Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Το Wikileaks αλλάζει τη διεθνή διπλωματία- Η Αθήνα ανησυχεί και ερευνά!


Το Wikileaks, φαίνεται να αλλάζει με τρόπο σταθερό πολλά από τα πράγματα που ξέραμε ως σήμερα, συνήθως επιβεβαιώνοντας τις υποψίες και ις πληροφορίες που συχνά είχαμε δημοσιεύσει. Δείχνει όμως να έχει ταράξει σοβαρά -αν οι πληροφορίες μας είναι ορθές- τόσο τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του Υπουργείου Άμυνας αλλά και την ΕΥΠ. Το πόσο απαραίτητο εργαλείο θα καταστούν τα επόμενα χρόνια στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, των συμμαχιών της και των κατευθύνσεων που θα επιλέξει, είναι σαφές και γι αυτό το σύνολο των 250.000 δημοσιευμένων πλέον, ντοκουμέντων γίνεται αγώνας για να καταγραφούν σε σκληρούς δίσκους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών όλου του κόσμου.

Δεν θα ήταν, για το λόγο αυτό λάθος, να βλέπαμε το πρωθυπουργικό γραφείο να εκδώσει εντολή για τη σύσταση μιας διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα μελετήσει -με προτεραιότητα- τους φακέλους που ενδιαφέρουν πρωτίστως την χώρα και την εξωτερική μας πολιτική και να καταλήξει σε επισημάνσεις και προτάσεις.

Από την άλλη σιγά- σιγά βρίσκονται και γίνονται γνωστά στοιχεία για το πως παίχτηκαν σε βάρος μας διάφορα παιχνίδια από την Ουάσιγκτον> Κατανοητά και γνωστά, αλλά καλό θα ήταν να επισημανθούν για να σταματήσει η “φιλολογία” εκείνων των φίλο-αμερικάνικων “παπαγάλων”  (ανάμεσά τους και κάμποσοι δημοσιογράφοι) που τα “έβλεπαν” όλα θαυμάσια…

Στα Σκόπια, στην Άγκυρα, στα Τίρανα ανησυχούν ιδιαίτερα από τις αποκαλύψεις που τους αφορούν. Ελαφρώς, δείχνει να ανησυχεί και η Αθήνα. Γιατί διαπίστωσε διαρροές. Και αυτό είναι το επόμενο βήμα. Να βρει και να “κάψει” όσους διέρρευσαν κρατικά μυστικά σε άλλη χώρα, έστω κι αν αυτές είναι οι ΗΠΑ. Όπως έκαναν κι εκείνες με τον δικό μας άνθρωπο.

Βέβαιο πάντως είναι πως η διεθνής διπλωματία, δεν θα είναι πλέον ποτέ ίδια στο μέλλον…
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

WikiLeaks: ΗΠΑ - "Ναι, η Τουρκία ετοιμαζόταν για επίθεση στην Ελλάδα και μπορεί να το επαναλάβει"!



Image 








 



   
Με εμπιστευτικό τηλεγράφημά της προς διάφορους αποδέκτες στις 27 Ιανουαρίου 2010 η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαιώνει τα σχέδια των κεμαλικών νε προκαλέσουν προβοκάτσια στα σύνορα με την Ελλάδα και να επιτεθούν με σκοπό την κατοχή του Βορείου Έβρου, αποκαλύπτεται σε ένα από τα έγγραφα του WikiLeaks που ήρθε πριν λίγο στην δημοσιότητα. Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι "οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους. Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα». Οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του Στρατού. Στην συνέχεια αναφέρεται στις πιθανότητες επιτυχίας της επίθεσης κατά της Ελλάδας.
Το θέμα είναι τεράστιο, αφού για πρώτη φορά έρχεται επίσημη επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ για σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Ελλάδα το 2003. Μάλιστα αφήνονται υπονοούμενα ότι "Είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθούν και πάλι τέτοιες ενέργειες από τον τουρκικό Στρατό στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την ισλαμική κυβέρνηση"! 
defencenet

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται "βόμβες" από το Wikileaks - Ενημέρωση Δ.Δρούτσα από τον Αμερικανό πρεσβευτή...

Image





Έγγραφα που "μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα καταδεικνύουν αυξημένη παρεμβατικότητα στα ελληνικά πολιτικά και αμυντικά πράγματα κατά την περίοδο 2006-2009" περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις του site Wikileaks τα οποία θα δημοσιευθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ. Στα έγγραφα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".
Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας επικοινώνησε με τον νέο Αμερικανό πρέσβευτή στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για το τι θα περιλαμβάνουν οι αποκαλύψεις του Wikileaks (τουλάχιστον αυτές που ξέρουν οι ΗΠΑ) για την Ελλάδα και απ'ότι λέχθηκε στο defencenet.gr από έγκυρη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών "Κανείς δεν είναι χαρούμενος για αυτά που θα ακουστούν".

Η ίδια εικόνα φαίνεται να επικρατεί και σε άλλες πρωτεύουσες, αλλά και στην Άγκυρα. Στην τελευταία οι Τούρκοι ενημερώθηκαν ότι στα έγγραφα θα τους θεωρούν συνεργάτες της Αλ Κάϊντα και τους Κούρδους "εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα" στην Μόσχα ότι η γνώμη των στελεχών του Στέϊτ Ντιμπάρτμεντ για τους Ρώσους διπλωμάτεε κινείται μεταξύ περιφρόνησης και απαξίωσης. Μεταξύ των χωρών που έχουν ενημερωθεί είναι οι: Τουρκία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ισραήλ και Ιράκ.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το WikiLeaks η διαρροή εγγράφων θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Οκτωβρίου. Τότε είχαν δοθεί στη δημοσιότητα 400.000 για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Ποιο είναι όμως το περιεχόμενο των εγγράφων που έχει προκαλέσει ανησυχία στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων χωρών;

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένα από τα έγγραφα θα αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία βοηθούσε μαχητές της Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν και ότι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους συνέδραμαν του Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Ακόμη και οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Μόσχα, που πρόσφατα αναθερμάνθηκαν, αναμένεται να επηρεαστούν από τη διαρροή. Όπως αναφερει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Kommersant, τα απόρρητα έγγραφα θα περιέχουν γενικές εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση της Ρωσίας και "διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς" για τους Ρώσους πολιτικούς.

Τα έγγραφα θα αποκαλύπτουν ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών διπλωματών με Ρώσους πολιτικούς, εκτιμήσεις για τα σημαντικότερα γεγονότα της Ρωσίας και αναλύσεις για την εγχώρια και διεθνή ρωσική πολιτική.

Κάποιες πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι θα περιγράφονται ενέργειες κατά της πολιτικής των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου που ακολούθησε η Αθήνα μεταξύ 2006-2009, όπως και η άποψη ότι το Αιγαίο πρέπει να μοιραστεί...

Όλα τα παραπάνω είναι υπό την μορφή μη διασταυρωμένων πληροφοριών από πηγές οι οποίες είναι σαφές ότι κατατρέχονται από άγχος.
defencenet

Μεγάλα ζητήματα στις νέες διαρροές του WikiLeaks


«Αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου».
Τα εκατομμύρια αμερικανικά απόρρητα έγγραφα τα οποία το WikiLeaks φέρνει στο «φως» αφορούν «όλα τα μεγάλα ζητήματα» δήλωσε ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάντζ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στην Ιορδανία.
«Τα έγγραφα που ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου» απάντησε ο κ. Ασάντζ στους δημοσιογράφους, οι οποίοι των ρώτησαν αν θα αφορούν τον πόλεμο στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν.
Γνώριζαν πως η Κίνα ήταν πίσω από την πειρατεία
Οι ΗΠΑ έχουν την πεποίθηση ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται πίσω από την πειρατική πληροφόρηση εκ μέρους του Google και δυτικών χωρών, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποκάλυφθηκαν σήμερα από την εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Μεταξύ των μυστικών εγγράφων που αποκάλυφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks ένα έγγραφο που προέρχεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλείται «κινεζική πηγή» σύμφωνα με την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς έπαιξε ένα ρόλο στην πειρατεία του Google, γράφει η νεοϋρκέζικη εφημερίδα.
«Η πειρατεία του Google εγγράφεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σαμποτάζ ως προς την πληροφόρηση που οργανώθηκε από αξιωματούχους, από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και από πειρατές του Ιντερνετ που καθοδηγούνταν από την κινεζική κυβέρνηση», σύμφωνα με το Wikileaks, όπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Οι κινεζικές υπηρεσίες εισέβαλαν σε δίκτυα πληροφόρησης των ΗΠΑ και συμμάχων τους΄, προσθέτει η εφημερίδα.
Οι ΗΠΑ δυσπιστούν απέναντι στον Ερντογάν
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και αναλύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν». Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: «Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται», γράφει το Der Spiegel.
Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.
Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.
Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.
«Τρελός» ο Τσάβες σε συνομιλία Γάλλων-Αμερικανών
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι «τρελός» και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του «σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks.
«Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει» σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον. Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2.009.
«Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο με τη συνομιλία Λετίβ-Γκόρτον, ένα από τα 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματiκά έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks,όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».
Ουδέν απόρρητο
Περίπου 800 αμερικανικά διπλωματικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks αφορούν το ΝΑΤΟ, αλλά κανένα εξ αυτών δεν είναι «'ακρως απόρρητο», γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ».
«Υπάρχουν 799 ντοκουμέντα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών τα 111 είναι χαρακτηρισμένα «απόρρητα» και 520 είναι χαρακτηρισμένα «εμπιστευτικά», αλλά κανένα δεν είναι «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που κατέχει η εφημερίδα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

«Όχι συνεκμετάλλευση πετρελαίου του Αιγαίου με την Τουρκία»


Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, για το αν υπάρχουν επί του θέματος μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις ακούγονται τα τελευταία 20-30 χρόνια, και παλαιότερα μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, κυρίως από την ίδια την Τουρκία, "για τη δημιουργία, για επικοινωνιακούς λόγους, διάθεσης θετικής δήθεν βούλησης από την ελληνική πλευρά".
Δεν θα μπορούσε, συνέχισε ο πρωθυπουργός να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, αφενός γιατί υπάρχει η απειλή του "casus belli", αφετέρου γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, κατά τρίτον γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και τέλος, γιατί, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το δικαστήριο της Χάγης.
"Η σημερινή προσπάθεια είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και φυσικά, στις συζητήσεις που συνεχίζονται, δεν τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης -που επικαλέστηκε σχετικές αναφορές των Τούρκων υπουργών Νταβούτογλου και Μπαγίς σε συνεντεύξεις τους ακόμη και σε ελληνικές εφημερίδες- υποστήριξε ότι με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός "κατέθεσε μία σειρά λόγων, για τους οποίους δεν μπορούμε να είμαστε παντελώς ήσυχοι" καλώντας τον κ. Παπανδρέου να αναφέρει στη Βουλή τι γίνεται με τα πετρέλαια στο Αιγαίο.
Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε αντιφατικό να είναι η χώρα μας ο πρώτος συνήγορος μιας άλλης για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που την απειλεί με πόλεμο, αν ασκήσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Από τη μία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας και την ίδια ώρα η Τουρκία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επικαλείται την "λύση της χτένας", δηλαδή τη διαφορετική επέκταση κατά περιοχή, ενώ ζητεί ομόλογη σχέση για να ανοίξει η Χάλκη.
Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο οδικός χάρτης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεδομένος και θέτει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της γείτονος.
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα ζητηθεί να γίνει συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αρκεί οι συγκεκριμένες της υποχρεώσεις να γίνουν πράξη, γεγονός που θα καταστήσει μία Τουρκία διαφορετική που τηρεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας: "Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη δική της πορεία"
Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με όλες τις γειτονικές χώρες, πρόσθεσε όμως ότι το Δίκαιο της Θάλασσας εξελίσσεται και ότι η ΑΟΖ δεν αποτελεί το μεγάλο χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα.
Σχετικά με την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει το όλο θέμα και θα επικαιροποιήσει τον υπάρχοντα παλαιό νόμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για αξιοποίηση αυτών των πόρων.
Πρώτο Θέμα

Φραστικές εγγυήσεις Ερντογάν στον Λίβανο


















Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Λιβανέζος ομόλογός του Σαάντ αλ Χαρίρι, στη Σιδώνα, στη διάρκεια των εγκαινίων νοσοκομείου το οποίο χρηματοδότησε η Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε σε ρόλο προστάτη του αραβικού κόσμου δηλώνοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη αν το Ισραήλ επιτεθεί εκ νέου στον Λίβανο ή στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Καθημερινή

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τάδε έφη ο "υπερασπιστής" των Ιμίων

«Η επισκευή ενός αεροπλάνου είτε πολιτικού,είτε πολεμικού, είναι μία παραγωγική δραστηριότητα. Άρα εσείς είστε παραγωγικοί, με την αυστηρή οικονομική έννοια του όρου. Ο μάχιμος πιλότος μπορεί να είναι ήρωας,μπορεί να διακινδυνεύει τη ζωή του πάνω από το Αιγαίο κι όλα αυτά που όλοι λένε και καλά τα λένε. Αλλά δεν παράγει υπηρεσίες. Είστε παραγωγικοί» (Σημ.: εννοεί παραγωγικούς τους μηχανικούς αεροσκαφών)

Πόσο παραγωγικός είστε κε Πάγκαλε;
Πόσο παραγωγικοί είναι οι πολιτικοί;
Δεν βλέπετε που φτάσατε την Ελλάδα μας;
Το Μάθημά σας το πήρατε στις τοπικές και περιφερειακές Εκλογές.
Η Ελλάδα θα αλλάξει γιατί το θέλουμε.

Αι στα τσακίδια λοιπόν ... αδειάστε μας τη γωνιά όπως κάποιοι άλλοι που χρυσοπίνουν στην υγειά των "κορόιδων" στο Παρίσι. Βλέπετε τα λεφτά ήταν και είναι πολλά. Που να τα χωνέψετε εσείς "υπερασπιστή των Ιμίων"
Τουλάχιστον αν είστε Έλληνας ζητήστε ταπεινά συγνώμη από τους Ιπταμένους.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Κομισιόν: «Η Τουρκία να υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο Θάλασσας»!



Καταπέλτης αν και διατυπωμένη «κομψά», ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή Ιωάννη
Τσουκαλά.

Την απαίτηση για «σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και για την
επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς σε συμφωνία με την αρχή της ειρηνικής
επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
συμπεριλαμβανομένης, εφόσον απαιτείται, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου»,
υπενθυμίζει ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, απαντώντας
σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας,
Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά.

Με την ερώτησή του, ο κ. Τσουκαλάς επεσήμανε τις πρόσφατες παράνομες έρευνες για
υδρογονάνθρακες που πραγματοποίησε η Τουρκία σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της
ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα
εμπόδια που θέτει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος (η Τουρκία) σε δύο Κράτη-Μέλη της
ΕΕ (Ελλάδα και Κύπρο) να ερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τους σημαντικούς ενεργειακούς
και οικονομικούς πόρους της λεκάνης της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει την επιμονή της Τουρκίας να μην υπογράφει την Σύμβαση
του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.
Ο Στέφαν Φούλε, στην απάντησή του, τονίζει ότι «η επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας και
η ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών είναι θεμελιώδεις αρχές για όποια χώρα
επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ». Το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα στην αναθεωρημένη
εταιρική σχέση για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τίθεται συστηματικά στις
συνεδριάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και της Επιτροπής Σύνδεσης καθώς και στις
συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του τουρκικού ωκεανογραφικού ερευνητικού σκάφους
Τσεσμέ, ο Επίτροπος παραπέμπει σε δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών,
σύμφωνα με την οποία «σκοπός των δραστηριοτήτων του ήταν η πραγματοποίηση
υδρογραφικής μελέτης στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος για την ενημέρωση χαρτών θαλάσσιας
πλοήγησης».
Τέλος, ο Στέφαν Φούλε αναφέρει, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να ενθαρρύνει την
Τουρκία να καταστεί μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της
Θάλασσας (UNCLOS), όπως είναι όλα τα Κράτη-Μέλη. Επιπλέον, στα συμπεράσματα του
Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2009, γίνεται έκκληση να αποφευχθεί οποιαδήποτε απειλή,
πηγή τριβών ή ενέργειες που θα μπορούσαν να πλήξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την
ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φούλε, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, καθηγητής Ιωαάννης
Τσουκαλάς δήλωσε: «Ακόμη και η χλιαρή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου σχετικά με τις
υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της μοιάζουν εξαιρετικά δυναμικές αν
συγκριθούν με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πραγματικότητα είναι ότι στηνευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εντός των οικονομικών ζωνών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν εντοπισθεί
κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική οικονομική ανάσα στις δύο
χώρες, αλλά και να ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την αυτάρκεια της ΕΕ σε ορυκτά καύσιμα.

Αποτελούν λοιπόν εθνικούς και ευρωπαϊκούς ενεργειακούς πόρους, τους οποίους δυστυχώς
η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα, μέσω της συνεχιζόμενης μυστικής
διπλωματίας, να ‘συνεκμεταλλευθεί’. Ειδικά για τις πρόσφατες έρευνες του τουρκικού
ωκεανογραφικού σκάφους, είναι αποκαλυπτικό το ότι η Επιτροπή φαίνεται ότι δεν διαθέτει
κανενός είδους επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τις τουρκικές
δραστηριότητες και αρκείται στις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.»

Είναι πράγματι κρίμα, το ότι τέτοιες πρωτοβουλίες των Ευρωβουλευτών μας,
ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής και
αξιοποίησης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών…
defencepoint

Η ισορροπία δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο


Στοιχεία σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η κορεατική χερσόνησος, μετά το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεοπγεόνγκ από το βορειοκορεατικό πυροβολικό.
Ακολουθούν λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών.

Ανθρώπινο δυναμικό

Η Βόρεια Κορέα έχει 1,19 εκατομμύρια στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία, ενώ οι έφεδροι ανέρχονται στα 7,7. Πρόκειται για μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες της υφηλίου, με πληθυσμό 23,4 εκατομμυρίων.
Η Νότια Κορέα έχει 655.000 σε ενεργό υπηρεσία και 3 εκατομμύρια εφέδρους. Επίσης, υπάρχουν 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της χώρας.
 

Συμβατικές δυνάμεις

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 4.000 άρματα μάχης και πάνω από 2.100 άλλα τεθωρακισμένα. Πολλά από αυτά είναι σοβιετικής προέλευσης/ σχεδιασμού και ως εκ τούτου αποτελούν παρωχημένα μοντέλα. Το κύριο άρμα μάχης του βορειοκορεατικού στρατού, το Τ-54, άρχισε να αποσύρεται τη δεκαετία του 1970 από τους περισσότερους στρατούς που το χρησιμοποιούσαν.
Η Νότια Κορέα διαθέτει περίπου 2.300 σύγχρονα ή εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης, αμερικανικής (Μ-48 Α5 και Α3), ρωσικής- (Τ-80U και UK) και εγχώριας (Κ1 και Κ2) προέλευσης, καθώς και 2.400 λοιπά τεθωρακισμένα (ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ). Όσον αφορά τις πολεμικές αεροπορίες: οι βορειοκορεατικές αεροπορικές δυνάμεις διαθέτουν 1.200-1.500 αεροσκάφη, κυρίως παρωχημένα μαχητικά σοβιετικής και κινεζικής προέλευσης, τα οποία (εκτός από έναν μικρό αριθμό MiG-29) θεωρούνται ακατάλληλα για σύγχρονες επιχειρήσεις. Ο Νότος διαθέτει περίπου 490 αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης (F-15 Strike Eagle, F-4 Phantom II, F-16 Fighting Falcon και F-5 Tiger II).
Η Βόρεια Κορέα έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του στόλου υποβρυχίων της: θεωρείται πως έχει 60-70 σκάφη εγχώριας, κινεζικής και σοβιετικής προέλευσης (απέναντι στα 14 σύγχρονα νοτιοκορεατικά). Στα σκάφη επιφανείας το βορειοκορεατικό ναυτικό έχει πάλι αριθμητική υπεροχή, με 420 σκάφη, ωστόσο ο νοτιοκορεατικός στόλος (120 σκάφη) έχει ενισχυθεί με ισχυρά, υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά. Επίσης, η Βόρεια Κορέα πιστεύεται πως έχει πρόβλημα ανεφοδιασμού, καθώς εξαρτάται από την Κίνα για τις προμήθειες πετρελαίου και βενζίνης της.
Ο στρατός των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα έχει την 2η Μεραρχία Πεζικού, με 140 άρματα μάχης M1A1 Abrams, 170 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2 Bradley καθώς και σειρά εκτοξευτών πυραύλων. Επίσης, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στη χώρα αποτελούνται κυρίως από F-16.

Πύραυλοι/ πυρηνικές κεφαλές

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει πάνω από 800 βαλλιστικούς πυραύλους, και περισσότερους από 1.000 πυραύλους διαφόρων εμβελειών. Έχει πωλήσει πυραύλους και τεχνολογία και σε χώρες του εξωτερικού (όπως το Ιράν). Η Νότια Κορέα έχει περιορισμένες πυραυλικές δυνατότητες (λόγω συνθήκης με τις ΗΠΑ), αλλά πρόσφατα ανέπτυξε νέους πυραύλους cruise με εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων, που της δίνουν τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε κάθε σημείο της Βόρειας Κορέας (καθώς και στην Κίνα και τη Ρωσία). Στο «μέτωπο» των πυρηνικών όπλων, θεωρείται πως η Βόρεια Κορέα έχει παράξει 50 κιλά πλουτωνίου, που πιστεύεται πως επαρκεί για 6-8 πυρηνικά όπλα. Έχει κάνει δύο πυρηνικές δοκιμές, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα το αν έχει ή όχι επιχειρησιακή/ λειτουργική πυρηνική βόμβα. Η Νότια Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικές δυνατότητες, καθώς βρίσκεται κάτω από την «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αλλάζουμε σελίδα στην αντιμετώπιση της Τουρκίας;


Χθες ο υπεξ Δημ. Δρούτσας εκφώνησε ένα λόγο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο πολιτικής (ECP), που τον παραθέτουμε όπως εκφωνήθηκε δίπλα, με τον οποίο έκανε το μικρό σχετικά ακροατήριο του (70 άτομα) να τον παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία για την επόμενη φράση του. Μάλιστα γνωστός διπλωματικός συντάκτης διερωτήθηκε μεγαλοφώνως όταν τελείωσε “ποιος ήταν αυτός που μίλησε;” γιατί ο κ. Δρούτσας, ένας εξ εκείνων που στήριξαν το “σχέδιο Ανάν“, δεν μας έχει συνηθίσει σε παρόμοιες προτάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Η ουσία της χθεσινής πρότασης – συμπεράσματος, ήταν πως αν η Τουρκία μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2011 δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να συγχρονιστεί με την ΕΕ – κι αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίς, τα κατοχικά στατεύματα στην Κύπρο και την επίσημη κατάργηση του casus belli- δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις ενταξιακές της προσπάθειες στην ΕΕ. Αυτές θα παγώσουν για αόριστο χρόνο. Μια τελευταία ευκαιρία είπε ο κ. Δρούτσας ίσως της δοθεί, αν συμφωνήσει και η Ουγγρική προεδρία, ώστε η νέα τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές των αρχών Ιουνίου αποδεχθεί άμεσα τη συμμετοχή της σε μια νέα συνάντηση κορυφής ΕΕ- Τουρκίας όπου η Αγκυρα θα δεχθεί το ευρωπαίκό κεκτημένο για να της δοθεί νέος χρόνος.

Ταυτοχρόνως ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε τουλάχιστον δυο φορές στην ύπαρξη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, αλλά και στην παραβίαση της συμφωνίας για εξεύρεση λύσης στη βάση της ομοσπονδίας καθώς προβάλει την παράλογη απαίτηση για δυο ισότιμα κράτη.

Οι δηλώσεις αυτές αν και για ορισμένους δεν απέχουν πολύ από τις “επίσημα” διακηρυγμένες Ελληνικές θέσεις, έχουν ειδική αξία καθώς πραγματοποιήθηκαν ένα εικοσιτετράωρο πριν τη συνάντηση στην Αθήνα σήμερα των κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφια αλλά και γιατί ελέγχθησαν με ιδιαίτερη επιμονή και σε τόνους που δεν άφηναν αμφιβολίες ότι η Αθήνα, ακόμη κι αν ψαρεύει σε βαθιά και αδιαφανή νερά, μελετά μια μεταβολή στάσης σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

Μια προσεκτικότερη μελέτη του κειμένου ωστόσο αφήνει και πόρτες ανοιχτές στην Άγκυρα να φέρει το “παιχνίδι” στα μέτρα της. Γιατί όταν αναφέρεται, μετεκλογικά, σε ένα νέο Ελσίνκι που θα βάλει νέους στόχους και χρονοδιαγράμματα στην Τουρκία, μιλά για “χρονικά κέρδη” της Τουρκίας, δίνοντάς της νέα περιθώρια άσκησης της πολιτικής της σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Τι ακριβώς θέλει να μας πει ο Γ. Παπανδρέου (γιατί δεν είναι ένα κείμενο που γράφηκε και λέχθηκε εν αγνοία του πρωθυπουργού), θα το μάθουμε ίσως μέσα στους προσεχείς μήνες καθώς θα ξετυλίγει τμήματα αυτής της πολιτικής. Αλλά καθώς θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η “στροφή” αυτή της Αθήνας έναντι της Τουρκίας συνέπεσε με τις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Δρούτσα στη Γερμανία και του κ. Παπανδρέου στη Γαλλία, χώρες που επιμένουν να προβάλλουν ένα άτυπο μεν, ουσιαστικό δε, βέτο στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ…
Δραγουμάνος

ΣΑΡΚΟΖΙ - ΓΚΙΟΥΛ Τα τσούγκρισαν για την Κύπρο

Καβγά με αφορμή την Κύπρο φέρονται να είχαν κατά τη σύνοδο ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Λισαβόνα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του είχαν μια πολύ έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου ΝΑΤΟ - ΕΕ, όταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του
στο να ωφεληθεί η ΕΕ, να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές και αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ και αυτό γιατί, όπως ανέφερε, μέρος της Ε.Ε. είναι οι Ε/κ, οι οποίοι πρόσθεσε ότι δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί.
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι οι Ε/κ είναι μέλος της ΕΕ και αυτό είναι μια πραγματικότητα, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν και άλλες πραγματικότητες».
«Για παράδειγμα, οι Ε/κ δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί». «Εκεί», πρόσθεσε, «υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα. Υπάρχουν υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν. Και αυτά είναι πραγματικότητες».
Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Ε.Ε. στη σύνοδο ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε «μιλάτε πολύ σωστά και σέβομαι τις αρχές. Τότε, το 2002, ενώ οι Ε/κ δεν ήταν μέλος, παραβιάζοντας την αρχή 'αν δεν λύσετε τα προβλήματα, δεν μπορείτε να γίνεται μέλος', γιατί τους κάνατε πλήρες μέλος το 2004; Αυτή την αρχή δεν μπορέσατε να την θυμηθείτε τότε;», κατέληξε ο Γκιουλ.+
Σημερινή

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Έβαλαν Ελληνόπουλα να προσκυνούν τον Αλλάχ


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Είναι σχεδόν απίστευτο αυτό που έγινε στο 79ο Νηπιαγωγείο Σεπολίων, την περασμένη Δευτέρα, όταν οι μουσουλμάνοι βγήκαν στις πλατείες της Αθήνας να προσευχηθούν για τη θρησκευτική γιορτή τους, το Μπαϊράμι.
Εκείνη λοιπόν την ημέρα, οι δασκάλες του 79ου Νηπιαγωγείου Σεπολίων, είχαν την φαεινή ιδέα να διδάξουν στα παιδάκια των 4 και 5 ετών τι είναι το Μπαϊράμι, γιατί το γιορτάζουν οι Μουσουλμάνοι και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα για τα νήπια. Και όλο αυτό γιατί ανάμεσα στα 30 συνολικά παιδάκια, υπήρχαν και 3 παιδιά μουσουλμάνων. Κάπως έτσι, τα νήπια - Ελληνόπουλα μυήθηκαν στη θρησκεία του Ισλάμ.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποια στιγμή, εμφανίστηκαν στον παιδικό σταθμό οι γονείς των μουσουλμάνων παιδιών για να προσευχηθούν μαζί τους! Όπως είναι φυσικό, τα παιδάκια αντιμετώπισαν το όλο περιστατικό σαν παιχνίδι και με δεδομένη την παιδική περιέργεια, έπεσαν και αυτά στο έδαφος και άρχισαν να προσκυνούν τον Αλλάχ, χωρίς κανείς να κάνει τίποτα για να τα εμποδίσει.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε βίντεο από τη γειτονική Αλβανία, όπου μια μουσουλμανική ΄΄φιλανθρωπική΄΄ οργάνωση χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς, επισκεπτόταν σχολεία για να προσφέρει ΄΄δώρα΄΄ στα παιδιά. Τα ΄΄δώρα΄΄ όμως ήταν μαντίλες για τα κοριτσάκια και λευκά σκουφάκια του μουσουλμανικού τελετουργικού για τα αγόρια.
Όχι απλά τους τα έδιναν, αλλά υποχρέωναν να τα φορέσουν, ενώ δίπλα οι ΄΄φιλάνθρωποι΄΄ έψελναν μουσουλμανικούς ύμνους.

Βρετανοί-Τούρκοι διχοτόμοι…


  Του Σάββα Ιακωβίδη

Στην πολιτική, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και επειδή η Βρετανία θεωρείται ότι είναι η μητέρα της εκλεπτυσμένης, παμπόνηρης και επιτήδειας διπλωματίας, τίποτε απολύτως από όσα εκπορεύονται από αυτήν δεν είναι καθόλου τυχαία. Αναφερόμαστε σε δύο κείμενα, που είδαν την ίδια ακριβώς ημέρα, την περ. Δευτέρα, το φως της δημοσιότητας και συνέκλιναν και τα δύο στον ίδιο παρονομαστή: Αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, τότε η διχοτόμηση θα είναι πλέον γεγονός.

Το πρώτο κείμενο δημοσιεύτηκε στη βρετανική έγκυρη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Παρέθετε πληροφορίες, που φαίνεται να αντλήθηκαν από μη κατονομαζόμενους διπλωμάτες ή από διπλωμάτες που έχουν άμεση γνώση των τεκταινομένων στις συνομιλίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δήθεν τα Ην. Έθνη και δυτικές κυβερνήσεις κουράστηκαν και αν οι δύο ηγέτες δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν, τότε νέα αποτυχία θα μας φέρει κοντά στη διχοτόμηση. Χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στις ευθύνες για το αδιέξοδο και ειδικά στην τουρκική στρεψοδικία και ανακολουθία, παρά τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις Χριστόφια, το δημοσίευμα κατηγορεί ευθέως την ελληνική πλευρά επειδή ζητά επιστροφή περισσότερων εδαφών.

Την ίδια μέρα, πιο ωμός και αδίστακτος, κτύπησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο. Σε άρθρο του στους «Τάιμς» του Λονδίνου, απερίφραστα κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να μελετήσει κατ’ επίσημο τρόπο τη διχοτόμηση της Κύπρου, αν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης αποτύχουν. Επίσης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασχοληθεί με λύση δύο κρατών. Ο Στρο εξήμεσε όλο το αντικυπριακό και ανθελληνικό δηλητήριό του, υποστηρίζοντας ότι, τάχα, δεν έπρεπε οι εταίροι μας να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για ένταξη της Κύπρου. Στο ίδιο μοτίβο με τη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Στρο ισχυρίστηκε ότι ΕΕ και ΟΗΕ κουράστηκαν και δεν ανέχονται πια την παρούσα κατάσταση, «το μόνο αποτέλεσμα της οποίας μέχρι τώρα είναι η παράλυση στην ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία».

Η πατρότητα της ιδέας…

Οι θέσεις Στρο, πέρα από το ανιστόρητο, το φιλοτουρκικό και το δηλητηριώδες, όπως και η ανάλυση της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εντάσσονται εμφανώς μέσα στο γενικότερο κλίμα που τείνει να μορφοποιηθεί ενόψει της συνάντησης Χριστόφια - Έρογλου, την προσεχή Πέμπτη, 18 τρέχοντος, στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος Χριστόφιας ήδη απάντησε ότι δεν θα δεχθεί πιέσεις, δεν θα υπάρξει αλλαγή διαδικασίας, δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή του ρόλου του ΟΗΕ.
Πόσο σίγουρος είναι;

Η διχοτόμηση, που επισείει ο Στρο, είναι και η καραμέλα όλης σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας, με πρώτο τον πρόεδρο Χριστόφια και το κόμμα του, με συνεπίκουρο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη. Με αφορμή, λοιπόν, την αναβίωση του μπαμπούλα της διχοτόμησης, είναι αναγκαίο να υπομνησθούν κάποια ιστορικά δεδομένα, επειδή η ιθαγενής πολιτική δημαγωγία και διαστροφή εμφανίζει την απειλή διχοτόμησης ως αποτέλεσμα όσων Ελλήνων δεν θέλουν λύση κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη πρόταση διανομής της Κύπρου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υποβλήθηκε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Μαγνησίας, Κικμέτ Μπαγιούρ, το Φεβρουάριο του 1956 (εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», 26/2/1956). Ο βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, Έλιοτ, υιοθέτησε την ιδέα με επιστολή του στους «Τάιμς» του Λονδίνου (17/7/1956). Δύο ημέρες αργότερα, με το συνάδελφό του Ουάλτερ Λέιτς, επανέφεραν την ιδέα στη Βουλή των Κοινοτήτων (Αβέρωφ: 1981, 214-218).

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, είχε κατηγορηθεί, κυρίως από τους Τούρκους όπως και από Έλληνες, ότι πρώτος είχε την πατρότητα της ιδέας. Όμως, στο δίτομο βιβλίο του, «Ιστορία χαμένων ευκαιριών - Κυπριακό, 1950-1963» υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μηχανεύσεις των Τούρκων. Ύστερα από παραστάσεις της Ελλάδας, με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (12/6/1958), διασαφηνίστηκε ότι οι Βρετανοί είχαν την πατρότητα της ιδέας, πράγμα που δεν ήταν ορθό αφού, όπως επισημαίνεται πιο πάνω, Τούρκος βουλευτής ήταν ο πρώτος εισηγητής της διανομής-διχοτόμησης της Κύπρου μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας (Αβέρωφ: 1981, ο.π.).

Από τον Λένοξ Μπόιντ, τον Νιχάτ Ερίμ, μέχρι την «τελική ρύθμιση»

Η διχοτόμηση ήταν, από το 1956, η επίσημη βρετανική και τουρκική πολιτική. Εκδηλώνεται το ίδιο χρονικό διάστημα: Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1956. Στις 19/12/1956, ο Βρετανός υπουργός των Αποικιών, Λένοξ Μπόιντ, στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού ανέπτυξε τις απαράδεκτες, για την ελληνική πλευρά, συνταγματικές προτάσεις Ράντκλιφ, προέβη στην εκπληκτική δήλωση ότι, σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση θα παραχωρούσε στην Κύπρο αυτοδιάθεση, το δικαίωμα της εφαρμογής της αρχής αυτής θα το είχαν χωριστά οι Ελληνοκύπριοι και χωριστά οι Τουρκοκύπριοι. Ήταν η πρώτη - επίσημη πλέον - εξαγγελία της πρόθεσης της Βρετανίας να διχοτομήσει το νησί. Ο Μπόιντ είπε και τα εξής: «... Η κυβέρνηση της Α.Μ. αναγνωρίζει ότι η άσκηση της αυτοδιάθεσης σ’ έναν τέτοιο ανάμεικτο πληθυσμό, θα πρέπει να συμπεριλάβει και τη διχοτόμηση, μεταξύ των πιθανών προϋποθέσεων» (Κρανιδιώτης: 1981, 237-241). Η Τουρκία, διά του πρωθυπουργού Μεντερές, χαρακτήρισε τις προτάσεις Ράντκλιφ σαν «λογική βάση για συζήτηση» και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της διχοτόμησης αποτελούσε «θυσία» για την Τουρκία.

Την ίδια περίοδο - Νοέμβρης-Δεκέμβρης 1956 - τεχνουργούνται και υποβάλλονται στον Μεντερές οι δύο γνωστές εκθέσεις του Τούρκου συνταγματολόγου και μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού, Νιχάτ Ερίμ. Δι’ αυτών κωδικοποιείται έκτοτε η διαχρονική εθνική τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Ο Ερίμ ισχυρίζεται ότι «η ιδέα της διχοτομήσεως έχει συζητηθεί και μελετήθηκε σε ορισμένες μυστικές, επίσημες και ανεπίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδος, της Αγγλίας και της Αμερικής».

Ο Μεντερές, μιλώντας με το διευθυντή της CIA, στρατηγό Χολμς, του είπε ότι «η διχοτόμηση της Κύπρου, κατά βάση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ίσως και με την παραχώρηση στην Αγγλία μιας περιοχής για στρατιωτικές βάσεις, σημαίνει την εφαρμογή της αρχής της αυτοδιαθέσεως κατά τρόπον δίκαιον...» (Σαρρής: 1982, 274-336). Στις 20/12/1956, ο Μεντερές, σε επίσημες δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ανατολία», και με αφορμή τη δήλωση Λένοξ Μπόιντ, λέγει ότι αυτή «περιλαμβάνει σημεία, από τα οποία εκκινώντας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την τελική ρύθμιση του Κυπριακού». Τι εννοούσε με την έκφραση «τελική ρύθμιση»; Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης (28/12/1956), είπε: «...Εκεί (στην Κύπρο), κρίνουμε αναγκαίο να υπάρχει ένα φυλάκιο των συμφερόντων μας, ένα προκεχωρημένο φυλάκιό μας!» (Σαρρής:1982, ο.π.).

Οι δύο εκθέσεις Ερίμ αποτελούν έκτοτε τη βίβλο των τουρκικών εθνικών διεκδικήσεων σε βάρος της Κύπρου. Μεσολάβησαν η τουρκοανταρσία-πραξικόπημα του 1963, η κρίση της Κοφίνου, οι διακοινοτικές, το πραξικόπημα κατά του Μακάριου, η τουρκική εισβολή το 1974 και το 2004 το σχέδιο Ανάν, που θα παρέδιδε την Κυπριακή Δημοκρατία αύτανδρη στη νέα τουρκοκρατία, με βρετανική επίνευση, συγκατάθεση και υποκίνηση. Με την Τριμερή του Λονδίνου, η Βρετανία εισάγει για πρώτη φορά την Τουρκία ως ενδιαφερόμενη και συμβαλλόμενη στην επίλυση του Κυπριακού. Θα αναχθεί στο σημαντικότερο παράγοντα εξαιτίας της ανεπάρκειας, της αβελτηρίας και της πολυγλωσσίας της ελληνικής πολιτικής, ιδιαίτερα της ελληνικής κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Μόνο με την υπογραφή μας

Από της ανάληψης της εξουσίας από τον πρόεδρο Χριστόφια και της έναρξης των συνομιλιών, μόνιμη επωδός της πολιτικής δηλωσολογίας του και του ΑΚΕΛ όπως και του ΔΗΣΥ, εν πολλοίς, είναι ότι αν δεν εξευρεθεί λύση, τότε θα έχουμε διχοτόμηση. Ο διλημματικός αυτός εκβιασμός λειτουργεί ως μπαμπούλας επί των Ελλήνων της Κύπρου, που καλούνται να υποστηρίξουν λύση, όπως την προάγει ο πρόεδρος Χριστόφιας, διαφορετικά θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση. Ιδού, τώρα, που το υπενθυμίζουν και οι Βρετανοί φίλοι του Προέδρου, στο ίδιο εκβιαστικό, εκφοβιστικό πλαίσιο. Έχουμε την άποψη ότι Χριστόφιας - ΑΚΕΛ και άλλοι διαπράττουν δύο σοβαρά λάθη στις εκτιμήσεις τους:

Πρώτον, η Τουρκία έχει ξεπεράσει προ πολλού, και ειδικά μετά την τουρκική εισβολή, το στόχο της διχοτόμησης ή της διανομής, «εξ ημισείας», της Κύπρου μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας. Η Τουρκία κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους και στόχευσή της είναι ο έλεγχος της υπόλοιπης Κύπρου, πολιτικά, δημογραφικά και οικονομικά. Πρώτος ο Νιχάτ Ερίμ, από το 1956, είχε μιλήσει για «δύο κοινότητες, δύο ολότητες και δύο οντότητες» στην Κύπρο. Και πρώτος είχε υποβάλει έντονα τη μεθοδευμένη, σταδιακή και οργανωμένη δημογραφική αλλοίωση της νήσου, ώστε οι Τούρκοι να γίνουν πλειοψηφία (όπως ακριβώς στην περίπτωση της Αλεξανδρέττας).

Δεύτερον, ΑΚΕΛ, Χριστόφιας και συχνά Αναστασιάδης επισείουν τον μπαμπούλα της διχοτόμησης για να εκβιάσουν τη συναίνεση του κυπριακού Ελληνισμού σε σχέδια και λύση του Κυπριακού, ως εάν να εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά η επίλυση του προβλήματος. Υποβάλλουν ότι αν δεν βρεθεί λύση, τότε η διχοτόμηση θα είναι γεγονός μη αναστρέψιμο. Λησμονούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ολόκληρη είναι μέλος της ΕΕ και κρατά και αυτή ένα σημαντικό κομμάτι του κλειδιού του Κυπριακού, όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Η διχοτόμηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί εκτός και αν διά της υπογραφής των Κυπρίων νομιμοποιηθούν τα κατοχικά τετελεσμένα. Τότε, βεβαίως, θα καταλυθεί και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ο μέγιστος στόχος της Τουρκίας.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η πολιτική διεκδικήσεων δεν ασκείται «δι’ ευχών των αγίων ημών»


ΓΙΑΤΙ η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνουν τους πολιτικούς;

Επειδή, εκτός πολλών άλλων λόγων, οι ίδιοι απαξιώνουν τους εαυτούς των με το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής σκέψης τους.

Συγκρίνατε: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του για την τουρκική εξωτερική πολιτική ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είπε, 

πρώτον, ότι οι Τούρκοι έχουν πείσει όλον τον κόσμο ότι είναι η πλευρά που θέλει λύση.

Δεύτερον, η Τουρκία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαίων της και δεν θα παραμείνει σιωπηλή ούτε ένα δευτερόλεπτο. 

Τρίτον, τα έθνη που ζουν σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή (της Αν. Μεσογείου) ή θα έχουν φιλοδοξίες ή δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ξεκάθαρες τουρκικές, νεο-οθωμανικές, θέσεις.

Προσέξτε τώρα τι είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Το περ. Σάββατο, ύστερα από επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, όπου ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο για την ονομαστική του εορτή, ρωτήθηκε για δήλωση του Αρχιεπισκόπου, με την οποία ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πετύχει στην προσπάθειά του στη Νέα Υόρκη, και να αντιμετωπίσει τις παγίδες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «βεβαίως και θα τις αντιμετωπίσουμε».

Πρόσθεσε: «Το θέμα είναι, "εμπιστευόμαστε αυτόν τον άνθρωπο που ο κυπριακός λαός τον εμπιστεύτηκε να χειρίζεται τις τύχες του ή όχι;". Αν τον εμπιστευόμαστε, πρέπει να του βάλουμε την ευχή μας να πετύχει αυτό που αγωνίζεται να πετύχει. Θα το επαναλάβω, δεν πάω εκεί για να δώσω. Πάω εκεί για να ανοίξουμε δρόμο για λύση στο Κυπριακό. Λύση, η οποία να είναι αποδεκτή από τις δύο κοινότητες και να στηρίζεται σε βασικές αρχές».

Προσέξτε τη διαφορά ύφους, στυλ, περιεχομένου δηλώσεων και αντίληψης περί πολιτικής, μεταξύ του Νταβούτογλου και του Προέδρου Χριστόφια. Ο Τούρκος Υπουργός εκθέτει υψαυχενικά το όραμα της χώρας του, που δεν είναι άλλο από την εκδίπλωσή της σε μεγάλη, αφού ήδη αναγνωρίζεται ως περιφερειακή δύναμη. Έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες, που δεν συγκαλύπτονται. Αντίθετα, ήδη προκαλούν έκδηλες ανησυχίες σε πολλές πρωτεύουσες της περιοχής εξαιτίας της νεο-οθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας.

Διαβάστε τώρα τις δηλώσεις Χριστόφια: Κινούνται μεταξύ μιας παρεΐστικης αντίληψης της πολιτικής, ευσεβών πόθων και επίκλησης της εξ ύψους βοήθειας ώστε, δι’ ευχών των πολιτών και των αγίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας να επιτύχει «αυτό που αγωνίζεται να επιτύχει». Κύριε των Δυνάμεων, θα μπορούσε να αναφωνήσει πρωτοετής φοιτητής Διεθνών Σχέσεων. Μα, έτσι ασκείται η πολιτική από τους πολιτικούς μας; Ναι, έτσι και χειρότερα, δυστυχώς. Ανέκαθεν, οι ηγέτες τάιζαν τους πολίτες με το κουτόχορτο της δήθεν… μάχης και του δήθεν αγώνα, που έκαναν στη Ν. Υόρκη. Όλοι «αγωνιστές» των εύκολων και ανέξοδων λόγων και της διαβουκόλησης όσων αφελών ήθελαν να τους πιστέψουν. Δεν είναι με τις… ευχές μας που ο Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τον Τούρκο.

Τον Τούρκο, τον αντιμετωπίζεις με πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Αυτά καταλαβαίνει. Και σέβεται εκείνον που εννοεί και υλοποιεί όσα διακηρύσσει ως πολιτική με ξεκάθαρους στόχους και εξίσου ξεκάθαρες, αταλάντευτες διεκδικήσεις. Πώς ο Πρόεδρος πήγε στη Ν. Υόρκη; Μόνος, αποδυναμωμένος, εγκυστωμένος στις ιδεολογικές αγκυλώσεις του, στηριγμένος σε αρχές, αλλά με… ευελιξία και ετοιμότητα για λύση. Κουραφέξαλα!

Αυτά η Τουρκία δεν τα αγοράζει ούτε καν δωρεάν. Τα θεωρεί ως την πιο ξεφτιλισμένη έκφραση της αδυναμίας μας να της αντισταθούμε. Ρωτάμε απλώς: Πώς ο Πρόεδρος θα αντισταθεί σε πιθανή κίνηση εντυπωσιασμού της Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να τον γωνιάσει χειρότερα από τον Τάσσο, το 2004;

Απλά καταπληκτικό!!!

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Γιατί δεν καταργείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού όταν χρειάστηκαν από το 1974 και μετά , οι πολιτικοί μας έκαναν ότι δεν υπήρχαν;;;

Yπουργείο Εθνικής Αμυνας
Μαχαίρι σε εξοπλισμούς και μονάδες

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει περικοπές δαπανών και αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεω



«Μα είναι δυνατόν να έχετε τόσους στρατιώτες στα σύνορα με τη Βουλγαρία που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;». Αυτό φέρεται να έχουν πει σε ανύποπτο χρόνο οι τεχνοκράτες της τρόικας που ξεσκονίζουν σε τακτά διαστήματα τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι περικοπές στη δαιδαλώδη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με το μαχαίρι στους εξοπλισμούς είναι τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ειδικοί του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσανατολίζεται σε ριζικές αλλαγές στη δομή. Στο στόχαστρο θα βρεθεί κυρίως ο Στρατός Ξηράς και ήδη υπάρχουν εκτενείς και αναλυτικές εισηγήσεις για την κατάργηση μονάδων-φαντασμάτων, αλλά και οπλικών συστημάτων που κρίνονται αχρείαστα.

Η αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων σε συνδυασμό με την ανανέωση της Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και το «μαχαίρι» στους εξοπλισμούς του ΕΜΠΑΕ αποτελούν την τριάδα των παρεμβάσεων που θέλουν να επιτύχουν ο υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης ώστε να μειωθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας. Νέοι εξοπλισμοί άλλωστε απαγορεύονται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ σκοπός είναι να αποπληρωθούν υποχρεώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, η τρόικα έχει ζητήσει επιτακτικά να μπουν σε τάξη οι αμυντικές βιομηχανίες που με την εξαίρεση της ΕΑΒ φυτοζωούν, διατηρώντας χιλιάδες εργαζομένους χωρίς αντικείμενο. Ηδη μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση συμβούλου αποκρατικοποιήσεων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Επιτελείς του Πενταγώνου παραδέχονται ότι ειδικά στον Στρατό Ξηράς απαιτείται πλήρης αλλαγή του προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας. «Δεν είναι δυνατόν στην παρούσα συγκυρία να υπάρχουν τόσο πολλές βαριές μονάδες διασκορπισμένες κατά μήκος των βορείων συνόρων,από όπου δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας» τονίζουν στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις για «μαχαίρι» στις Ενοπλες Δυνάμεις στρέφονται ακριβώς εκεί. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, αλλά και του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου (ΕUΟΗQ), το οποίο είναι ενσωματωμένο στην 1η Στρατιά αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν το έλαβε ουσιαστικά ποτέ υπόψη της. Επιπλέον, σημαντικές περικοπές απαιτούνται σε οπλικά συστήματα τα οποία πλεονάζουν χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην άμυνα της χώρας. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς, οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο. Τα άρματα μάχης ξεπερνούν τα 1.700 και τα τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων κατηγοριών τα 2.000. Υπάρχουν επίσης περίπου 800 πυροβόλα μάχης. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες, αλλά επίσης τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Αεροπορία, οι αριθμοί θα μπορούσαν είναι μικρότεροι χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αεροπορία διατηρούνται περίπου 320 αεροσκάφη, με πολλά εξ αυτών να έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί.
Το βήμα

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Eπιτυχία: Ελληνική εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή της κεφαλής καθοδήγησης του MICA IR!


Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική πολεμική βιομηχανία, η οποία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι παρά το εσωτερικό σαμποτάζ που δέχεται από όλες τις κυβερνήσεις, μπορεί να προχωρήσει σε μείζονος πολιτικής και τεχνολογικής σημασίας συμπράξεις. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο Ιανουάριο ξεκινά σε ειδικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Miltech Hellas η κατασκευή κατόπιν μεταφοράς τεχνογνωσίας της κεφαλής καθοδήγησης του πυραύλου MICA IR για λογαριασμό της MBDA και της Thales!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, αφού το τμήμα των αισθητήρων που καθοδηγούν το πύραυλο προς το στόχο, αποτελεί ένα από τα πλέον απαιτητικά τεχνολογικά υποσυστήματα ενός βλήματος.
Για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της Miltech Hellas ένα θάλαμο ειδικών προδιαγραφών καθαριότητας (clean room), ενώ το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πέρασε πολύμηνη εκπαίδευση από τους ειδικούς της γαλλικής εταιρείας Sagem. Ήδη εδώ και περίπου δέκα χρόνια η Miltech Hellas κατασκευάζει για την εταιρεία Thales τα ηλεκτρονικά μέρη του βλήματος MICA IR.

Η νέα αυτή συμφωνία έρχεται να εμπλουτίσει το έργο της ελληνικής εταιρείας όσον αφορά το συγκεκριμένο πύραυλο και να αυξήσει την ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή του. Υπενθυμίζεται ότι ο πύραυλος MICA IR ανήκει στο οπλοστάσιο της ΠΑ ενώ η ναυτική έκδοση του βλήματος η VL MICA (Naval) αποτελεί μέρος της πρότασης για την αντιαεροπορική άμυνα των φρεγατών FREMM.
Αναμφίβολα τέτοιου είδους διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή της Miltech Hellas, καθώς και αυτές που έχουν πετύχει κατά καιρούς και άλλες ελληνικές εταιρείες όπως η Intracom, η Theon, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κλπ αποτελούν σαφέστατο δείγμα της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στις ελληνικές εταιρείες στρατιωτικού υλικού, ειδικότερα δε στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως χώρα και κοινωνία.
defencenet

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Καστελόριζο



του κ. Νίκου Λυγερού, Στρατηγικού Αναλυτή
Για όσους δεν έχουν πρόσβαση άμεσα σε τοποστρατηγικά δεδομένα, είναι αποτελεσματικό να έχουν μερικά παραδείγματα της ιστορίας μας, έτσι ώστε να κατανοήσουν και τη δομή των ιδιομορφιών του μέλλοντος. Για πολλούς από εμάς ο Μαραθώνας κι οι Θερμοπύλες αποτελούν παραδείγματα κι αυτό ισχύει και στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις με διαφορετικό τρόπο, παρόλο που πρόκειται για μία νίκη και μία μάχη. Θυμόμαστε την έννοια του αγώνα και της θυσίας, της ανάγκης και του θανάτου. Δεν εξετάζουμε τόσο πολύ τα δομικά στοιχεία αυτών των μαχών, για να εντοπίσουμε τα διαχρονικά στρατηγικά νοητικά σχήματα, παρά μόνο όταν βρισκόμαστε μεταξύ στρατιωτικών ή στρατηγιστών. Στην πραγματικότητα, αν δεν γίνει αυτή η μελέτη, δεν κατανοούμε την ύπαρξη αυτών των γεγονότων στις συγκεκριμένες χωροχρονικές στιγμές. Κι όμως ξέρουμε ότι το πλαίσιο έπαιξε ένα ρόλο καθοριστικό κι η επιλογή του ως πεδίο μάχης ήταν στρατηγικής σημασίας. Ότι οι δύο περιοχές βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, δεν έχει τόση σημασία, όσο ότι η διεξαγωγή της μάχης σ’εκείνα τα σημεία ήταν ελληνική. Και στις δύο περιπτώσεις, η λήξη της μάχης ήταν αναμενόμενη από τη δική μας πλευρά: Και για τη νίκη και για την ήττα. Το ίδιο ισχύει και για τη Σαλαμίνα, αλλά όχι ως αποτέλεσμα. Η εξέταση των δεδομένων μέσω της τοποστρατηγικής ανάλυσης επιτρέπει την υπέρβαση της γεωμετρίας του χώρου και εξηγεί τη χρονική επιλογή της διεξαγωγής της μάχης. Για όσους δεν το συνειδητοποιούν ακόμα, το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. Αυτή η πρόσβαση στην επιλογή είναι πρόβλημα βούλησης και βέβαια πρωτοβουλίας εκ μέρους μας. Σε κάθε περίπτωση τα τοποστρατηγικά δεδομένα υπάρχουν, το πλαίσιο γεωστρατηγικής υπάρχει. Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα της Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά. Η περίπτωση του Καστελόριζου είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι επιτρέπει με λανθασμένους χειρισμούς την επαφή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και μηδενίζει ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το να δίνουμε έμφαση μόνο στο νησί, δίχως να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των πιέσεων πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τοποστρατηγικά δεδομένα θεωρώντας ότι δεν προσθέτουν τίποτα στις γνώσεις στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή κατάσταση είναι δείγμα αδράνειας. Ενώ στο Καστελόριζο χρειαζόμαστε όλα τα νοητικά σχήματα της υψηλής στρατηγικής κι όχι μόνο της τακτικής. Στη συνέχεια, αφού επιλέξουμε το μοντέλο μας, θα πρέπει να το υποστηρίξουμε˙ όμως σε αυτή την φάση είμαστε μόνο στην επινόηση του θέματος. Αυτή είναι η δυσκολία, διότι βρισκόμαστε ακόμα στο χώρο του αοράτου κι εκεί μόνο η στρατηγική βλέπει.

Προωθούνται αμέσως στις μονάδες του Δ’ ΣΣ τα 70 πρώτα M109A3GE A2

Αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ109Α3GE A2 σε άριστη κατάσταση, αμέσως μετά την εκφόρτωση το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. (©«ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)


Με καθυστέρηση τριών ημερών κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το οχηματαγωγό πλοίο GRANDE NAPOLI, με τα 70 πρώτα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α3GE A2. Εξαιτίας της τριήμερης καθυστέρησης στο λιμάνι του Λιβόρνο, δεκάδες στελέχη της 3ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης, του 308 Προκεχωρημένου Εργοστάσιου Βάσης και του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών που ήταν υπεύθυνα για την παραλαβή, να εργασθούν όλο το σαββατοκύριακο των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιπλέον των πυροβόλων, η πρώτη αυτή παρτίδα περιέλαβε 6 κοντέινερ με παρελκόμενα και ανταλλακτικά, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται μια ακόμη παρτίδα συμπληρωματικών υλικών και ανταλλακτικών. Τα υπόλοιπα πυροβόλα αναμένεται να αφιχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, σε δύο παρτίδες των 51 και των 102 αντίστοιχα. Τα τελευταία μάλιστα 102 είναι σε εξαιρετική κατάσταση και θα εκφορτωθούν κατά πάσα πιθανότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απευθείας. Τα πρώτα 70 πυροβόλα μεταφέρονται οδικώς σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου σε μονάδες πυροβολικού της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα ακολουθήσει επιτόπιος λεπτομερής έλεγχος και άμεση ενεργοποίηση. Όσα παρουσιάσουν προβλήματα θα επισκευαστούν από τις κατά τόπους μονάδες τεχνικού, ή σε περιπτώσεις που αφορούν βλάβες 4ου και 5ου κλιμακίου στο 308 ΠΕΒ.
Η εκφόρτωση του πρώτου Μ109Α3GE A2 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. (©«ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)
Η λύση αυτή επελέγη αφενός επειδή το υλικό είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αφετέρου δε για να μην προκληθεί κορεσμός στο 308 ΠΕΒ.
Αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» αναφέρουν πως η τελική απόφαση της ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού είναι να ενεργοποιηθεί το σύνολο των 223 πυροβόλων M109A3GE A2, καθώς και να παραμείνουν με τα υπάρχοντα 51 M109A3GE A1 –όλα με κάννη μήκους 39 διαμετρημάτων και μέγιστο βεληνεκές 30km– στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, εξοπλίζοντας τις Μοίρες Άμεσης Υποστήριξης των Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών με 18 και σε ορισμένες περιπτώσεις 24 σωλήνες, ενώ τα υπάρχοντα M109A1B/A2/Α5 θα μεταφερθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι στα κύρια νησιά, αντικαθιστώντας αντίστοιχα ρυμουλκούμενα. Εντός του 2011 το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Πυροβολικού αναμένεται να μετατραπεί σε αυτοκινούμενο, πλην ελαχίστων περιπτώσεων και της αερομεταφερόμενης Μοίρας της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που είναι εφοδιασμένη με τα M56 PACK των 105mm. 
Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Als® Class 100: Ελληνική μελέτη σχεδίασης κορβέτας για το ΠΝ


Ψηφιακή απεικόνιση της κορβέτας Als® Class 100. (©Als NSD Greece)
Πολύ πέραν του σταδίου της μελέτης αντίληψης (concept study) βρίσκεται η πρωτοβουλία της ελληνικής ομάδας σχεδίασης Als NSD (Naval Ship Design) Greece για έρευνα, ανάπτυξη και σχεδιασμό μονάδας κρούσης επιφανείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μελέτη σχεδίασης (design study) στην οποία επενδύθηκαν περισσότερες από 15.000 ώρες εργασίας της ομάδας σε διάστημα 18 μηνών, υπό την εποπτεία των κ. Ιωάννη Τζαγκαράκη και κ. Ιωάννη Λαζανά, με πολυετή εμπειρία στη σχεδίαση και παραγωγή πολεμικών πλοίων. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η μελέτη και σχεδίαση της κορβέτας Als® Class 100, ώστε να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Στον σχεδιασμό συνεργάζονται και συμβάλλουν επίσης εξειδικευμένοι οίκοι και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε διάφορους τομείς. Στις 26 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παρουσίαση της σχεδίασης στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις από την πρώτη παρουσίαση του Δεκεμβρίου 2009.
Η κορβέτα Als® Class 100 αποτελεί σύγχρονη και εντελώς πρωτότυπη σχεδίαση, η οποία ενσωματώνει όλες τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της ναυπηγικής τεχνολογίας διεθνώς. Τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου επελέγησαν με προσοχή μεταξύ των πλέον σύγχρονων παγκοσμίως, ενώ σε κάθε κατηγορία προτείνονται δύο ή περισσότερες εναλλακτικές επιλογές. Το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο όμως είναι πως πρόκειται για σχεδίαση αμιγώς ελληνική, ενός πολεμικού πλοίου που μπορεί να ναυπηγηθεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ελληνικής δημιουργικής σκέψης. Το πλοίο είναι εξαρχής σχεδιασμένο με βάση τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ και τις επιχειρησιακές ιδιομορφίες του Αιγαίου και του ευρύτερου θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας, αντί της εκ των υστέρων προσαρμογής μιας σχεδίασης ανεπτυγμένης με βάση διαφορετικές απαιτήσεις. Η υλοποίηση του προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής της κορβέτας  Als® Class 100, επιπλέον των αυτονόητων σημαντικών ωφελημάτων για το ΠΝ και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, θα προωθήσει το σχεδιαστικό και κατασκευαστικό έργο των ελληνικών ναυπηγείων, θα εξασφαλίσει πρόσθετες θέσεις απασχόλησης και θα επιτρέψει την υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων κατασκευαστικών πρακτικών και τεχνολογιών ναυπήγησης.
Κύρια χαρακτηριστικά της σχεδίασης κορβέτας πολλαπλών ρόλων είναι το ικανοποιητικό εκτόπισμα, η μεγάλη ακτίνα ενεργείας και αυτονομία, η ταχύτητα και ευελιξία. Το σκάφος χαρακτηρίζεται από ισχυρά χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας –τεχνολογία Stealth– και από μειωμένη ακουστική, θερμική και μαγνητική υπογραφή. Τα κύρια χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ολικό μήκος 105,7m, πλάτος 15,5m, εκτόπισμα 2.655t και αυτονομία 21 ημερών. Στα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται επίσης:
  • Ανάπτυξη εντελώς νέων γραμμών (Body Plan) με παρουσία βολβού για μείωση της αντίστασης του σκάφους, σύμφωνα με τις επικρατούσες νέες τάσεις στον τομέα κατασκευής πολεμικών πλοίων.
  • Μελέτη και σχεδιασμός γενικών διατάξεων του σκάφους με βάση τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ.
  • Μελέτη νεωτεριστικού προωστήριου σκεύους τύπου Συνδυασμού Ντίζελ Και Αεριοστροβίλου (CODAG) για μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομία, μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων και ακτίνα ενεργείας 4.000 ναυτικών μιλίων με 15 κόμβους.
  • Σχεδιασμός των χώρων ενδιαίτησης σύμφωνα με τις ειδικότερες απαιτήσεις του ΠΝ για άνετη και ασφαλή διαμονή του πληρώματος.
  • Μελέτη και σχεδιασμός σύμφωνα με τους κανονισμούς του Γερμανικού Νηογνώμονα για την κατασκευή πολεμικών πλοίων.
  • Δυνατότητα προσαρμογής των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σκάφους με την ανάπτυξη οικογένειας σκαφών που να καλύπτουν ευρύτερες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του ΠΝ, καθώς και για διεκδίκηση εξαγωγών με την κάλυψη ειδικών αναγκών των δυνητικών πελατών.
  • Μεγιστοποίηση της συμμετοχής ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και αύξηση της Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας, για «ελληνοποίηση» σε βάθος των προμηθειών των ΕΔ.
Τα συστήματα μάχης της κορβέτας  Als® Class 100 προορίζονται να εξασφαλίσουν σημαντική αναβάθμιση των ικανοτήτων του ΠΝ σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, με ταυτόχρονη αύξηση των επιλογών σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ). Καίρια απαίτηση είναι η ικανότητα ισχυρού πλήγματος στον αντίπαλο για την απόκτηση και διατήρηση του θαλασσίου ελέγχου στις περιοχές των ναυτικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση Συστήματος Κάθετης Εκτόξευσης (VLS) με δύο εναλλακτικές επιλογές:
  • Mk41 με 16 θέσεις (κυψέλες) για χρήση των ESSM, στην ανάπτυξη και παραγωγή των οποίων συμμετέχει η χώρα μας, είτε εναλλακτικά βλημάτων SM-2.
  • Υπό προϋποθέσεις SYLVER A50 με 16 θέσεις, για χρήση βλημάτων Aster 15 ή εναλλακτικά Aster 30.
Προβλέπεται επίσης δυνατότητα εγκατάστασης είτε του ολοκληρωμένου ιστού ICAS, είτε του αντίστοιχου Ι-Mast με ραντάρ τεσσάρων ενεργών φασικών διατάξεων Sea Master 400.
Ελληνική Άμυνα

Στα σκαριά πώληση όπλων


Στο σφυρί σκοπεύει να βγάλει το μεταχειρισμένο υλικό των ενόπλων δυνάμεων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ετοιμάζεται το νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει την πώληση όπλων προς ξένες χώρες. Τα εμπόδια και οι πιθανοί αγοραστές

Αντί να σαπίσουν ή να γίνουν μουσειακά εκθέματα, δεν είναι προτιμότερο να διατεθούν προς πώληση και να υπάρξουν κάποια οικονομικά οφέλη;

Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κορυφαία πηγή του οποίου επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται το απαραίτητο νομικό πλαίσιο που θα καταστήσει εφικτή την πώληση μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς ξένες χώρες.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι μπορεί να πωληθεί και, το κυριότερο, ποιος θα ενδιαφερθεί να αγοράσει παμπάλαια αμυντικά συστήματα.

Ύστερα από έρευνα του NΕWS 247 και στα τρία γενικά επιτελεία (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οπλικά συστήματα που βρίσκονται υπό απόσυρση και που θα ήταν δυνατή η πώλησή τους.


Πολεμική αεροπορία

- 8 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-37 : Ίσως προκύψει ενδιαφέρον από το Πακιστάν που διαθέτει ακροβατικό

σμήνος με αυτόν τον τύπο αεροσκάφους. Θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για επάρκεια ανταλλακτικών.

- 24 μαχητικά αεροσκάφη Mirage F-1 : Έχουν αποσυρθεί εδώ και μια εξαετία από τις ελληνικές μοίρες. Πιθανολογείται ενδιαφέρον από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

- 40 βομβαρδιστικά Α-7 Corsair : Τίτλοι τέλους για το θρυλικό, από τα πλέον αξιόπιστα στην εποχή του, βομβαρδιστικό.

Η πώλησή του θεωρείται δύσκολη καθώς ελάχιστες αεροπορίες στον κόσμο έχουν στις τάξεις τους το συγκεκριμένο τύπο


Πολεμικό Ναυτικό

Η μείωση των οροφών που προβλέπει η νέα δομή δυνάμεων έχει ως συνέπεια να «περισσεύουν» πλοία στον ελληνικό στόλο!

Όπως είναι λογικό, τα παλαιότερα θα είναι εκείνα που θα αποσυρθούν πρώτα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

- 2 φρεγάτες τύπου S : Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την επιχειρησιακή λειτουργία 12 φρεγατών ενώ το Πολεμικό

Ναυτικό διαθέτει 14. Συνεπώς, 2 φρεγάτες, οι οποίες έχουν ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 80, θα αποδεσμευτούν.

- 5 πυραυλάκατοι : Επίσης λόγω της μείωσης των οροφών, τα παλιά σκάφη πρέπει να αποσυρθούν.

- 1 υποβρύχιο τύπου 209 : Προς το παρόν μόνο ένα, γιατί οσονούπω θα περισσεύουν 4 υποβρύχια. Η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει συνολικά 8 υποβρύχια οπότε με την άφιξη του «Παπανικολής» θα έχουμε ένα παραπάνω.

Όταν ενταχθούν και τα υπόλοιπα καινούργια τύπου 214, τότε θα πρέπει να αποσυρθεί αντίστοιχος αριθμός τύπου 209. Πιθανολογείται ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποβρυχίων από την Αίγυπτο.

Στρατός ξηράς

Με την ενδυνάμωση που προσέφεραν τα Leopard στον Στρατό Ξηράς, παλαιότερα τεθωρακισμένα οδηγούνται στην έξοδο.

Τέτοια είναι:

- Μέσο Άρμα Μάχης Μ60Α3

- Μέσο Άρμα Μάχης Μ48 Α5 MOLF : Επισημαίνεται, από επιτελείς του ΓΕΣ, και για τους δυο αρμάτων ότι δεν θα γίνει ολική απόσυρσή τους αφού σε ορισμένα νησιά είναι ακόμη χρήσιμα.

- Πύραυλοι HAWK : Αν και έλαβαν μια ακόμη παράταση ζωής κατά 5 χρόνια, θεωρείται ότι μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, θα μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση.

Πρόσκληση σε τριτοκοσμικές αγορές

Θεωρητικά, το σχέδιο πώλησης των μεταχειρισμένων όπλων είναι καλό. Πρακτικά, σκοντάφτει στα προβλήματα της αγοράς

"Ποια χώρα θα διαθέσει χρήματα για τόσο παλιά συστήματα, που έχει σταματήσει πια η παραγωγή τους και που δεν βρίσκεις πουθενά ανταλλακτικά; Ας είμαστε ρεαλιστές. Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε τριτοκοσμικές αγορές, αν θέλουμε το πρόγραμμα να έχει κάποια απόδοση" δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του πενταγώνου.
Ελληνική Στρατηγική

Τίμησαν τον Κεμάλ και μετά… τον χαβά τους!

                        Νέκρα χθες, 20 παραβιάσεις από τους Τούρκους σήμερα!

Είκοσι φορές παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, δεκαεπτά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές μεταξύ της Μυτιλήνης και της Χίου, νοτίως της Ρόδου και βορείως της Σαμοθράκης.

Η αυξημένη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προκάλεσε αίσθηση και πολλά ερωτήματα, ιδίως από την στιγμή που ήταν γνωστό ότι χθες Τετάρτη 10 Νοεμβρίου ούτε ένα τουρκικό μαχητικό δεν πέταξε στο Αιγαίο.
Η αιτία ήταν πως χθες ήταν η επέτειος του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Το πρωί της 10ης Νοεμβρίου, την ώρα που ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας άφησε την τελευταία του πνοή πίσω στο 1938, όλα σταματούν. Τηρείται ενός λεπτού σιγή ενώ η συγκίνηση σε ολόκληρη την Τουρκία είναι μεγάλη. Έχει καταγραφεί ακόμη και το φαινόμενο δόκιμοι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να ξεσπούν σε λυγμούς ή ακόμη και να λιποθυμούν από την φόρτιση.
Εβδομήντα δύο χρόνια και μία μέρα μετά τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ, η ζωή στην Τουρκία ξανάρχισε.
Και οι Τούρκοι στρατηγοί προχώρησαν στον προγραμματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή του Αιγαίου. Συνολικά τέσσερα διαφορετικά γυμνάσια, το ένα με ευθύνη του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου του Εσκί Σεχίρ, διεξήχθησαν την Πέμπτη στο Αιγαίο. Δύο ασκήσεις έγιναν μεταξύ των νήσων Μυτιλήνης και Χίου και στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, μία άσκηση όπου τα τουρκικά μαχητικά έκαναν βολές βορείως της Σαμοθράκης και ένα παίγνιο νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Η τουρκική αεροπορία διέταξε την απογείωση δεκαέξι μαχητικών και ενός αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου που μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει προηγουμένως σχέδια πτήσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Καταγράφηκαν είκοσι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου, ενώ δεν σημειώθηκαν αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

Πρώτο Θέμα

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Θαμμένοι 300 αγνοούμενοι στο Συγχαρί

Για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκταφών για την ανεύρεση λειψάνων των αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών των στρατιωτικών μονάδων πυροβολικού 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και 191 Πυροβολαρχίας Ορεινού Πυροβολικού, στην κατεχόμενη περιοχή του Συγχαρί έκανε λόγο η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων των μονάδων αυτών.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο οίκημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, στη Λευκωσία, ο Βασίλης Πανταζής (Μέλος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων) και τα επίσης Μέλη της Επιτροπής και συντονιστές των εργασιών και δράσεων του Συνδέσμου, Ροβέρτος Δημητριάδης και Κώστας Δράκος, έκαναν λόγο για 300 περίπου λείψανα αγνοουμένων που, σύμφωνα με ενδείξεις και μαρτυρίες, πιθανολογείται ότι είναι θαμμένα στην κοιλάδα που βρίσκεται στο τρίγωνο που ορίζεται από τα χωριά Δίκωμο, Συγχαρί και Μπέλα Παΐς και σε συγκεκριμένους χώρους, οι οποίοι έχουν υποδειχθεί στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

''Ο Σύνδεσμος'', είπε ο κ. Πανταζής, ''δημιουργήθηκε μετά την κατακραυγή των συγγενών των αγνοουμένων για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίζονται οι αρμόδιοι λειτουργοί το θέμα των εκταφών και ειδικότερα την περίπτωση τη δική μας, του Συγχαρί''.

Εκταφές, όπως ανέφερε ο κ. Πανταζής, ''γίνονται σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους εκτός του Συγχαρί'', περιοχή για την οποία οι αρμόδιοι πάντοτε έδιδαν στους συγγενείς ''υποσχέσεις ότι θα πάνε μετά από μιαν εβδομάδα ή δυο εβδομάδες ή μετά από ένα μήνα και πάντα, όταν ερχόταν ο καιρός για να μάθουμε γιατί δεν πήγαν εκεί, πάντα βρίσκαμε το ίδιο πρόβλημα: "Είν' οι Τούρκοι που φταίνε" και "δεν μας αφήνουν να πάμε επάνω, διότι είναι στρατιωτική ζώνη, κάτι που δεν μπορούσε να συνεχισθεί επ' αόριστον και να έχουμε τέτοιου είδους αντιμετώπιση''.

Έτσι, η Επιτροπή αυτή μάζεψε υλικό, πληροφορίες με συγκεκριμένα σημεία ταφής Ελληνοκυπρίων το 1974 στο Συγχαρί, τα επεξεργάστηκαν και με τη μορφή έκθεσης τα επέδωσαν δύο φορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη ΔΕΑ.
 
Δεν υπάρχει στρατιωτική ζώνη

Επίσης, είχαν επαφές με Τουρκοκυπρίους και, ''με μεγάλη μας έκπληξη'', τόνισε ο κ. Πανταζής, ''μάθαμε ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η περίπτωση του Συγχαρί και το χειρότερο απ' όλα'', πρόσθεσε, ''είπαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν ποτέ στρατιωτική ζώνη''.

''Αυτό εξόργισε ακόμα παραπάνω τους δικούς μας'', δήλωσε ο κ. Πανταζής, ενώ ο κ. Δράκος συμπλήρωσε ότι και το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, σε επαφές που είχαν μαζί του για τις εκταφές στο Συγχαρί και απαντώντας στις ερωτήσεις τους, δήλωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί τελευταίως οι προσπάθειες για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων και ότι συναινεί σε αυτό και η τουρκική πλευρά, ενώ για τις εκταφές στο Συγχαρί τούς δήλωσε ότι θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως ανέφερε ο κ. Πανταζής, ''35 έτη μετά και λόγω της διάβρωσης του εδάφους, είχαν εμφανισθεί σε επιφανειακό επίπεδο λείψανα αγνοουμένων και ήταν επιτακτική ανάγκη για τη ΔΕΑ να το βάλει στο πρόγραμμά της άμεσα, ούτως ώστε να γίνουν οι ανάλογες εκταφές και να μη χαθεί η ευκαιρία που διδόταν για να πάρουμε αυτά τα λείψανα και να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις DNA''.
 
Θαμμένοι 300

Στην ευρύτερη περιοχή του Συγχαρί εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στα 300 άτομα θαμμένα, είπε ο κ. Πανταζής, ενώ ο κ. Δράκος διευκρίνισε ότι ''οι δύο Μονάδες του Πυροβολικού έχουν 38 αγνοουμένους και στην περιοχή αυτή οι Τούρκοι δήλωσαν εγγράφως και επισήμως στη ΔΕΑ ότι έχουν θάψει 131 άτομα και, εάν συμπεριλάβουμε και κάποια άλλα άτομα που έχουν θαφτεί στην ευρύτερη περιοχή, τότε μπορεί να βρεθούν γύρω στα 300 άτομα, εάν η ΔΕΑ προσεγγίσει μεθοδικά και προσεκτικά το χώρο αυτόν''.
 
Θα τους φάνε... τα φίδια

Ο κ. Δημητριάδης έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της Επιτροπής τους για να πείσει τη ΔΕΑ να προχωρήσει σε εκταφές στο Συγχαρί και, όταν τελικώς πήραν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά το 2009, από τη ΔΕΑ ''άρχισαν οι ψεύτικες δικαιολογίες, όπως δηλαδή ότι υπάρχουν φίδια στην περιοχή, ή 'είναι χειμώνας και δεν μπορούμε', ή ότι 'δεν έχουμε εκσκαφείς', με αποτέλεσμα και εμείς, ως συγγενείς αγνοουμένων, να μην έχουμε και τις καλύτερες των εντυπώσεων για τη Διερευνητική Επιτροπή''.
 
Βρέθηκε βλήμα

Όταν δόθηκαν στον Πρόεδρο Χριστόφια και στη ΔΕΑ από το Σύνδεσμο συγκεκριμένα στοιχεία και γεωγραφικές συντεταγμένες για ταφές στο Συγχαρί, έγιναν δοκιμαστικές εκταφές, αλλά όχι στα συγκεκριμένα σημεία που υπεδείχθησαν, ενώ τελικώς ''σταμάτησαν λόγω του ότι'', όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, ''βρέθηκε ένα βλήμα πυροβόλου όπλου των 105 χιλιοστών, ενώ το 1974 δεν υπήρχαν πυροβόλα των 105 χιλιοστών''.

''Εμείς'', είπε ο κ. Δημητριάδης, ''βρήκαμε ένα βλήμα καινούργιο, μπογιατισμένο, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ήταν και μπλε, αν δεν με απατά η μνήμη μου, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εκσκαφές''.
Έγιναν ενέργειες προς τη ΔΕΑ για να επαναρχίσουν, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως ''σήμερα έγραψε εφημερίδα ότι βρέθηκε και δεύτερο βλήμα και λέω: μήπως είναι προφάσεις αυτές;".
Ο κ. Δράκος πρόσθεσε, επίσης, ότι σχετική μελέτη της Επιτροπής τους για τη συγκεκριμένη περιοχή δόθηκε και στον τέως Πρόεδρο Παπαδόπουλο το 2007, ενώ βελτιωμένη έκδοση αυτής δόθηκε και στον Πρόεδρο Χριστόφια αργότερα (Νοέμβριο 2009), όπως και στη ΔΕΑ, η οποία ξεκίνησε τελικώς τον Ιούνιο του 2010 τις εκσκαφές, αφού προηγήθηκε συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά για παράλληλες εκταφές στην Τόχνη και σε άλλα σημεία στις ελεύθερες περιοχές.

Από τις πρώτες εκσκαφές σε σημεία που υπέδειξε ο Σύνδεσμος, όπως ανέφερε ο κ. Δράκος, βρέθηκαν σε ασβεστοκάμινο, το καλοκαίρι του 2008, ''τέσσερα λείψανα ακέραια ανατομικώς, κάτι που διευκολύνει σημαντικά την ταυτοποίησή τους'', παρ' όλα αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη οι ταυτοποιήσεις.
 
Πάρε-δώσε με τους Τούρκους

''Το συνεργείο που πήγε τώρα στο Συγχαρί'', δήλωσε ο κ. Δράκος, ''πήγε μετά από μία 'συνδιαλλαγή' ή ένα 'πάρε-δώσε', που έγινε κακώς, πολύ κακώς και που έχει να κάνει με τους Τουρκοκυπρίους αγνοουμένους της περιοχής Τόχνης, που είναι θαμμένοι κάπου στην Παρεκκλησιά''.

Στην περιοχή Συγχαρί, είπε ο κ. Δράκος, ''οι Τούρκοι χρονοτριβούσαν, διότι ήθελαν να πάρουν το δικό τους και, έτσι, φθάσαμε στις άδειες, μέχρι τις 6 Αυγούστου, με μόνα ανευρεθέντα τρία λείψανα''.
''Στις 3 Σεπτεμβρίου (2010)'', είπε ο κ. Δράκος, ''βρέθηκε ένα ωραίο καινούργιο βλήμα 105 χιλιοστών -η 181 Μοίρα και οι άλλες μονάδες που δρούσαν στην περιοχή είχαν βλήματα 90 χιλιοστών- το οποίο για 36 χρόνια ήταν σε ένα λάκκο τάχα και δεν έπαθε καμιά αλλοίωση'', αλλά βρέθηκε με ''ωραία μπογιά και ολοκαίνουργιο''.

''Το βλήμα αυτό'', πρόσθεσε, ''βρέθηκε δίπλα από το λάκκο, στα μπάζα, τα οποία έβγαλαν από το λάκκο''.

''Η άποψη η δική μας'', είπε, ''είναι ότι ο τουρκικός στρατός το έβαλε, διότι στην ουσία δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις που τους έδωσαν κάποιοι''.

Πολλά λείψανα

Ως προς τους ανευρεθέντες ακέραιους σκελετούς, ο κ. Δράκος δήλωσε ότι έπρεπε να είχαν ήδη γίνει οι ταυτοποιήσεις, διότι ''τέσσερις αθώοι άνθρωποι είναι, και τέσσερις οικογένειες περιμένουν, και δυόμισι χρόνια τώρα θα μπορούσε να γίνει μια διακρίβωση DNA και να γίνει η ταυτοποίηση''.
''Το πρόβλημα στο Συγχαρί'', τόνισε, ''έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των λειψάνων που θα ανευρεθούν και κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχει ροή, σε τέτοιο μεγάλο όγκο λειψάνων αγνοουμένων''.
 
Πού πάνε τα λεφτά;

''Υπάρχει προσπάθεια'', συνέχισε ο κ. Δράκος, ''να ροκανίζεται ο χρόνος συνεχώς και το ροκάνισμα του χρόνου εξυπακούει ροκάνισμα κεφαλαίων, χρημάτων και κανένας δεν το αντιμετωπίζει'', όπως έγινε για παράδειγμα ''τον Αύγουστο, στην εκσκαφή στην περιοχή του Απολλώνειου (Νοσοκομείου), στον Παρισινό, όπου για έναν ολόκληρο μήνα υπήρχε συνεργείο εκσκαφής στο οικόπεδο απέναντι, δίπλα από τη μάντρα αυτοκινήτων''.

''Η Κύπρος όλη, όπως και ο σκύλος μου'', είπε ο κ. Δράκος, ''ήξερε ότι ο τάφος των Τουρκοκυπρίων ήταν απέναντι, μπροστά από το κατάστημα BATA και εμείς σκάβαμε επί ένα μήνα στο χωράφι απέναντι, εμπλέκοντας αρχαιολόγους, εργάτες, μηχανήματα''.

''Αυτά τα λεφτά πού πήγαν; Στον αέρα;'' ερώτησε ο κ. Δράκος, προσθέτοντας πως ''ο καθένας ήξερε πού ήταν ο τάφος των Τουρκοκυπρίων''.

''Το ίδιο συμβαίνει και στο Συγχαρί, όπου σκάβουμε γύρω-γύρω, δυόμισι μήνες, δέκα-δώδεκα άτομα, πέντε αρχαιολόγοι, συνεργεία, μηχανήματα και περνά ο καιρός χωρίς να γίνεται τίποτε. Αυτά τα λεφτά πού πάνε; Στον αέρα;'', πρόσθεσε ο κ. Δράκος, δηλώνοντας ότι το ίδιο γίνεται και στην Παρεκκλησιά.
Σηνερινή

"Δεν ενδίδουμε στα εθνικά θέματα παρά την κρίση"

Για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται στο Βερολίνο ο υπΕξ Δημήτρης Δρούτσας. Χθες ο κ. Δρούτσας μίλησε στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα «Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».
Η Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik) στο Βερολίνο συγκεντρώνει διπλωμάτες, οικονομικούς παράγοντες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ανθρώπους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη διεθνή πολιτική. Σε αυτό το κοινό μίλησε χθες το βράδυ ο υπΕξ Δημήτρης Δρούτσας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας σε άπταιστα γερμανικά ο κ. Δρούτσας υποστήριξε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη που εκφράζεται από ορισμένους ότι δύσκολα μπορεί κανείς υπό αυτές τις συνθήκες να προωθήσει αποτελεσματικά τα ελληνικά συμφέροντα: «Εμείς θεωρούμε ότι και σε περιόδους κρίσης θα πρέπει δραστηριοποιείσαι επιθετικά. Την αντίληψη ότι η κρίση εγκυμονεί τον κίνδυνο να ενδώσεις στα εθνικά θέματα, νομίζω ότι την έχουμε διαψεύσει έμπρακτα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής μας. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Τουρκία και την ΠΓΔΜ η επιθετική μας πολιτική έφερε ήδη πολύ θετικά και καλά αποτελέσματα.» Παρά τη διαλλακτική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Δρούτσας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας στο κοινό για τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με αυτές τις δύο χώρες: η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά την επίλυση των διαφορών μαζί τους και προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Άγκυρας, όσο και των Σκοπίων. Η προοπτική αυτή δεν πρόκειται όμως να ολοκληρωθεί πριν από την επίλυση των διμερών προβλημάτων.

Ξεπέρασμα του αδιεξόδου το 2013
Ο Έλληνας υπΕξ αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, στις προσπάθειες για διαρθρωτικές αλλαγές και στα βάρη που έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός με την εφαρμογή του μνημονίου δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2013 θα βγούμε από το αδιέξοδο. Στόχος μας είναι βέβαια να έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές. Κάθε άλλη σκέψη ή συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις δεν θα βοηθούσε. Αποτελεί δεδηλωμένο μας στόχο να ξεπεράσει η Ελλάδα με το υπάρχον μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ως το 2013 την κρίση και να αποκτήσει μια δική της δυναμική ανάπτυξη.»

«Ακόμη έχουμε να διανύσουμε δρόμο, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας.» Είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να ‘περάσει’ στη Γερμανία ο κ. Δρούτσας:

«Το σημαντικό είναι: όλοι μας, οι εταίροι και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν με αξιόπιστο τρόπο το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία που χάραξε, με αξιοπιστία και προσήλωση σε αυτούς τους στόχους. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα: η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της πορείας που χάραξε σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό. Η προσήλωση σε αυτούς τους στόχους, και στο ότι θα φτιάξουμε αυτό που λέμε ‘νέα Ελλάδα’.»

Αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας, υποστήριξε ότι βρίσκονται «σε εξαιρετικό επίπεδο», παρά την αρνητική εικόνα της Ελλάδας που πρόβαλε κομμάτι του γερμανικού τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καλών σχέσεων είναι η συγκρότηση μικτής ελληνογερμανικής κυβερνητικής επιτροπής: «Ελλάδα και Γερμανία εννοούν αυτό που λένε. Σε ότι αφορά τις καλές σχέσεις, συνεργαζόμαστε στενά σε πολλούς τομείς, όπου και η Ελλάδα θα έχει άμεσο όφελος.»

Αναγκαιότητα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
Στην εκδήλωση στο Βερολίνο παραβρέθηκε και ο πρώην Γερμανός υπ. Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος τόνισε επίσης ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις εξακολουθούν να είναι καλές παρά τα οικονομικά προβλήματα: «Το ότι παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε ακόμη με μεγάλη ανησυχία τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας, για τα οποία ευθύνεται κυρίως η Ελλάδα, αυτό νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητό. Και το ότι αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι το ευχάριστο είναι επίσης κατανοητό. Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να έχουν, και το λέω με πλήρη πεποίθηση, ούτε επιπτώσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις, αλλά ούτε και στην αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές.»


Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης