Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

"Δεν ενδίδουμε στα εθνικά θέματα παρά την κρίση"

Για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται στο Βερολίνο ο υπΕξ Δημήτρης Δρούτσας. Χθες ο κ. Δρούτσας μίλησε στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα «Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».
Η Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik) στο Βερολίνο συγκεντρώνει διπλωμάτες, οικονομικούς παράγοντες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ανθρώπους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη διεθνή πολιτική. Σε αυτό το κοινό μίλησε χθες το βράδυ ο υπΕξ Δημήτρης Δρούτσας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας σε άπταιστα γερμανικά ο κ. Δρούτσας υποστήριξε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη που εκφράζεται από ορισμένους ότι δύσκολα μπορεί κανείς υπό αυτές τις συνθήκες να προωθήσει αποτελεσματικά τα ελληνικά συμφέροντα: «Εμείς θεωρούμε ότι και σε περιόδους κρίσης θα πρέπει δραστηριοποιείσαι επιθετικά. Την αντίληψη ότι η κρίση εγκυμονεί τον κίνδυνο να ενδώσεις στα εθνικά θέματα, νομίζω ότι την έχουμε διαψεύσει έμπρακτα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής μας. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Τουρκία και την ΠΓΔΜ η επιθετική μας πολιτική έφερε ήδη πολύ θετικά και καλά αποτελέσματα.» Παρά τη διαλλακτική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Δρούτσας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας στο κοινό για τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με αυτές τις δύο χώρες: η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά την επίλυση των διαφορών μαζί τους και προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Άγκυρας, όσο και των Σκοπίων. Η προοπτική αυτή δεν πρόκειται όμως να ολοκληρωθεί πριν από την επίλυση των διμερών προβλημάτων.

Ξεπέρασμα του αδιεξόδου το 2013
Ο Έλληνας υπΕξ αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, στις προσπάθειες για διαρθρωτικές αλλαγές και στα βάρη που έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός με την εφαρμογή του μνημονίου δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2013 θα βγούμε από το αδιέξοδο. Στόχος μας είναι βέβαια να έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές. Κάθε άλλη σκέψη ή συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις δεν θα βοηθούσε. Αποτελεί δεδηλωμένο μας στόχο να ξεπεράσει η Ελλάδα με το υπάρχον μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ως το 2013 την κρίση και να αποκτήσει μια δική της δυναμική ανάπτυξη.»

«Ακόμη έχουμε να διανύσουμε δρόμο, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας.» Είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να ‘περάσει’ στη Γερμανία ο κ. Δρούτσας:

«Το σημαντικό είναι: όλοι μας, οι εταίροι και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν με αξιόπιστο τρόπο το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία που χάραξε, με αξιοπιστία και προσήλωση σε αυτούς τους στόχους. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα: η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της πορείας που χάραξε σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό. Η προσήλωση σε αυτούς τους στόχους, και στο ότι θα φτιάξουμε αυτό που λέμε ‘νέα Ελλάδα’.»

Αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας, υποστήριξε ότι βρίσκονται «σε εξαιρετικό επίπεδο», παρά την αρνητική εικόνα της Ελλάδας που πρόβαλε κομμάτι του γερμανικού τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καλών σχέσεων είναι η συγκρότηση μικτής ελληνογερμανικής κυβερνητικής επιτροπής: «Ελλάδα και Γερμανία εννοούν αυτό που λένε. Σε ότι αφορά τις καλές σχέσεις, συνεργαζόμαστε στενά σε πολλούς τομείς, όπου και η Ελλάδα θα έχει άμεσο όφελος.»

Αναγκαιότητα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
Στην εκδήλωση στο Βερολίνο παραβρέθηκε και ο πρώην Γερμανός υπ. Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος τόνισε επίσης ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις εξακολουθούν να είναι καλές παρά τα οικονομικά προβλήματα: «Το ότι παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε ακόμη με μεγάλη ανησυχία τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας, για τα οποία ευθύνεται κυρίως η Ελλάδα, αυτό νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητό. Και το ότι αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι το ευχάριστο είναι επίσης κατανοητό. Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να έχουν, και το λέω με πλήρη πεποίθηση, ούτε επιπτώσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις, αλλά ούτε και στην αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης