Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Προωθούνται αμέσως στις μονάδες του Δ’ ΣΣ τα 70 πρώτα M109A3GE A2

Αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ109Α3GE A2 σε άριστη κατάσταση, αμέσως μετά την εκφόρτωση το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. (©«ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)


Με καθυστέρηση τριών ημερών κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το οχηματαγωγό πλοίο GRANDE NAPOLI, με τα 70 πρώτα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α3GE A2. Εξαιτίας της τριήμερης καθυστέρησης στο λιμάνι του Λιβόρνο, δεκάδες στελέχη της 3ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης, του 308 Προκεχωρημένου Εργοστάσιου Βάσης και του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών που ήταν υπεύθυνα για την παραλαβή, να εργασθούν όλο το σαββατοκύριακο των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιπλέον των πυροβόλων, η πρώτη αυτή παρτίδα περιέλαβε 6 κοντέινερ με παρελκόμενα και ανταλλακτικά, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται μια ακόμη παρτίδα συμπληρωματικών υλικών και ανταλλακτικών. Τα υπόλοιπα πυροβόλα αναμένεται να αφιχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, σε δύο παρτίδες των 51 και των 102 αντίστοιχα. Τα τελευταία μάλιστα 102 είναι σε εξαιρετική κατάσταση και θα εκφορτωθούν κατά πάσα πιθανότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απευθείας. Τα πρώτα 70 πυροβόλα μεταφέρονται οδικώς σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου σε μονάδες πυροβολικού της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα ακολουθήσει επιτόπιος λεπτομερής έλεγχος και άμεση ενεργοποίηση. Όσα παρουσιάσουν προβλήματα θα επισκευαστούν από τις κατά τόπους μονάδες τεχνικού, ή σε περιπτώσεις που αφορούν βλάβες 4ου και 5ου κλιμακίου στο 308 ΠΕΒ.
Η εκφόρτωση του πρώτου Μ109Α3GE A2 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. (©«ΕΑ&Τ»/ Θ.Η. Γραμματικός)
Η λύση αυτή επελέγη αφενός επειδή το υλικό είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αφετέρου δε για να μην προκληθεί κορεσμός στο 308 ΠΕΒ.
Αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» αναφέρουν πως η τελική απόφαση της ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού είναι να ενεργοποιηθεί το σύνολο των 223 πυροβόλων M109A3GE A2, καθώς και να παραμείνουν με τα υπάρχοντα 51 M109A3GE A1 –όλα με κάννη μήκους 39 διαμετρημάτων και μέγιστο βεληνεκές 30km– στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, εξοπλίζοντας τις Μοίρες Άμεσης Υποστήριξης των Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών με 18 και σε ορισμένες περιπτώσεις 24 σωλήνες, ενώ τα υπάρχοντα M109A1B/A2/Α5 θα μεταφερθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι στα κύρια νησιά, αντικαθιστώντας αντίστοιχα ρυμουλκούμενα. Εντός του 2011 το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Πυροβολικού αναμένεται να μετατραπεί σε αυτοκινούμενο, πλην ελαχίστων περιπτώσεων και της αερομεταφερόμενης Μοίρας της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που είναι εφοδιασμένη με τα M56 PACK των 105mm. 
Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης