Σε 12 άξονες θα κινηθούν οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις με σκοπό την στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού και φυσικά της άμυνας.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η χαρτογράφηση των ελληνικών ΑΟΖ από το Ισραήλ, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας.: «Ως δύο σταθερές δημοκρατίες σε μια ασταθή περιοχή, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν κοινό συμφέρον όχι μόνο να αναπτύξουν τις διμερείς σχέ¬σεις τους στο μέγιστο δυνατό επίπε¬δο, αλλά και να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης και της στα¬θερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε με νόημα ο Ισραηλινός πρέσβης.
Για να συμπληρώσει, «έχει σημειωθεί μια άνευ προηγου¬μένου πολιτική δραστηριότητα μετα¬ξύ των δύο κρατών μας, αρχής γενο¬μένης από την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουρ¬γών μας, κ. Γιώργου Παπανδρέου και κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, το πε¬ρασμένο καλοκαίρι. Από τότε οι Έλ¬ληνες υπουργοί Επικρατείας, Εξω¬τερικών, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Εξωτερι¬κών και ο υφυπουργός Περιβάλλο¬ντος επισκέφθηκαν το Ισραήλ. Την Ελλάδα επισκέφθηκαν οι Ισραηλι¬νοί υπουργοί Επικρατείας και Εξω¬τερικών και ο υφυπουργός Άμυνας.
Στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ κοινό υπουργικό συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί όλο το φάσμα των ελληνο-ισραηλινών σχέ¬σεων σε όλους τους τομείς, όπως εί¬ναι η οικονομία, ο τουρισμός, ο πο¬λιτισμός, η ασφάλεια, η άμυνα κ.λπ. δήλωσε ο πρεσβευτής.
Τα οφέλη της συνεργασίας μας εί¬ναι πολλαπλά: Πολιτικά, είμαστε δύο σταθερές δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση των αλλα¬γών στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Πολιτισμικά, οι δύο αρχαίοι λαοί μας έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Οι οικονομίες μας αλληλοσυμπληρώ¬νονται σε σχέση με την ανάπτυξη της συνεργασίας. Αναπτύσσουμε έναν πραγματικό συνεταιρισμό που ήδη αρχίζει να αποδίδει καρπούς για τις δύο πλευρές», κατέληξε ο πρεσβευτής Μέκελ.
defencepoint
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου