Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ανοικτή γραμμή με το Ισραήλ Στους υπουργούς και στους τεχνοκράτες περνά η διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο


Σε διαβούλευση τα δύο μέρη, ώστε να καθοριστεί η βάση της συνεργασίας και τα περαιτέρω βήματα. Πρόσκληση για επίσκεψη στη Λευκωσία απηύθυνε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο του Ισραήλ.
Επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση είχε χθες στην Ιερουσαλήμ κυβερνητική αποστολή υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο Σιμόν Περές και τον Υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν, κατά τις οποίες συζητήθηκε εκτενώς η πιθανή συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε, αφού οι δηλώσεις είχαν κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για επίσκεψη-αφετηρία, η οποία σταδιακά θα οδηγήσει στη διαμόρφωση νέων συμφωνιών με τη γειτονική χώρα, που αφορούν στη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Ουσιαστικά,
οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο θεωρούνται ώριμες, όμως η Κυβέρνηση επιμένει στην ολοκλήρωση των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με γνώμονα τα νέα δεδομένα που θα καταδείξουν οι έρευνες. Το τρυπάνι αναμένεται να πιάσει δουλειά τους τελευταίους μήνες του χρόνου, αφότου η Noble ολοκληρώσει τις έρευνές της στο Λεβιάθαν. Μέχρι τότε, σε επαφές θα βρίσκονται ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, οι οποίοι συνόδευσαν τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Ισραήλ, όπως επίσης και οι τεχνοκράτες και οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων τους, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να διαμορφωθούν οι επόμενες συμφωνίες. Μια από αυτές αναμένεται να αφορά στο διαμοιρασμό των εσόδων που θα προέλθουν από την πώληση φυσικού αερίου που ενδεχομένως να βρίσκεται στα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο περιοχών, καθώς, όπως η «Σ» ενημερώνεται, ήδη βρίσκεται στα χέρια της ισραηλινής κυβέρνησης προκαταρκτικό κείμενο.
Κύπρος και Ισραήλ προτίθενται να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή τους επόμενους μήνες, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν από τις ερευνητικές διαδικασίες και τις τεχνοκρατικές αναλύσεις. Και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν χθες τη βούλησή τους για συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο, ενώ αναμένεται ότι, είτε ο Πρόεδρος Σιμόν Περές είτε ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου (πιο πιθανόν), θα κάνουν αποδεκτή την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθούν τη Λευκωσία τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον και να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.
Οικονομικές σχέσεις

Πέραν της ενεργειακής συνεργασίας, οι χθεσινές επαφές ανέδειξαν και τη βούληση που υπάρχει από Κύπρο και Ισραήλ για ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε επιχειρηματικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο. Το Ισραήλ φαίνεται ότι θεωρεί την Κύπρο μιαν από τις καλύτερες εισόδους που έχει στην ευρωπαϊκή αγορά και συνεπώς είναι ιδιαίτερα θετικό σε επενδυτικές δραστηριότητες στο νησί μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες συζητήθηκε το θέμα των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών και αναμένεται ότι το κύμα τουριστών από το Ισραήλ θα είναι φέτος μεγαλύτερο από ό,τι πέρσι, αφού η Κύπρος σταδιακά εμπεδώνεται στην τουριστική συνείδηση των Ισραηλινών και η όξυνση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, σε συνδυασμό με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον αραβικό κόσμο, καθιστούν το νησί μας τον ιδανικότερο προορισμό Ισραηλινών τουριστών στην περιοχή. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και προς το τέλος του μήνα, όπου υπάρχει εβραϊκή γιορτή και αργία, και προγραμματίζονται αρκετές πτήσεις από το Ισραήλ προς την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, αυτές τις ημέρες διοργανώνεται επιχειρηματικό φόρουμ στο Τελ Αβίβ, στο οποίο συμμετέχει μία από τις μεγαλύτερες κυπριακές αντιπροσωπίες, που έχουν ποτέ μεταβεί για επαφές σε αυτόν τον τομέα.
Κυπριακό και Παλαιστινιακό

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι δύο πλευρές προέβησαν σε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού. Επισημάνθηκε, μάλιστα, όπως άλλωστε συνηθίζεται, ότι Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ επιθυμούν δύο αντίστροφες λύσεις, δηλαδή στην περίπτωση του Ισραήλ το ένα κράτος να γίνει δύο και στην περίπτωση της Κύπρου να υπάρξει ένα, ενωμένο κράτος. Αναλύθηκαν, επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη σημασία να δίδεται στην περίπτωση της Αιγύπτου, η κατάσταση της οποίας ανησυχεί πάρα πολύ το Ισραήλ. Αναφορά έγινε, επίσης, και στο ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή, προσπαθώντας να πλασάρει τον εαυτό της ως ηγέτιδα χώρα και να ενισχύσει τη συμμετοχή της στις εξελίξεις, παρά τις αντιφάσεις στις οποίες υποπίπτει συνεχώς.
Τέσσερις συμφωνίες

Χθες υπογράφτηκαν τέσσερις, συνολικά, συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Οι πρώτες δύο είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ενώ οι άλλες δύο έγιναν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Το πρωί υπογράφτηκε, στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια και του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Περές, συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, για ανάπτυξη επιστημονικής συνεργασίας στους τομείς των κλιματικών αλλαγών, της ενέργειας, της αρχαιολογίας και την υπολογισμική επιστήμη των υπερυπολογιστών. Ακολούθησε υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Ισραηλινού Χρηματιστηρίου, η οποία αφορά στην προσβασιμότητα. Ακολούθως, το μεσημέρι, πριν από το γεύμα εργασίας, Μάρκος Κυπριανού και Άβιγκτορ Λίμπερμαν υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, καθώς και μια συμφωνία για συνεργασία στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μετά την υπογραφή των εγγράφων, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έκανε πρόποση «για τη φιλία και τη συνεργασία», ευχόμενος αυτή να είναι καρποφόρα και ουσιαστική, θέση την οποία υιοθέτησε και η κυπριακή πλευρά.
Πρόσκληση συνεργασίας από τη θάλασσα

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, οι Πρόεδροι της Κύπρου και του Ισραήλ προέβησαν σε δηλώσεις, με τον Σιμόν Περές να αναφέρει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά και γεωγραφικά και πολιτικά, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ο φυσικός πλούτος για να αναπτύξουμε, το φυσικό αέριο». «Η Μεσόγειος αποτελεί θησαυρό προς κοινή ανάπτυξη», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η θάλασσα μπορεί να παρέχει αρκετά αγαθά και υπάρχει προσκλητήριο συνεργασίας. «Δεν συνεργαζόμαστε εναντίον κανενός. Συνεργαζόμαστε ενάντια στην έκθεση των ανθρώπων σε διάφορους κινδύνους», ανέφερε, ακόμη, εννοώντας, προφανώς, την Τουρκία. Ο κ. Πέρες ευχαρίστησε την Κύπρο, τόσο για τη βοήθειά της με τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ισραήλ όσο και για τη διαχείριση που έκανε σχετικά με την προσπάθεια του απόπλου στολίσκου προς τη Γάζα.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ έχουν αναπτυχθεί και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο χωρών, η οποία, όπως είπε, θα οδηγήσει σε συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση του Παλαιστινιακού, ενώ για το Κυπριακό σημείωσε ότι «οι εξελίξεις δεν είναι και τόσο ευτυχείς, αλλά πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε». Εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για την πρόσφατη σφαγή οικογένειας Ισραηλινών, χαρακτηρίζοντας το δολοφόνο «απάνθρωπο» και εξέφρασε την ευχή να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
Συγκίνηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Τους έδωσε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες Εβραίων, που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το δώρο αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι εξήραν τη βοήθεια της Κύπρου στον τομέα αυτό, καθώς, όπως επισημάνθηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως διαμετακομιστικός σταθμός, επί αποικιοκρατίας, για Εβραίους που ήθελαν να κατοικήσουν στο Ισραήλ. Μάλιστα, στο μουσείο υπάρχει ειδική αναφορά και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τα πλοία με Εβραίους που έρχονταν στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αποστολή παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την ξενάγηση που έγινε από το Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Μουσείου, υποβάλλοντάς του αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις, αναφορικά με τα εκθέματα και την ιστορική τους σημασία. Ακολούθως επισκέφθηκαν το μνημείο για τα παιδιά, θύματα του Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι ένας σκοτεινός χώρος, που φωτίζεται με μια δημιουργία που μοιάζει με μικρές φλόγες κεριών και ακούγονται από τα μεγάφωνα τα ονόματα παιδιών που εκτελέστηκαν από τους ναζί. Μεταφέρθηκαν, στη συνέχεια, στην Αίθουσα Μνήμης, όπου έλαβαν μέρος σε εβραϊκή προσευχή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και άναψε τη φλόγα της μνήμης. Τέλος, η κυπριακή αποστολή μετέβη στο Δάσος των Εθνών, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας φύτεψε μια ελιά.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης