Ένα σαφές μήνυμα ότι πρώτα θα ρυθμιστεί το θέμα του ελληνικού χρέους και θα στηριχθεί η Ελλάδα με μόνιμες αποφάσεις στο θέμα αυτό και αμέσως μετά θα προχωρήσουν τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα (και αυτό εξαρτάται ακριβώς από τις δύο χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε., την Γερμανία και την Γαλλία που έχουν λαμβάνειν την μερίδα του λέοντος από το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα), έστειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μιλώντας σε σεμινάριο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Βουλιαγμένη, σε μία πραγματικά καλή ομιλία του και γενικότερα καλή εμφάνιση, ο υπουργός Εθνικής αποκάλυψε
μεταξύ άλλων ότι οι αμυντικές δαπάνες έχουν περικοπεί περίπου κατά 40% μέσα σε δύο χρόνια (!) και σημείωσε ότι:
«Δεν μπορούμε να ενδίδουμε εύκολα σε πιέσεις εταίρων μας οι οποίοι ταυτόχρονα μας πιέζουν για την εφαρμογή μιας αυστηρής δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής. Αυτό είναι μία αντίφαση, κυρίως στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε βεβαίως με πρώτο και ύψιστο κριτήριο τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά βεβαίως και τις ΝΑΤΟϊκές προτεραιότητες και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ποια είναι αυτή η αντίφαση: Την μια μας ζητάνε να υπάρξουν υπογραφές «εδώ και τώρα», και την άλλη μας αφήνουν στον «αέρα» χωρίς να λαμβάνουν κάποια οριστικά θετική θέση για την Ελλάδα σε ότι αφορά το θέμα του χρέους.
Το καμπανάκι κτύπησε κυρίως για την Γερμανία (Nέο Μαχητικό Αεροσκάφος, πρόγραμμα 8.000 φορτηγών κλπ) και την Γαλλία (φρεγάτες). Και η τοποθέτηση Βενιζέλου απόλυτα ορθή: «Βοηθήστε μας, να σας βοηθήσουμε». Η τοποθέτηση έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει τους ταξιδιού του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Παρίσι στις 10 του μήνα, όπου θα τεθεί και πάλι το θέμα των φρεγατών FREMM. Και μπορεί η Γαλλία να θέλει να δοθεί λύση η Ανγκέλα Μέρκελ όμως εξακολουθεί να αντιδρά.
Η ελληνική πλευρά με αυτή την τοποθέτηση του υπουργού δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμυντικά προγράμματα ως ανταλλακτικό όφελος για να επιτύχει μία σειρά βασικών αιτημάτων που ξεκινούν από την επιμήκυνση του χρέους και φτάνουν μέχρι την αναχρηματοδότηση των δανείων και το «κούρεμα» του συνολικού χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα πολλά θα κριθούν από την σύνοδο της Ε.Ε. στις 24 και 25 Μαρτίου.
Στην ομιλία του στο σημερινό σεμινάριο ο υπουργός αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι: «Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας στην Ελλάδα σε σχέση με το 2009 έχει περικοπεί κατά 25%, σε σχέση με το 2010 έχει περικοπεί κατά 20% και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε με πολύ πιο εκλογικευμένο και αυστηρό τρόπο τα εξοπλιστικά μας προγράμματα».
Αλλά μίλησε και για την κρίση στις αραβικές χώρες ο Ε.Βενιζέλος, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η κρίση δεν εμπίπτει σε καμία περίπτωση στα όρια του άρθρου 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, άρα όσοι ορέγονται επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στην Λιβύη λόγω π.χ. κινδύνου των πολιτών τους στην περιοχή (η οποία έτσι ή αλλιώς άδειασε από ξένους) να το ξεχάσουν.
Βέβαια, δεν θα μπορούσε από μία ομιλία Βενιζέλου και η έμμεση αναφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά ξεχωρίζουμε μία αναφορά που έγινε σε απάντηση ερώτησης Ρουμάνου βουλευτή για το αν είναι απόγονος του Ελευθέριου Βενιζέλου: «Πρόκειται για σύμπτωση, δεν είμαι απόγονος του πατέρα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, του Ελευθέριου Βενιζέλου, άρα δεν απολαμβάνω τα προνόμια της πολιτικής οικογενειακής παράδοσης». Αντιληπτόν!
defencenet |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου