Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Το κυπριακό στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης Χριστόφια - Μέρκελ

 

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της Κύπρου όσον αφορά στις συνομιλίες, έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο.

Την  κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, μονοπώλησε το κυπριακό.
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατ' ιδίαν συζητήσεων αναλώθηκε στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η κ. Μέρκελ επέδειξε συγκινητικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κύπρο''. O πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε ιστορικό ορόσημο την επίσκεψη Μέρκελ στο νησι μας. 
''Επενδύω στη φιλία μας", είπε ο Πρόεδρος,  "και είμαι σίγουρος ότι στήριξη της Γερμανίας θα είναι στήριξη αρχών, έως ότου να απαλλαγούμε από την κατοχή και τον εποικισμό και να έχουμε μια ειρηνική επανένωση στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών και όπως υιοθετήθηκε από τα ψηφίσματα των ΗΕ''.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί το πρόβλημα για δύο λόγους, πρώτον γιατί και η Γερμανία υπήρξε μια χωρισμένη χώρα αλλά και γιατί οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία σε διάφορα πεδία, όπως της επιστήμης και της οικονομίας.  Εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος σας και τις  πρωτοβουλία που παίρνετε είπε, σημειώνοντας, ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις πρωτοβουλίες της Ε/κ πλευράς, η οποία είναι έτοιμη για έναν συμβιβασμό.
«Οποτε έχω την ευκαιρία», σημείωσε η κα. Μέρκελ, «θα μιλώ με τους επίσημους στην Τουρκία, τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους Υπουργούς που συναντώ για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες σας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ανέλυσε τη θέση της Κύπρου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει μια χώρα μέλος της ΕΕ και να αρνείται να υλοποιεί τις υποχρεώσεις της.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας το οποίο η ίδια υπέγραψε.
«Εχω διαβεβαίωσε την Καγκελάριο ότι διαπνέομαι από πλήρη καλή θέληση για να έχουμε το συντομότερο δυνατό λύση στο Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι αυτή η λύση θα σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατία και βεβαίως θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου, Ε/κ, Τ/κ, και των θρησκευτικών ομάδων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων που ζουν σε αυτή την πολύ-πολιτισμική χώρα», ανέφερε ο Πρόεδρος.
Είπε επίσης ότι όραμά του είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε γέφυρα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ , μεταξύ του ενωμένου κυπριακού κράτους και της ΕΕ και γέφυρα της ΕΕ προς της κατεύθυνση της περιοχής μας και να είναι και γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με την κ. Μέρκελ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και να θέσουν επί τάπητος τους σχεδιασμούς για περαιτέρω εμβάθυνση.
«Η Γερμανία», κατέληξε στην εναρκτήρια δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι εταίρος μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Κύπρου και συνάμα από τους εταίρους με πρώτο σε όγκο εξαγωγών προς την Κύπρο και το 2010 κατετάγη τρίτη σε αριθμό τουριστών προς την Κύπρο».
Το πρόγραμμα της  Άγκελα Μέρκελ, περιελάμβανε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Η Άγκελα Μέρκελ αμέσως μετά τις συνομιλίες και το γεύμα στο Προεδρικό μετέβη στην περιοχή του Λήδρα Πάλλας, όπου είδε από πρώτο χέρι  τι εστί νεκρή ζώνη και κατοχή. Εκεί, επισκέφθηκε και  το ινστιτούτο Γκαίτε όπου της επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Στη συνέχεια περπάτησε στη νεκρή ζώνη και μετέβη στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλλας όπου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ και Λίζα Μπάτενχαιμ.  Η επίσκεψη αστραπή της Γερμανίδας Καγκελαρίου έκλεισε με συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος τη έθεσε όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Κύπρο.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας την ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο νησί, αναχώρησε γύρω στις έξι το απόγευμα.
Την κ. Μέρκελ αποχαιρέτησαν κατά την αναχώρησή της από το διεθνή αερολιμένα Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο Γκότφριντ Τσάιτς.
Από την αίθουσα των επισήμων του αεροδρομίου μέχρι το αεροσκάφος της Καγκελαρίου στρώθηκε κόκκινο χαλί. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομικής δύναμης στο αεροδρόμιο, ενώ στην περιοχή υπερίπτατο ελικόπτερο της Aστυνομίας. Κατά την αναχώρησή της από το νησί, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν προέβη σε δηλώσεις.




Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην Κύπρο για ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.  Την κ. Μέρκελ υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο Γκότφριντ Τσάιτς.

Αμέσως μετά η κ. Μέρκελ και η συνοδεία της αναχώρησαν για τη Λευκωσία, ενώ αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Προεδρικό μέγαρο. Στα σκαλιά του Προεδρικού, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, υποδέχθηκε την κ. Μέρκελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Αντάλλαξαν χειραψία και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έφθασε στην Κύπρο με το προεδρικό αεροσκάφος της Γερμανίας από τη Μάλτα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας.
Από την είσοδο επισήμων του αεροδρομίου μέχρι το αεροσκάφος της Καγκελαρίου στρώθηκε κόκκινο χαλί.  Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομικής δύναμης στο αεροδρόμιο, ενώ στην περιοχή υπερίπτατο ελικόπτερο της Αστυνομίας.
Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου θεωρείται ιστορική. Στο επίκεντρο των επαφών της θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Κρίστοφ Στέγκμανς. Ο Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, αν η κα Μέρκελ θα ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία υποχωρήσεις στο θέμα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου, δηλώνοντας ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν στην Κύπρο» και δεν θέλει να τις προκαταλάβει.

Η  επίσκεψη και η σημασία της.

Όσον αφορά την σημασία της καθόδου Μέρκελ στην Κύπρο,  ειδικοί θεωρούν πως η ουσία της βρίσκεται αλλού, και πιο συγκεκριμένα, τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ.  Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ειδικοί εκτιμούν ότι το Βερολίνο δεν είναι σε θέση να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυσή του.
Οπως ανακοινώθηκε, η Καγκελάριος θα ζητήσει να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους. Κατά τα άλλα, η γερμανική στάση παραμένει ως έχει, δηλαδή, την κύρια αρμοδιότητα για λύση στο Κυπριακό την έχουν οι Κύπριοι υπό την αιγίδα των ΗΕ.
Η ουσία της επίσκεψης της κ. Μέρκελ βρίσκεται αλλού, και αφορά, πιο συγκεκριμένα, τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ: η Αγκυρα ως μέλος του ΝΑΤΟ αρνείται συνήθως να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς όταν παρευρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκπρόσωποι της Κύπρου, διότι, ως γνωστόν, υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί μόνον τους Ελληνοκύπριους.
Για αυτό το λόγο η Τουρκία, και παρότι έχει δεσμευτεί να το πράξει, αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Αναμένεται ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, όταν τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, αναφέρει το πρακτορείο.
Η τακτική αυτή της Τουρκίας θέτει εμπόδια στη στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ. Ετσι η κ. Μέρκελ, αν και δεν στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επιδιώκει άμεση λύση στο θέμα της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ. Πάγια θέση των Γερμανών είναι ότι στην υλοποίηση αυτού του στόχου οφείλει να συμβάλει και η Κύπρος, θα βοηθούσε, για παράδειγμα, στην απεμπλοκή της συνεργασίας, εάν δεχόταν το ‘απευθείας’ εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ. Διότι μια τέτοια χειρονομία θα οδηγούσε την Αγκυρα στην αναθεώρηση της στάσης της όσον αφορά τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Οι τηλεοπτικές εικόνες και οι φωτογραφίες από την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Πράσινη Γραμμή που χωρίζει τη Λευκωσία έχουν σίγουρα μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα: μια πρώην Ανατολικογερμανίδα που έζησε το τείχος που χώριζε το Βερολίνο, μπροστά στο τελευταίο ‘φράγμα’ που χωρίζει μια πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους στα δυο.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στην επίσκεψη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρθηκε στο ειδικό βάρος που έχει η Γερμανία στην Ευρώπη και ευρύτερα, και το γεγονός πως έρχεται στη Κύπρο η Γερμανίδα Καγκελάριος, είπε, υπογραμμίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και τη βούληση μιας τόσο ισχυρής χώρας να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό επιδίωξε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθύνοντας την πρόσκληση, σημείωσε. Έχουμε πολύ στενές σχέσεις και από οικονομικής άποψης με τη Γερμανία και αυτά τα ζητήματα είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων που κάνουμε με τη Γερμανία για την ενίσχυση των σχέσεών μας, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.
SigmaLive/Ράδιο Πρώτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης