Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η “άσκοπη” επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Άγκυρα!




Ο ανυπεξ Δ. Δρούτσας αναχωρεί σήμερα για Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο υπεξ Α. Νταβούτογλου. Τα θέματά τους “οι Ελλην – Τουρκικές σχέσεις”. Ο κ. Δρούτσας προλαμβάνοντας τις όποιες σκέψεις στην Άγκυρα και πιθανές αντιδράσεις στην Αθήνα, επιχείρησε να μετριάσει τις ελπίδες, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του ότι θα “συζητήσει το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά όχι της συνολικής Ελλην -Τουρκικής υφαλοκρηπίδας“. Δηλαδή, με απλά λόγια δεν θα συζητήσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, που ελέγχει η Ελλάδα και διεκδικεί η Τουρκία. Θα συζητήσει φυσικά και τις πρόσφατες “κρουαζιέρες” του Τουρκικού Στόλου σε μια σειρά από κρίσιμα σημεία του Αιγαίου που σε ορισμένες φορές “ξέφυγαν” από τα δεδομένα διεθνή ύδατα και χωρίς αμφιβολία θα αναφερθεί και στις καθημερινές τουρκικές αεροπορικές παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, πάνω από το σύνολο των Ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. Θα ακούσει τις γνωστές και απείρως επαναληφθείσες τουρκικές θέσεις για το ότι “η Τουρκία δεν παραιτείται των δικαιωμάτων της και του- τελευταίως χρησιμοποιούμενου- ζωτικού χώρους της προς Δυσμάς“. Πρόκειται για τη μίξη της πολιτικής του στρατιωτικού κατεστημένου, μπολιασμένου με τη σύγχρονη γραφή της πολιτικής Νταβούτογλου. Αλλά ο κ. Νταβούτογλου, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που δεν είναι άγνωστες στον κ. Δρούτσας, σκοπεύει να κάνει σαφείς αναφορές στους Μουσουλμάνους της Θράκης που τους διεκδικεί σαν “τούρκους πολίτες”. Όπως και στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά τις τούρκο- κυπριακές εκλογές, είτε με τον κ. Ταλάτ είτε με τον κ. Έρογλου. Όλα όσα δηλαδή αναφέρει και στη σημερινή συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.
Ακολούθως ο κ. Δρούτσας θα συναντήσεις και τους κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ, σε συναντήσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Ενδεχομένως ο κ. Δρούτσας να συναντήσει και τον Εγκεμέν Μπαγίς, για να ακούσει ακόμη μια φορά πόσο λάθος είναι η Αθήνα να συνεχίσει τους εξοπλισμούς από Γαλλία και Γερμανία, χώρες που μας “εκβιάζουν” οικονομικά. Ξεχνώντας φυσικά να πεί γιατί η Άγκυρα δεν μειώνει και τις δικές της εξοπλιστικές δεσμεύσεις αλλά και γιατί δεν χρησιμοποιεί την πολιτική “καλής γειτονίας” που θα μας πείσει για την αλήθεια της πρότασής του. Θα ενθυμηθεί ο κ. Δρούτσας να υπογραμμίσει το γεγονός της τουρκικής πολιτικής, που εγκληματεί, με την λαθρομετανάστευση για να ακούσει την τουρκική θέση πως “κάνουν ότι μπορούν” και πως αν λάβουν μέρος στο σχεδιασμό της φύλαξης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, μαζί με τη Frontex, το κακό θα σταματήσει.
Ο κ. Δρούτσας ακόμη, δυστυχώς, ταξιδεύει ακόμη μια φορά σαν ανυπεξ. Κι αυτό τον κάνει ανασφαλής και επισφαλή στις επίσημες διεθνείς συναντήσεις του. Κάτι που στο Μαξίμου δεν καταλαβαίνουν. Στην Τουρκία μεταβαίνει σε ένδειξη “καλής θέλησης” μιας και οι οδηγίες που έχει είναι να κάνει μια απλή ανταλλαγή απόψεων, λες και μετά από πάνω από μια δεκαετίας ελλην-τουρκικών συναντήσεων, δεν τις γνωρίζουμε. Όμως η εντολή του τονίζει “όχι δεσμεύσεις”!  Γι αυτό και το δικό μας ερώτημα: Τι λόγο και σκοπό έχει αυτό το ταξίδι;
Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης