Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη Νταβούτογλου: σφάξεμ΄αγά μου, ν΄αγιάσω!


Σοβαρό θέμα προκύπτει από την συνέχιση των διερευνητικών επαρφών με την Τουρκία όσο κι από τη σημερινή άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, τρεις μόλις ημέρες από την συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, από το βήμα της οποίας διεκύρηξε ότι η Τουρκία θέτει θέμα Καστελλορίζου, χωρίς να πάρει απάντηση από τον διευθυντή και έμπειρο δημοσιοπγράφο Αλέξη Παπαχελά. Ο κ. Νταβούτογλου με ωμή ειλικρίνεια ξεκαθάρισε πως το Καστελλόριζο δεν μπορεί ν' αποτελέσει μέρος της συζήτησης των Ελληνο –Τουρκικών διερευνητικών συζητήσρεων μιας κι αυτές αφορούν το Αιγαίο και το νησί δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά τη… Μεσόγειο. Κατά την Άγκυρα δηλαδή τα «Δωδεκάνησα» είναι …έντεκα! 
Κατόπιν αυτής της δήλωσης, η Αθήνα θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος για ακύρωση των συνομιλιών του τούρκου υπουργού με τον Έλληνα ομολογό τους Δημ. Δρούτσα, με τον οποίο θα συζητήσουν «διμερή, περιφερειακά και τις εξελίξεις στη Β. Αφρική».
Στον απόηχο της συνέντευξης του κ. Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε  ότι «στόχος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο»,
Οι δηλώσεις Νταβούτογλου
«Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. [...] Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Νταβούτογλου. «Ασχετα όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό», διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
  • ΕΡΩΤ:Αντιτίθεται πράγματι η Τουρκία στη συμπερίληψη του Καστελόριζου σ’ ένα ενδεχόμενο συνολικό πακέτο συμφωνίας και γιατί;
Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό, τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασχετα, όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.
  • ΕΡΩΤ: Τα τελευταία χρόνια, τουρκικά πολεμικά πλοία συχνά πλέουν πολύ κοντά στην ελληνική ενδοχώρα. Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των κινήσεων; Θα συνεχιστούν, παρότι αυξάνουν την ένταση στο κλίμα που επικρατεί και τον θυμό της ελληνικής κοινής γνώμης;
Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο από τουρκικής πλευράς. Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα μίντια και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σε αυτές τις διελεύσεις. Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας. Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο. Αυτή η ελευθερία ισχύει τόσο για την ανοιχτή θάλασσα, όσο και για τα χωρικά ύδατα. Σε ό, τι αφορά τα χωρικά ύδατα, η αρχή της «αβλαβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του.
Δεν αποτελούμε απειλή…
–      Το ίδιο ερώτημα με τα πολεμικά πλοία αφορά και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.
Το κεντρικό νόημα αυτού που μόλις ανέφερα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο ισχύει και για την ελευθερία των πτήσεων. Κατά την ίδια λογική, τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας και οιασδήποτε άλλης χώρας θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από ανοιχτές θάλασσες, συμφώνως και προς το διεθνές δίκαιο. Ομως, εάν ο διεθνής εναέριος χώρος, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο ή και αλλού, αντιμετωπίζεται ως εθνικός εναέριος χώρος ή εδαφική κυριαρχία, αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο από κάθε έννοια και θα δημιουργήσει προβλήματα, όπως αυτά που έχουμε στο Αιγαίο. Πρέπει να υπερβούμε αυτήν την εσφαλμένη αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης και η οποία αποτελεί τροχοπέδη για τη διευθέτηση των ζητημάτων του εναέριου χώρου. Υπό την έννοια αυτή, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα σημαντικότερα ζητήματα εναερίου χώρου στο Αιγαίο, όπως η πρακτική της διαφοροποίησης των ορίων των εθνικών εναέριων χώρων, η αντίληψη περί της ευθύνης επίβλεψης του FIR και ώς ένα βαθμό ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν θα βρούμε μια συνολική λύση για όλα τα θέματα του Αιγαίου, αυτά τα επιμέρους ζητήματα δεν θα έχουν πλέον νόημα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών πτήσεων των δύο χωρών στο Αιγαίο.
Οι εξηγήσεις του κ. Νταβούτογλου μοιάζουν εξαιρετικά λογικές αλλά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που ωστόσο η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο κατά το μέρος που τη συμφέρει ενώ για κάθε άλλη διαφορά, κάνει χρήση του casus belli, απειλόντας με σύρραξη.
Εκείνο που παραμένει ακατανόητο από την τελευταία αυτή επίδειξη (από μια σειρά ανάλογων) δύναμης του νεο-οθωμανού υπεξ της Τουρκίας είναι γιατί η Ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει τόση ψυχραιμία που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προς την Τουρκία πολιτική μας διακρίνεται από «σφάξε μ’ αγά μου, ν’ αγιάσω»! Γαιτί ακόμη και η περιοδεία από τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα στην Θεσσαλονίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επίδειξη του νεο-οθωμανικού μεγαλείου, που καθοδηγεί τελευταία την Τουρκική εξωτερική πολιτική.
Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης