Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αθήνα προς Άγκυρα: «Η Κύπρος προχωρά σε γεωτρήσεις»



Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Το δικαίωμα της Λευκωσίας στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της βασίζεται στην εφαρμογή των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου, κατά συνέπεια η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει και να απειλεί κανέναν.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων του Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα της έναρξης των επιτόπιων ερευνών και εξορύξεων φυσικού αερίου από το «Οικόπεδο 12» της Κύπρου υπογράμμισε τα εξής:
«Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδείγματος χάριν, να αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο. Αυτό είναι σαφές και έχει αναγνωριστεί από όλους, όπως είδατε κι εσείς, με δημόσιες δηλώσεις από Ευρώπη, από Αμερική, από Ρωσία». Η Τουρκία από την πλευρά της «θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί ουσιαστικά με το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ελληνική πλευρά θα μπορούσαμε να πούμε πως ακολουθεί μία στάση η οποία σε διπλωματικό επίπεδο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άστοχη. Με άλλα λόγια, το ελληνικό επιχείρημα βασίζεται σε τρία σκέλη:
Πρώτον, οτιδήποτε συμβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου βασίζεται στις προβλέψεις του Δικαίου των Θαλασσών.
Δεύτερον, οι μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και οι κύριοι περιφερειακοί δρώντες όπως το Ισραήλ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρο στο συγκεκριμένο θέμα.
Τρίτον, η Τουρκία εάν θέλει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης το οποίο αποτελεί Κοινοτικό προαπαιτούμενο.
Ενώ η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία σε διπλωματικό επίπεδο είναι η ενδεικνυόμενη μένει να φανεί εάν η Ελλάδα έχει και τα απαραίτητα… δόντια για να υπερασπιστεί αυτά που υποστηρίζει ρητορικά.
Σημείο Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης