Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Παπούλιας και Θεοδωράκης μίλησαν ως ωραίοι Έλληνες

  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν πολλές αρετές, έχουν και πολλά ελαττώματα. Από την εποχή των Οξυρρύγχειων Παπύρων, που έγραψε ο Μενένιος Άπιος και μετέφρασε από τα λατινικά ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, πολλοί επιχείρησαν να διαζωγραφίσουν τι είναι ο Έλληνας. Ένα είναι το γεγονός: Όσα ο Έλληνας επιτυγχάνει ενώπιον εξωτερικών απειλών και κινδύνων, τα λησμονεί και τα κατεδαφίζει όταν επέρχεται η γαλήνη.
Σήμερα, ο Ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον σοβαρότατων εξωτερικών απειλών και εσωτερικών ανεπαρκειών.
Τώρα που έπρεπε να μεγαλουργεί και να τεχνουργεί την πρόοδο και τη δύναμή του είναι εξαρτημένος και γονατισμένος οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, πνευματικά. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, συνένοχη πελατειακή κοινωνία και σάπιο πολιτικο-οικονομικό σύστημα εξευτελίζουν τον Ελληνισμό, τον εκθέτουν ως αγελαία, ακαμάτισσα πλέμπα και τον γελοιοποιούν ως άχθος της Ευρώπης. Και πότε; Όταν απέναντι η Τουρκία έχει αποθηριωθεί και με νεοοθωμανικές αντιλήψεις πυκτεύει τον Ελληνισμό στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο.

Θα έπρεπε ο σύμπας Ελληνισμός να σφίξει τους γρόνθους του, να συσπάσει τους εθνικούς μυώνες του και να ανασκουμπωθεί για να οικοδομήσει ένα πανίσχυρο τείχος ανάπτυξης και αξιοπιστίας, σοβαρότητας και πολιτικο-στρατιωτικής δυνατότητας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Ιδιαίτερα σήμερα που σεισμικές και δραματικές εξελίξεις συντελούνται στην περιοχή μας και ανατρέπουν τα γεωπολιτικά δεδομένα. Θα έπρεπε…

Ευτυχώς, που ακόμα υπάρχουν ωραίοι Έλληνες, που τολμούν να αναδύονται εύτολμοι από το τέλμα και να εκφέρουν ζείδωρο λόγο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του, είπε ότι «κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο». Εννοούσε, φυσικά, τους εθνοκτόνους και γενοκτόνους Τούρκους, σφαγιαστές και δολοφόνους των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Κούρδων, των Ασσυρίων, των Αράβων και τόσων άλλων λαών.

Αλλ’ είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης. Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Αθήνα, σε ένα κατάμεστο θέατρο την περ. Δευτέρα, σε μια χειμαρρώδη ομιλία του ξεδίπλωσε το όραμά του πώς οι Έλληνες θα ξαναγίνουν αφεντικά στην Ελλάδα μας. Ο Θεοδωράκης επέμεινε στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Πατριωτική Αναγέννηση», και υπογράμμισε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε το δόγμα ''ανήκομεν εις την Δύσιν' και να ενστερνιστούμε το δόγμα ''ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα''». Αφού ζήτησε από τους Έλληνες να επικεντρωθούν μόνο στις δυνάμεις τους, να εγκαταλείψουν την παθητική στάση και να διεκδικήσουν την Ελλάδα, είπε: «Δεν είστε ένοικοι ή παρίες στη χώρα. Είστε τα αφεντικά» και παρέθεσε τις αρχές που, κατά τη γνώμη του, θα επιφέρουν «την αναγκαία ριζική στροφή στους εθνικούς προσανατολισμούς, που θα εξασφαλίσουν με ισότιμους όρους την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την οικονομική επιβίωση, την ανάπτυξη και την αυτοτέλεια».  
Ο Θεοδωράκης επέκρινε σκληρά τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή μετά τη μεταπολίτευση δεν μερίμνησαν για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το Καστελόριζο, μίλησε για αλλότρια συμφέροντα δισεκατομμυρίων και κατέληξε: «Το αποκορύφωμα του μυστηρίου κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες ελληνο-τουρκικές συνομιλίες». Γι’ αυτό αξίωσε «να καταστήσουμε τη χώρα μας απόρθητο φρούριο για να μπορέσουμε να ξαναπούμε ''Μολών Λαβέ''».

Εθνικιστές και σοβινιστές, οι Παπούλιας και Θεοδωράκης; Όχι, βέβαια!

Απλώς είναι ωραίοι Έλληνες, που αγαπούν την Ελλάδα και αξιώνουν να δουν τον Ελληνισμό να σηκώνεται ξανά περήφανος στα πόδια του. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης