Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη

                     Συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη
Υποβρύχιο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού εκτόξευσε πυραύλους Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.
«Για δεύτερη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο προέβη στην εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά επίγειων στόχων από υποβρύχιο τύπου Τραφάλγκαρ, στη Μεσόγειο, στό πλαίσιο της εκτέλεσης του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων να επιβάλλουν το ψήφισμα του ΟΗΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναρωτήθηκε εάν ο Μουάμαρ Καντάφι θα τιμήσει την τελευταία απόφασή του για κατάπαυση του πυρός.

«Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο συνταγματάρχης Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός την οποία αμέσως και παραβίασε», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Λέμε λοιπόν ότι θα τον κρίνουμε πλέον από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε. Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι παραβιάζει την εκεχειρία που υποτίθεται ότι επιβάλλει.
Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού είχε ανακοινώσει ότι διατάχθηκε κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής (21.00 ώρα Ελλάδας).
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε νωρίτερα το καθεστώς Καντάφι. «Η εκτίμησή μας προς το παρόν είναι πως δεν είναι ειλικρινής, ή ότι έχει ήδη παραβιασθεί», δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντονίλον στους δημοσιογράφους. Ο αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έναρξης των επιχειρήσεων κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν «μία καλή πρώτη μέρα», στην επέμβασή τους στη Λιβύη.
Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Επιθέσεις με τόμαχοκ από αμερικανικό πολεμικό πλοίο

20/3Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε το Σάββατο πυραύλους Τόμαχοκ κατά της Λιβύης στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας κατά του συνταγματάρχη Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πιστοί στον Καντάφι έχουν δημιουργήσει ανθρώπινη ασπίδα έξω από την οικία του.

Κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη.
REUTERS

 

ΥΕΘΑ: Μη στρατιωτικού χαρακτήρα η ελληνική συνδρομή


Σε διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες προχωρά η Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση η χώρα μας δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα», συμπληρώνει το ΥΕΘΑ, «έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ».
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».
Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σημειώνει ότι «η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης