Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Χωρίς εναλλαγή η διοίκηση του υποστρατηγείου Λάρισας

  Το υποστρατηγείο Λάρισας παραμένει υπό τη μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου-αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, «το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007», ενώ «μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC)».
Σύμφωνα με τον υπουργό, στους νατοϊκούς κύκλους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας.
«Μία τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και επιπλέον, όπως είπε, από τουρκικής πλευράς τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής.

  Αυτό, συνέχισε ο υπουργός, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή.

  Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου-αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

  Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Βενιζέλος, στις 29 Μαρτίου 2010 ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης επισύναψε σε επιστολή του προς τους διοικητές των CAOC και τους αρχηγούς των ΓΕΑ της περιοχής, τεχνικό έγγραφο, το οποίο -όπως εκτίμησε- μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις ως προς το Αιγαίο.

  Μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού, ο αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ζήτησε με επιστολή του από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης, να ανακαλέσει το έγγραφό του αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων που θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.
Τελικά, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, με νεότερο έγγραφο του στις 6 Απριλίου (το οποίο απευθύνεται σε όλους τους παραλήπτες του αρχικού εγγράφου της 29ης Μαρτίου) ανακάλεσε το πρώτο έγγραφο.
Ναυτεμπορική
Σχετικό με το θέμα και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης