Στο σφυρί σκοπεύει να βγάλει το μεταχειρισμένο υλικό των ενόπλων δυνάμεων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ετοιμάζεται το νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει την πώληση όπλων προς ξένες χώρες. Τα εμπόδια και οι πιθανοί αγοραστές
Αντί να σαπίσουν ή να γίνουν μουσειακά εκθέματα, δεν είναι προτιμότερο να διατεθούν προς πώληση και να υπάρξουν κάποια οικονομικά οφέλη;
Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κορυφαία πηγή του οποίου επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται το απαραίτητο νομικό πλαίσιο που θα καταστήσει εφικτή την πώληση μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς ξένες χώρες.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι μπορεί να πωληθεί και, το κυριότερο, ποιος θα ενδιαφερθεί να αγοράσει παμπάλαια αμυντικά συστήματα.
Ύστερα από έρευνα του NΕWS 247 και στα τρία γενικά επιτελεία (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οπλικά συστήματα που βρίσκονται υπό απόσυρση και που θα ήταν δυνατή η πώλησή τους.
Πολεμική αεροπορία
- 8 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-37 : Ίσως προκύψει ενδιαφέρον από το Πακιστάν που διαθέτει ακροβατικό
σμήνος με αυτόν τον τύπο αεροσκάφους. Θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για επάρκεια ανταλλακτικών.
- 24 μαχητικά αεροσκάφη Mirage F-1 : Έχουν αποσυρθεί εδώ και μια εξαετία από τις ελληνικές μοίρες. Πιθανολογείται ενδιαφέρον από χώρες της Βόρειας Αφρικής.
- 40 βομβαρδιστικά Α-7 Corsair : Τίτλοι τέλους για το θρυλικό, από τα πλέον αξιόπιστα στην εποχή του, βομβαρδιστικό.
Η πώλησή του θεωρείται δύσκολη καθώς ελάχιστες αεροπορίες στον κόσμο έχουν στις τάξεις τους το συγκεκριμένο τύπο
Πολεμικό Ναυτικό
Η μείωση των οροφών που προβλέπει η νέα δομή δυνάμεων έχει ως συνέπεια να «περισσεύουν» πλοία στον ελληνικό στόλο!
Όπως είναι λογικό, τα παλαιότερα θα είναι εκείνα που θα αποσυρθούν πρώτα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- 2 φρεγάτες τύπου S : Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την επιχειρησιακή λειτουργία 12 φρεγατών ενώ το Πολεμικό
Ναυτικό διαθέτει 14. Συνεπώς, 2 φρεγάτες, οι οποίες έχουν ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 80, θα αποδεσμευτούν.
- 5 πυραυλάκατοι : Επίσης λόγω της μείωσης των οροφών, τα παλιά σκάφη πρέπει να αποσυρθούν.
- 1 υποβρύχιο τύπου 209 : Προς το παρόν μόνο ένα, γιατί οσονούπω θα περισσεύουν 4 υποβρύχια. Η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει συνολικά 8 υποβρύχια οπότε με την άφιξη του «Παπανικολής» θα έχουμε ένα παραπάνω.
Όταν ενταχθούν και τα υπόλοιπα καινούργια τύπου 214, τότε θα πρέπει να αποσυρθεί αντίστοιχος αριθμός τύπου 209. Πιθανολογείται ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποβρυχίων από την Αίγυπτο.
Στρατός ξηράς
Με την ενδυνάμωση που προσέφεραν τα Leopard στον Στρατό Ξηράς, παλαιότερα τεθωρακισμένα οδηγούνται στην έξοδο.
Τέτοια είναι:
- Μέσο Άρμα Μάχης Μ60Α3
- Μέσο Άρμα Μάχης Μ48 Α5 MOLF : Επισημαίνεται, από επιτελείς του ΓΕΣ, και για τους δυο αρμάτων ότι δεν θα γίνει ολική απόσυρσή τους αφού σε ορισμένα νησιά είναι ακόμη χρήσιμα.
- Πύραυλοι HAWK : Αν και έλαβαν μια ακόμη παράταση ζωής κατά 5 χρόνια, θεωρείται ότι μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, θα μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση.
Πρόσκληση σε τριτοκοσμικές αγορές
Θεωρητικά, το σχέδιο πώλησης των μεταχειρισμένων όπλων είναι καλό. Πρακτικά, σκοντάφτει στα προβλήματα της αγοράς
"Ποια χώρα θα διαθέσει χρήματα για τόσο παλιά συστήματα, που έχει σταματήσει πια η παραγωγή τους και που δεν βρίσκεις πουθενά ανταλλακτικά; Ας είμαστε ρεαλιστές. Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε τριτοκοσμικές αγορές, αν θέλουμε το πρόγραμμα να έχει κάποια απόδοση" δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του πενταγώνου.
Ελληνική Στρατηγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου