Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αιγαίο… το Ελληνικό!!!



Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει στρατός κατοχής στην Κύπρο.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας



Μήνυμα προς την Τουρκία ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ, στην οποία παίρνουν μέρος 180 πρέσβεις, ενώ παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχει στρατός κατοχής στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή.

«Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία;», ρώτησε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους πρεσβευτές.

Η ερώτηση αφορούσε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε κατοικημένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.



«Πέταξαν οκτώ αεροσκάφη πάνω από το Αγαθονήσι. Αυτές οι ενέργειες να ξέρετε ότι δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτές μπορεί να είναι πτήσεις ρουτίνας για σας, δεν είναι όμως για μας».



Αυτά επανέλαβε και στις δημόσιες δηλώσεις του επισημαίνοντας ότι η απειλή πολέμου την οποία διατηρεί η Τουρκία σε ισχύ δεν βοηθά στην εξομάλυνση των σχέσεων.



«Δεν πρόκειται απλά για ένα πέρασμα μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος, ενέργεια έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη και εχθρική. Πρόκειται για πτήσεις "εικονικών βομβαρδισμών" ελληνικών νησιών», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.



Από την πλευρά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απάντησε στην καίρια ερώτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει πως το Αιγαίο θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε μία θάλασσα ειρήνης.



Πρότυπο συμβίωσης η Κύπρος

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι όραμά του είναι η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ.

«Δεν πρέπει», είπε, «να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση στο Κυπριακό».

«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας», είπε, «είναι ο πρόεδρος που μπορεί να φέρει τη λύση από μέρους της ε/κ πλευράς, χρειάζεται όμως και από την άλλη πλευρά ένας ανάλογος ηγέτης».



Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάξει.

«Αυτή είναι η Τουρκία της οποίας θα κριθεί η ένταξη», υπέδειξε, σημειώνοντας ότι όταν φτάσει η ώρα όλοι αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις θα δουν τα πράγματα διαφορετικά».



Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μειονότητες, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου από μέρους της Τουρκίας».



«Βρίσκομαι», όπως είπε, «στο Ερζουρούμ, ένα μέρος όπου είναι γεμάτο συνειρμούς και κάνω έκκληση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις αδικίες, που έγιναν στο παρελθόν εναντίον Ρωμιών στο Ερζουρούμ».



«Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα», είπε «είναι, η Τουρκία να αγκαλιάσει τις μειονότητες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της Τουρκίας αυτή την περίοδο».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται να βασιστούν σε γερές βάσεις αρχών και καλής γειτονίας.



«Πρέπει να λυθούν οι διαφορές στην υφαλοκρηπίδα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό θέμα στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι ακόμη και σήμερα οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.



«Σήμερα», πρόσθεσε, «έχουμε εντατικοποιημένες επαφές και οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθειες και να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο».



Ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε επίσης έκκληση για μια παραδειγματική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, τόνισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία στην οποία ο ίδιος πρωταγωνιστεί και πρωταγωνιστούσε πάντοτε και την οποία ασπάζεται ο ελληνικός λαός και ασπαζόταν ιστορικά, έχει ορισμένες προϋποθέσεις.



Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προϊστορία της ελληνοτουρκικής φιλίας που ανάγεται στην εποχή Βενιζέλου - Ατατούρκ, αλλά και στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία συζήτησε, όπως είπε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό σήμερα το πρωί, και τόνισε ότι η συνεργασία στην καταπολέμηση του σύγχρονου αυτού εγκλήματος είναι αναγκαστική και για τις δύο χώρες.



Κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας

Στόχος της διάσκεψης των διπλωματών που πραγματοποιήθηκε στο Ερζερούμ ήταν ο συντονισμός των πρέσβεων που εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας.



Λίγο νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέφερε μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον ελληνικό λαό.

«Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας».

«Κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», τόνισε.



Ό Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία εσχάτως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Πάντως η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στο Κυπριακό ώστε να διευκολύνει την ευρωπαϊκή της προοπτική.



Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο των Πρέσβεων, ο οποίος απέρριψε το δίλημμα Κύπρος ή Ευρωπαϊκή Ένωση.



Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

Της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, προηγήθηκε μαραθώνια συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το σχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση φράκτη στον Έβρο, αλλά και η αρνητική στάση της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Στη διαπραγμάτευση Τουρκίας-ΕΕ, για να υπογραφεί σχετική συμφωνία, η Άγκυρα ζητά ως αντάλλαγμα την άρση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, αίτημα που στηρίζει η Ελλάδα, αλλά είναι αρνητικές αρκετές χώρες της ΕΕ.



Κατά τη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν, συζητήθηκαν επίσης και η πορεία των διερευνητικών επαφών στο Αιγαίο, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει και το θέμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων με υπερπτήσεις αεροσκαφών.



Παρά τους πηχυαίους τίτλους τουρκικών εφημερίδων και την προαναγγελία της ανακοίνωσης κάποιας συμφωνίας για το Αιγαίο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.



Διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και κατ' επέκταση για το εύρος των χωρικών υδάτων) έχουν «φρενάρει» όχι μόνο των διαφωνιών που παραμένουν αλλά και λόγω της εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας σε Ελλάδα και Τουρκία. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο στρέφουν το ενδιαφέρον των δύο κυβερνήσεων στο εσωτερικό.



«Υψηλού επιπέδου οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας»

Απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών στο Ερζερούμ.



Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ιστορικό» το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας απευθύνονται στους Τούρκους πρεσβευτές.



«Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.



Στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Την Αθήνα θα επισκεφθεί τον προσεχή Μάρτιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως συμφώνησαν στη συνάντηση στο Ερζερούμ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο ομόλογό του.



Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

Οι δύο υπουργοί, μετά τη συνάντησή τους, παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Η επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει τον προσεχή Μάρτιο στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι προπαρασκευαστική για τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.



Προκλήσεων συνέχεια

Από νωρίς χθες το πρωί, η Άγκυρα παίζει ένα περίεργο παιχνίδι μεταξύ Λέσβου-Χίου-Οινουσσών.

Ένα τουρκικό αλιευτικό αναζητά ένα άλλο που υποτίθεται ότι έχει χαθεί από χθες.

Η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το ελληνικό δικαίωμα να κάνει έρευνα και διάσωση εντός δικών της χωρικών υδάτων!

Αρχικά η Αθήνα και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης κινητοποιήθηκε, μόλις έλαβε την πληροφορία για το τουρκικό αλιευτικό.

Εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ και στην περιοχή που υποτίθεται ότι χάθηκε το τουρκικό αλιευτικό έφθασαν σκάφη του Λιμενικού και ελικόπτερο έρευνας διάσωσης.

Η Τουρκία αρκετές ώρες αργότερα, εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστήριζε ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στην περιοχή!



Αμέσως η Αθήνα απάντησε με δεύτερη δική της αναλυτική ΝΟΤΑΜ, στην οποία αφού ανέφερε συνθήκες και συμβάσεις, απέρριπτε τους τουρκικούς ισχυρισμούς.



Σοκ εξάλλου προκαλεί ο τουρκικός χάρτης που με κόκκινο μελάνι χωρίζει το Αιγαίο στη μέση.

Πρόκειται για χάρτη, τον οποίο η Τουρκία έχει καταθέσει στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για τη νέα δομή της Συμμαχίας.



Οι κόκκινες γραμμές αποκαλύπτουν το πώς φαντάζεται το Αιγαίο η Άγκυρα. Προσδιορίζουν τα τουρκικά σχέδια.

Ένα Αιγαίο χωρισμένο στη μέση.



Προκλητικός ο Μπαγίς

Μια χώρα η οποία δηλώνει έτοιμη και έχει ως πολιτική μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, πρέπει να κατανοήσει και να εμπεδώσει ότι ένας από τους γείτονες είναι η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει να μηδενίσει τα προβλήματα με την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.



Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς σε σχέση με τα μέτρα της Ελλάδας για τη λαθρομετανάστευση, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν σχολιάζουμε καθημερινά τις δηλώσεις Μπαγίς, άλλη δουλειά δεν θα κάνουμε».

«Είναι ρηξικέλευθος, είναι προκλητικός, οι δηλώσεις του όζουν αλαζονείας και δεν θέλω να μπω σε συζήτηση ξανά με τον κ. Μπαγίς», ανέφερε.
simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης