του Απρίλη, καλείστε με τη συμμετοχή σας στις εκλογές να τους δώσετε δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Στις 18 του Απρίλη καλείστε να αποφασίσουμε όλοι μαζί για το τι Νεολαία θέλουμε; Θέλουμε μια Νεολαία μόνο για τους χορούς και τα πανηγύρια ή θέλουμε μια νεολαία που παίρνει θέση, διεκδικεί κι αγωνίζεται σύμφωνα πάντα με το πνεύμα των καιρών;

Κανείς δεν απαρνείται τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας… σε όλους μας ρέει λίγο κλαρίνο στο αίμα βρε αδερφέ… αλλά θέλουμε μόνο αυτό;!

Στις 18 Απριλίου καλούμαστε να δώσουμε την απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης