Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι γαλάζιες-κόκκινες γραμμές Σαμαρά για μιαν Ελλάδα-μεταίχμιο

  ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σαμαράς μπορεί σύντομα να είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ανέκαθεν οι θέσεις του ήταν ξεκάθαρες και μεστός και δωρικός ο πολιτικός λόγος του. Μελετήσαμε με προσοχή την ομιλία που έκανε την περ. Δευτέρα στη Βουλή των Ελλήνων, σε προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Για τις θέσεις του στο Κυπριακό γράψαμε την περ. Τετάρτη.

Σήμερα, θεωρούμε ότι χρήζει μια αδρή αναφορά στο όραμά του για μιαν Ελλάδα που πρέπει να σταθεί στα πόδια της, να μην παραδοθεί, να αναπτυχθεί, για να μπορέσει, εκτός από την υπερπήδηση της οικονομικής κρίσης, να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Αφού ανέλυσε γιατί το δόγμα και η πολιτική Νταβούτογλου κινδυνεύει
και ήδη δημιουργεί περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στην Τουρκία, ο Αντ. Σαμαράς καταγράφει τα βήματα που η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κύπρο, πρέπει να κάνει. Επιμένει σε στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, χωρίς να αγνοούνται οι Παλαιστίνιοι.
Ελλάδα και Κύπρος, λέγει ο Σαμαράς, να καταστούν γέφυρα ανάμεσα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Και η Ελλάδα να κάνει άνοιγμα στη Ρωσία. Επ’ αυτού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι πάγωσε τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, προφανώς κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ. Ο Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα-μεταίχμιο και να συνδέει εμπορικούς, επικοινωνιακούς και ενεργειακούς δρόμους προς τη Μέση Ανατολή, προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. «Αυτές είναι οι γαλάζιες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής μας: Ο ρόλος ''κρίκου'' που θέλουμε να παίξουμε και προς βορρά και προς νότο. Προσφέροντας σε όλους τους λαούς της περιοχής ασφάλεια, διασύνδεση και ευκαιρίες ευημερίας. Οι μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί από την Ασία στην Ευρώπη, περνάνε από μας. Από τη γη μας ή από τις θάλασσές μας. Οι μεγάλοι κάθετοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες βγάζουν τους βόρειους γείτονές μας στη Μεσόγειο από ελληνικά λιμάνια».
Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει και να οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ με τα γειτονικά της κράτη, αρχίζοντας με την Κύπρο, την οποία επικαλείται ως παράδειγμα. Και προσθέτει: «Λύση του προβλήματος (της ΑΟΖ) σημαίνει, η Ελλάδα να κατοχυρώσει όλα τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Όχι να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα αυτά!». Και υπογραμμίζει: «Οποιαδήποτε συμφωνία θα στηριζόταν σε αυτο-παραίτηση της Ελλάδας απ’ όσα της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για μας θεωρείται άκυρη από τώρα. Κι αν υπάρξει, θα την ακυρώσουμε μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Μιλημένα-ξηγημένα... Κάποιοι προτείνουν ακόμα ''συνεκμετάλλευση'' στο Αιγαίο. Τα ελληνικά δικαιώματα», είπε, «δεν είναι... ''ακορντεόν''! Να ανοιγοκλείνουν κάθε τόσο, σε αέρα, σε θάλασσα και σε υπέδαφος». Γι’ αυτό και απορρίπτει προσφυγή στη Χάγη, όπως υποστηρίζουν μερικοί, για να υπογράψουν συνυποσχετικό με την Τουρκία, που ευνοεί 50-50 στο Αιγαίο.
Ο Αντ. Σαμαράς χλευάζει την ετεροβαρή ελληνοτουρκική φιλία και κατηγορεί τον ΥπΕξ Δρούτσα ότι επιχειρεί αναβάθμιση της υποψήφιας Τουρκίας σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ. Πώς θα πολιτευθεί αν αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας; Ο Αντ. Σαμαράς λέγει ότι θα ασκεί «πολιτική διεθνώς με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όχι με ιδεοληπτικές εμμονές, αλλά ως εκφραστή του εθνικού συμφέροντος.

Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι ''χώρος''. Και οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι ''πληθυσμός''. Δύναμη της Ελλάδας είναι η αυτοπεποίθηση και η δημιουργικότητα του λαού της». Υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει αμετακίνητος στις κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του. Η Κύπρος θα παρακολουθεί. Και ελπίζει να μη χρειαστεί ποτέ να τα υπενθυμίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης