Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Τα επεισόδια ένοπλης βίας είναι σπάνια μετά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006, όταν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε 33 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΩΝ

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε σήμερα το πρώι μεταξύ στρατιωτών του Ισραήλ και του Λιβάνου, στην μεθόριο των δύο χωρών, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, καθεμιά εκ των οποίων κατήγγειλε ότι η άλλη άνοιξε πυρ πρώτη.

Τα επεισόδια ένοπλης βίας είναι σπάνια μετά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006, όταν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε 33 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.
Ο εκπρόσωπος της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) Νιράτζ Σινγκ επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή Ουαζάνι ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και του Λιβάνου.
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι περίπου στις 07:00 σήμερα το πρωί υπήρξε μια σύντομη ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο λιβανέζικο και στον ισραηλινό στρατό κατά μήκος της Κυανής Γραμμής στην περιοχή Ουαζάνι", είπε.
"Κυανόκρανοι της UNIFIL έσπευσαν αμέσως στο σημείο ώστε να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Τα πυρά έκτοτε σταμάτησαν και η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη", είπε ο Σινγκ, προσθέτοντας πως δεν αναφέρθηκαν απώλειες.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι μια περίπολος του ισραηλινού στρατού δέχθηκε πυρά από την πλευρά του Λιβάνου και τα ανταπέδωσε. Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην UNIFIL, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα οι λιβανέζοι στρατιώτες να ανταποδώσουν. Ενας δεύτερος Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι οι ισραηλινοί προέβησαν σε παραβίαση, "εισχωρώντας 30 μέτρα" πέρα από την Κυανή Γραμμή.
Η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε αρκετά λεπτά, σύμφωνα με λιβανέζικους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το συμβάν οδήγησε την διοίκηση του στρατού του Λιβάνου να κηρύξει τις δυνάμεις του σε κατάσταση συναγερμού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει κλιμάκωση της βίας στα σύνορα με το Λίβανο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
"Αλλά εάν ανοίγουν πυρ εναντίον των στρατιωτών μας, είναι φυσικό ότι θα ανταποδίδουν", πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης