Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σε πλήρη ισχύ η τουρκική απειλή πολέμου

Ο Υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου σε τζαμί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη
Ο Υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου σε τζαμί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη


Επιβεβαιώνοντας την πλήρη ισχύ του casus belli και με κάλεσμα προς τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», ενωμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περιόδευσε χθες στη Ροδόπη, στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και στην Καβάλα, ενώ σήμερα συνεχίζει με επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, σε συνάντηση που είχε με μικρή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων (επιλεγμένων από την τουρκική πρεσβεία, η οποία είχε επιβάλει, όπως και στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, δίχτυ «προστασίας» του Τούρκου υπουργού) επαναβεβαίωσε την ύπαρξη του casus belli με τον πιο προκλητικό τρόπο.
Παρουσίασε στους Ελληνες δημοσιογράφους την «πρόταση» να αποσυρθούν ταυτόχρονα η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το casus belli με την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει εκτός των άλλων και το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλαδή επιχειρεί να εμφανίσει ως «συμβιβασμό» την πλήρη και χωρίς όρους υποταγή της Ελλάδας
στο casus belli της Τουρκίας, ενώ επιχειρείται επίσης να εξομοιωθεί η επικύρωση μίας Διεθνούς Συνθήκης που έχουν επικυρώσει περισσότερα από 180 κράτη, με τη μονομερή και σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, που απειλεί με πόλεμο τη χώρα μας.
Ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε στο θέμα των πτήσεων των τουρκικών μαχητικών και μάλιστα ισχυρίστηκε και πάλι ότι πρέπει να υπάρξει αμοιβαία μείωση των πτήσεων παρουσιάζοντας με χαλκευμένο τρόπο τα στοιχεία.
Οπως είπε, το 2010 οι έξοδοι τουρκικών μαχητικών ήταν 2.843 και των ελληνικών έφθασαν τις 12.346 (στοιχεία που είναι ψευδή), ξεχνώντας ότι αυτές είναι σχεδόν το σύνολο των πτήσεων των ελληνικών μαχητικών εντός ελληνικού εναέριου χώρου κυρίως, ενώ αντίθετα υπάρχουν μερικές ακόμη χιλιάδες έξοδοι τουρκικών μαχητικών σε τουρκικό εναέριο χώρο.
Την ίδια στιγμή, ανώτατη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους τονίζει ότι οι πτήσεις αυτές που προκαλούν ένταση μπορούν να ελεγχθούν από την Τουρκία, καθώς κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου δεν υπήρξε καμία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.
Αναμονή
Εντύπωση προκαλεί όμως το μήνυμα της ελληνικής πηγής ότι περιμένει κινήσεις από την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές και στο Κυπριακό, μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Η επιχειρηματολογία αυτή, όχι μόνο προσφέρει άλλοθι για την απόλυτη αδιαλλαξία που εμφανίζει η Αγκυρα και στα δύο θέματα, αλλά προκαλεί και λανθασμένες εντυπώσεις διεθνώς, μια και αθωώνεται ο κ. Ερντογάν που εμφανίζεται σαν να θέλει εδώ και χρόνια να κάνει κινήσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό αλλά χρειάζεται μία ακόμη? επανεκλογή για να τις υλοποιήσει?
Ελληνικές διπλωματικές πηγές όμως διευκρίνιζαν ότι η Αθήνα θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θέτει χρονοδιάγραμμα, καθώς ούτε στο Κυπριακό ούτε στις διερευνητικές επαφές μπορεί να αναμένεται επ' αόριστον η επίδειξη της καλής διάθεσης της Τουρκίας. Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Οδηγίες στους μουσουλμάνους
Με το μήνυμα ότι οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης πρέπει ως Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην Αθήνα και στις... Βρυξέλλες» και να είναι ενωμένοι, αφήνοντας πίσω τις εσωτερικές διχόνοιες, ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη και τη Μακεδονία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου.
Στην περιοδεία, που κάθε άλλο παρά ιδιωτικό χαρακτήρα είχε, ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόταν, εκτός των άλλων, από τον νέο ισχυρό παράγοντα στην τουρκική πολιτική σκηνή, με επιρροή και στα μειονοτικά, τον Χαλίτ Ερέν, πρόεδρο του Ιδρύματος Ισλαμικού Πολιτισμού και Τέχνης (Ircica), που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) και κατάγεται από την Κομοτηνή, καθώς και από τον Κομοτηναίο δήμαρχο Προύσας.
ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ
Συναντήσεις με τους ψευδομουφτήδες
Στην Κομοτηνή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ και την «Τουρκική Νεολαία» και παρακάθισε σε γεύμα της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» που παρέθεσαν ο πρόεδρός της, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Χατζηοσμάν, ο βουλευτής Τ. Ματατζή, οι ψευδομουφτήδες και στελέχη της μειονότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου κάλεσε τους «αδελφούς Τούρκους» να εκμεταλλευθούν την νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας όμως ότι «η ταυτότητά τους, η τουρκική γλώσσα και η θρησκεία τους αποτελεί φυσικό δικαίωμα και πρέπει να τα διατηρήσουν». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να μεταβεί έστω και για λίγο στον ορεινό όγκο στον Εχινο πριν καταλήξει στην Καβάλα για να διανυκτερεύσει στο «Ιμαρέτ».
Στην Ξάνθη συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή, ενώ επισκέφθηκε και την κατηργημένη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», όπου μίλησε. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί το σπίτι του Κεμάλ.
Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης