Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Διθύραμβος Βενιζέλου για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας

                      «Πόλεμος νεύρων» των Τούρκων στο Αιγαίο
Πτήσεις που προσομοίαζαν εικονικά πλήγματα ελληνικού εδάφους έκαναν ακόμη και ανήμερα της εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου.

Τις πρωινές ώρες της 8ης Νοεμβρίου, οκτώ τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, συνεχίζοντας για τέταρτη ημέρα τις επιθετικές ενέργειες που παραπέμπουν σε πολεμικά παίγνια. Ακόμη και το Σαββατοκύριακο των εκλογών δεκαέξι τουρκικά μαχητικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου παραβίαζαν κατά κύματα τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου έξι τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει και πάλι πάνω από το Φαρμακονήσι στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Το σαββατοκύριακο, τα παρατράγουδα επηρέασαν και τουρκική άσκηση στην οποία μετείχε η ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» ως μέρος της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2. Παρά την προσυνεννόηση να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν στο αεροναυτικό σκέλος της άσκησης εισέβαλλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια προσεγγίζοντας ακόμη και τις ελληνικές ακτές, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που απέσυρε ad hoc αλλά όχι οριστικά την φρεγάτα Θεμιστοκλής από τα γυμνάσια.

«Υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, υπάρχει μια συνεχής ένταση και ένας πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε «ότι εμείς δεν ακολουθούμε μία πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, επιδεικνύουμε την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτε αναπάντητο. Γι’ αυτό και αποχωρήσαμε από την άσκηση χθες και προχθές και αναγνωρίσαμε και αναχαιτίσαμε τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και παρέβησαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας σήμερα, ημέρα της γιορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

Απευθυνόμενος τόσο στην τουρκική κυβέρνηση όσο και στην διεθνή κοινότητα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η στάση της Ελλάδας είναι καλόπιστη, είναι δημιουργική, έχει ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς, που είναι το διεθνές δίκαιο. Από αυτό εμείς δεν πρόκειται να αποκλίνουμε. Είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μας ενδιαφέρει δε πάρα πολύ η σταθερότητα και η θεσμική προοπτική της Τουρκίας και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις να εξάγονται, αλλά ούτε και να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι».

Και ενώ ο υπουργός Άμυνας απέδωσε τον πόλεμο νεύρων των Τούρκων στην εσωτερική πολιτική ένταση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του κεμαλικού κατεστημένου, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διολισθήσει ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών συμφερόντων και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετο, ότι την ώρα που η Άγκυρα ανεβάζει τεχνητά το θερμόμετρο στο Αιγαίο, ο κ. Βενιζέλος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας τους οποίους χαρακτήρισε «λεβέντες που υπερίπτανται ως προστάτες - άγγελοι πάνω από τους ελληνικούς ουρανούς και προστατεύουν, όχι απλά και μόνο την ακεραιότητα, αλλά και την αξιοπρέπεια της χώρας».

Από το αεροδρόμιο του Τατοϊου όπου βρέθηκε με αφορμή την εορτή του αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι γίνονται «όλες οι αναγκαίες κινήσεις, οι αναχαιτίσεις και οι αναγνωρίσεις που πρέπει ώστε να διαφυλάσσεται το κύρος και η εθνική μας κυριαρχία».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης