Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Βορειοκορεάτικη τορπίλη χτύπησε το πλοίο της Σεούλ

Σε τορπίλη από βορειοκορεάτικο υποβρύχιο αποδίδει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας τη βύθιση, τον Μάρτιο που μας πέρασε, της κορβέτας Cheonan που κόστισε τη ζωή 46 ανθρώπων.
Η εκτίμηση αυτή των νοτιοκορεάτικων αρχών βασίζεται σε πληροφορίες οι οποίες συγκεντρώθηκαν από κοινού με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Yonhap.
Το ναυάγιο του προηγούμενου μήνα, ενδέχεται να αποτελεί ένα από τα αιματηρότερα επεισόδια μετά το άτυπο τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53).
"Τα υποβρύχια της Βόρειας Κορέας είναι όλα οπλισμένα με βαριές τορπίλες με εκρηκτική γόμωση 200 κιλών", είπε η πηγή των ενόπλων δυνάμεων στο Yonhap.
"Η εκτίμηση της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού είναι ότι [υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας] επιτέθηκε βάλλοντας τορπίλη. Η υπηρεσία πληροφοριών κατέστησε την αναφορά διαθέσιμη στον Κυανό Οίκο και στο υπουργείο Άμυνας αμέσως μετά το ναυάγιο τονίζοντας ότι επρόκειτο σαφώς για έργο των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας".
Η Σεούλ σχεδιάζει να ανασύρει το συντομότερο την πλώρη της κορβέτας 1.200 τόνων, που βυθίστηκε κοντά σε διαφιλονικούμενη περιοχή, και να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της για τα αίτια της έκρηξης που τη βύθισε.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η Νότια Κορέα δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ κριθεί ότι ευθύνεται για το ναυάγιο--καθώς μια στρατιωτική αντίδραση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας, που μόλις συνέρχεται από την οικονομική κρίση, και θα ενισχύσει την εικόνα του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ιλ.
Από την πλευρά της η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο ναυάγιο και κατηγόρησε τον Λι ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το επεισόδιο για να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη ενόψει των τοπικών εκλογών του Ιουνίου.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης