Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ 3 ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ;


Ξάφνιασε πάντως ο Γιώργος καταγγέλοντας τις τουρκικές παραβιάσεις και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο

Μπορεί να περίσσεψαν τα χαμόγελα στη συνάντηση προχθές Παπανδρέου και Ερντογάν στο μακρινό... Ερζερούμ, που έχει βαφτεί με αίμα ελληνικό... Μπορεί πράγματι να ξάφνιασε θετικά ο έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλοντας την Τουρκία μέσα στη Σύνοδο των τούρκων πρέσβεων για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου.
Και δηλώνοντας ότι αν δεν αποχωρήσει, ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία δεν πρόκειται να δει. Και να είπαν ορισμένοι καλοπροαίρετοι ότι ο Γιώργος εξέφρασε τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Αυτό όμως ήταν το μόνο που βγήκε...

Αφού ο τούρκος πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσουν τις παραβιάσεις ή ότι θα φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Έδειχνε σαν να μην άκουσε τίποτα. Άλλωστε δεν φρόντισε να σταματήσουν οι παραβιάσεις εν όψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού. Κι αυτό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των γειτόνων μας, ότι δεν κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις που βάζουν.

Πώς μπορείς όμως να μιλάς, κύριε Παπανδρέου, για αγαθές προθέσεις του Ερντογάν, όταν όχι μόνο οι προκλήσεις συνεχίζονται, αλλά προστίθενται και νέες, με την αμφισβήτηση και του Καστελλόριζου, ζητώντας να μην υπολογιστεί στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και των ΑΟΖ (Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών);

Όμως η σημασία δεν είναι σ' αυτά που δημόσια, από του βήματος της Συνόδου, ειπώθηκαν, αλλά σ' αυτά που συζήτησαν κατ' ιδίαν οι δύο πρωθυπουργοί πίσω από τις κλειστές πόρτες, επί τρεις ολόκληρες ώρες.

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πραγματική ουσία των κατ' ιδίαν συνομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου παρίσταντο μόνο οι διερμηνείς, χωρίς ούτε καν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Τι θα αλλάξει μετά το Ερζερούμ; Τα ερωτήματα πάντως που προκύπτουν είναι πολλά και είναι άγνωστο αν θα απαντηθούν. Απ' αυτά θα κριθεί η ουσία της συνάντησης:

- Γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για το ελληνικό δικαίωμα νομιμοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και της οριοθέτησής της; Κάτι που μπορεί να γίνει μονομερώς, με απλή ενημέρωση των διεθνών οργανισμών;

- Γιατί δεν είπε λέξη για το αν αυτή η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα περιλαμβάνει και το Καστελλόριζο, κάτι που είναι αναμφισβήτητο δικαίωμά μας και στο οποίο αντιδρά με σφοδρότητα και με απειλές η Τουρκία;

- Γιατί δεν έθεσε ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τον τερματισμό των εναέριων τουρκικών προκλήσεων, με τις παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο, προκλήσεων που θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ούτε καν την άρση casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια; Αλλά απλώς περιορίστηκε στην καταγγελία των υπερπτήσεων;

- Γιατί ανέχτηκε τον Ερντογάν να θέτει θέμα μουφτήδων; Μήπως, λέμε μήπως, αυτό είναι στα πλαίσια της συμφωνίας που έγινε την παραμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τους ψευτομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης με τη διαμεσολάβηση του Σωκράτη Ξυνίδη;

Πάνω απ' όλα όμως, το μέγα ερώτημα που πλανάται και θα πλανάται είναι το τι θα περιλαμβάνει αυτό το αναμενόμενο «κείμενο αρχών», για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο κ.λπ., που πρόκειται να ανακοινωθεί προς τον Μάρτη.

Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες, από έγκυρη πηγή, σύμφωνα με τις οποίες το πλαίσιο του κειμένου αυτού δόθηκε προς μελέτη στον πρώην υφυπουργό Χρ. Ροζάκη και ακόμα κι αυτός το βρήκε απαράδεκτο, τότε τα ερωτήματα είναι ακόμα περισσότερα. Κι ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι ακόμα μεγαλύτερος!

Απόλυτη σιγή...

Το θέμα του καθεστώτος του Αιγαίου και πρωτίστως το θέμα της πιθανής συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, πριν διευθετηθούν οι διμερείς διαφορές, φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια η νέα ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής Ταγίπ Ερντογάν και Γιώργου Παπανδρέου στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου των Τούρκων Πρέσβεων στο Ερζερούμ της Τουρκίας.

Οι επί περίπου τρεις ώρες συνομιλίες των Ερντογάν - Παπανδρέου (εκ των οποίων οι δύο ώρες ήταν ένα τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών, ενώ στη συνέχεια και για μία ώρα μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου) σφραγίστηκαν με απόλυτη σιγή, αφού ούτε ένα τυπικό κοινό ανακοινωθέν υπήρξε ούτε έγιναν κάποιες δηλώσεις, είτε από τον κ. Παπανδρέου είτε από τον κ. Ερντογάν.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετους προβληματισμούς για το τι ακριβώς συζητήθηκε, υπό ποίους όρους και κυρίως σε τι σημείο έχουν φτάσει οι συνομιλίες για το Αιγαίο, οι οποίες διεξάγονται με τη μορφή διερευνητικών επαφών και τυπικά έχουν αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας υπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως, παρά τη σιωπή μετά την τρίωρη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου, λίγο αργότερα, μιλώντας στη Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων, ανήγγειλε ουσιαστικά προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, ακόμα και εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία για συνυποσχετικό.

Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου έθεσε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα. Ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα από τις διερευνητικές επαφές, τότε θα πάει η Ελλάδα ακόμα και μόνη της στη Χάγη .

Οι διαρκώς εντεινόμενες και πολλαπλασιαζόμενες ελληνοτουρκικές επαφές και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, γίνονται υπό τη σκιά των συζητήσεων για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, αλλά και των τουρκικών επιδιώξεων για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Όμως φαίνεται πως υπάρχουν για οποιαδήποτε εξέλιξη συνεχόμενα προβλήματα κυρίως νομικής φύσεως που εγείρουν οι Τούρκοι και περιπλέκουν την όποια διαπραγμάτευση και κυρίως γύρω από την υφαλοκρηπίδα, αλλά και το μείζον ζήτημα των ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες).
Πάντως ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα της έντασης στο Αιγαίο τόσο στον ίδιο τον κ. Ερντογάν, όσο και δημοσίως με την ομιλία του στους τούρκους πρέσβεις, όμως μόνο ως προς τη μία διάσταση, αυτή των εναέριων παραβιάσεων. Για το κρισιμότερο, που είναι οι αμφισβητήσεις στη θάλασσα, με τις διαρκείς παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, τις απίστευτα προκλητικές ενέργειες των ερευνητικών - ωκεανογραφικών σκαφών που πραγματοποίησαν υποθαλάσσιες έρευνες ακόμα και εντός ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απέφυγε να πει το παραμικρό.

«Αν η Τουρκία εννοεί πραγματικά ότι θέλει την ειρήνη, οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Στο ερώτημα ειρήνη ή σύγκρουση επιλέγουμε και την ειρήνη. Έχει όμως τις προϋποθέσεις της», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και εύκολα χάνεται και έφερε ως παράδειγμα τις υπερπτήσεις οκτώ τουρκικών μαχητικών, προχθές, στο Φαρμακονήσι.

«Γιατί; Ποιο το νόημα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι' αυτό», τόνισε.

Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι κάθε τέτοια ενέργεια θέτει στους Έλληνες το ερώτημα αν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αλλάξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, σημείωσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συμβάλουν ώστε οι δύο λαοί της Κύπρου να ζήσουν αρμονικά. Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης