Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Θέλουν δικούς τους ανθρώπους στα εξοπλιστικά προγράμματα

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

   Τη μορφή του εκβιασμού παίρνουν οι πιέσεις των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για αλλαγή των στελεχών που διαχειρίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ελληνικού Πενταγώνου.

  Οπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο ενημέρωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, εκπρόσωπος μιας εκ των μεγαλυτέρων πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ, της «Raytheon», είπε ότι «η αποτυχία των νέων διαπραγματεύσεων οφείλεται στο ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή μέχρι την αλλαγή του γενικού διευθυντή εξοπλισμών».
Η συγκεκριμένη εταιρεία στην ουσία διαχειρίζεται τις τύχες των Ελλήνων πιλότων, καθώς έχει αναλάβει να κατασκευάσει το σύστημα αυτοπροστασίας των ελληνικών αεροσκαφών. Πρόκειται για το σύστημα που προειδοποιεί τους πιλότους αν απειλούνται από κάποιο άλλο αεροσκάφος ή από πύραυλο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Η σύμβαση βρίσκεται στον αέρα, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο «η εταιρεία αναμένει την αλλαγή του γενικού διευθυντή εξοπλισμών».
Η δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσία αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε προκλητική παρέμβαση του πρόεδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννου Γραμματίδη, στον τρόπο και τη λειτουργία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στις επιλογές των στελεχών της νέας ηγεσίας.

   Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις, έλεγαν ότι δεν πρόκειται για πολιτική των ΗΠΑ αλλά των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών. Προσπαθώντας μάλιστα να τεκμηριώσουν την άποψη αυτή, αποκάλυψαν ότι πρόσφατα η ηγεσία αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας ενημερώθηκε από ανθρώπους της που ασχολούνται με την Ελλάδα, ότι «ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών φεύγει από τη θέση του εντός της εβδομάδας, καθώς λήγει η σύμβασή του, παίρνοντας μάλιστα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση». Αυτό, κατά τους ίδιους αξιωματούχους, δεν ευσταθεί, καθώς ο γενικός διευθυντής δεν είναι μετακλητός υπάλληλος αλλά επιλογή της κυβέρνησης και παραμένει στη θέση του.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης