Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Φθάνουν τα πρώτα 70 Μ109Α3GE A2

Σύμφωνα με το Hellenic Defence φτάνουν στις 10 Νοεμβρίου


Τα 223 Μ109Α3GE A2 θα αντικαταστήσουν οριστικά τα εναπομείναντα ρυμουλκούμενα πυροβόλα από τις ενεργές μονάδες του ΕΣ, με εξαίρεση 18 Μ56 Pack των 105mm.

Με πλοίο φθάνουν στις 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα 70 αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α3GE A2 των 155mm για τον Ελληνικό Στρατό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία». Συνολικά 223 Μ109Α3GE A2 με περιφερειακό υλικό –ανταλλακτικά– παρελκομένων από τα πλεονάσματα του Γερμανικού Στρατού, καθώς και 59 καινούρια πυγαία πυροβόλων αποκτήθηκαν στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ύψους €16.598.720, η οποία υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2010 ενώ βρισκόταν σε εκκρεμότητα από τα μέσα του 2008.

Σε σχέση με τα υπάρχοντα Μ109Α3GE A1 του ΕΣ, τα Α2 είναι περαιτέρω εκσυγχρονισμένα διαθέτοντας Σύστημα Διαχείρισης Πυρομαχικών (ΑΗΚ) και Αυτόνομο Σύστημα Τάξης και Προσανατολισμού (AURORA). Το τελευταίο αποτελεί τμήμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Πυρός Πυροβολαρχίας (IFAB). Εξασφαλίζει την ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ πυροβόλων και Κέντρου Διεύθυνσης Πυρός, καθώς και του τελευταίου με τον Αξιωματικό Τακτικού Ελέγχου Πυρός διαμέσου του συστήματος δεδομένων πυροβολικού ADLER II, με τις προϊστάμενες διοικήσεις πυροβολικού και τους προωθημένους παρατηρητές.
Με το AURORA αυτοματοποιείται η διαδικασία τάξης του πυροβόλου και μειώνεται ο χρόνος ετοιμότητας για βολή. Το σύστημα παρέχει δυνατότητα προσδιορισμού των συντεταγμένων και της διεύθυνσης τάξης του πυροβόλου, καθώς και της ακριβούς θέσης του σε δρομολόγιο στον χάρτη. Το σύστημα δέχεται ασύρματα ή ενσύρματα αποστολές βολής με μηνύματα δεδομένων ή φωνής από το σύστημα IFAB ενώ το πυροβόλο βρίσκεται σε κίνηση, επιτρέποντας την ανταπόκριση εντός δύο ή τριών λεπτών. Η συλλογή ΑΗΚ είναι τμηματικής σχεδίασης και αποτελείται από βελτιωμένη αποθήκη μεταφοράς 24 οβίδων στο οπίσθιο τμήμα του πύργου, ηλεκτρικά οδηγούμενο και ελεγχόμενο βαρούλκο πυρομαχικών, ηλεκτρικά οδηγούμενο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα γέμισης και εμβολισμού, γλυσιέρα τροφοδοσίας πυρομαχικών στο οπίσθιο άκρο του σκάφους, νέες θέσεις μεταφοράς προωθητικών γεμισμάτων και κιβώτια αποθήκευσης παρελκομένων εξωτερικά του πύργου, σε αντιστάθμιση της μείωσης του διαθέσιμου εσωτερικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης