Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για… όλα

Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, περί συνολικής διαπραγμάτευσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, διέψευσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπόντας μια αποτυχημένη εξωτερική πολιτική, που αφού πρωτα δημιούργησε εντυπώσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του “μύθου” της Άγκυρας και του κ. Νταβούτογλου για δήθεν Τουρκική πολιτική “καλών προθέσεων” τώρα
εκ των πραγμάτων εξαναγκάζεται να κάνει πίσω, χωρίς να διαθέτει σχέδιο εξόδου από την δύσκολη θέση που οι επιλογές του Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα μας έφεραν.
Κλείνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αρίντς εκτίμησε πως οι καλές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα «προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα».
«Με την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, «έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε πως «η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα», επαναλαμβάνοντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο».
Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε επίσης το «νομικό χαρακτήρα» της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, για να σημειώσει ότι «η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και δεν συμβάλλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρόφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε τον «προεκλογικό» χαρακτήρα της συγκυρίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια» που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου. Η Ελλάδα, παρατήρησε, «δεν ακολουθεί την λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, αλλά έχει ως γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Παραπέμποντας εξάλλου στο «νέο εργαλείο» που -όπως είπε- είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία), ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε χρήσιμες ανάλογες επαφές.
Ερωτηθείς τέλος για τις τουρκικές παραβιάσεις που διεκόπησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε πως ακριβώς «το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση». «Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων», εκτίμησε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά».
Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης