Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Φωτογραφική τροπολογία για το σκάνδαλο με τα ελικόπτερα




Πρωτοφανείς φωτογραφικές διατάξεις, με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και με σκοπό την κάλυψη του σκανδάλου της μη πραγματοποίησης διαγωνισμού για τη μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, περνά στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς την παραμικρή αντίδραση των κομμάτων.


Το σκάνδαλο,  βρίσκεται τις ημέρες αυτές σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο πρώην υπουργός Χρ. Παπουτσής και ο υφυπουργός Μ. Οθωνας αποφάσισαν, κατά πρωτοφανή τρόπο, την κατάργηση κάθε διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας εντός Ελλάδας. Αντίθετα, επέλεξαν την αδιαφανή συνεννόηση με τη NAMSA (εμπορικό φορέα συνδεόμενο με το ΝΑΤΟ), που αφενός θα αποσπάσει υψηλές προμήθειες για την ίδια και για συγκεκριμένα πρόσωπα και αφετέρου θα επιλέξει ελικόπτερα με τα δικά της (μη ελεγχόμενα από την Ελλάδα) κριτήρια.


Τα λάθη

Σημειώνεται μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της NAMSA (από το 1958!) που της ανατίθεται συμβόλαιο δασοπυρόσβεσης, καθώς η υπηρεσιακή γραφειοκρατία της δεν είναι δυνατό να γνωρίζει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε χώρας και κάθε γεωγραφικής περιοχής. Δύο γεγονότα είναι ήδη χαρακτηριστικά της ανεπάρκειας της NAMSA και του μεγέθους του σκανδάλου:


-Πρώτον, η αρχική πρόσκληση υποβολής προσφορών είχε προγραμματιστεί εσπευσμένα για την 25η Μαρτίου ώσπου οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποίησαν ότι, πέραν της εθνικής εορτής στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ημέρα ήταν αργία, ως Κυριακή, και στην έδρα της NAMSA, στο Λουξεμβούργο. Τώρα, ως νέα ημερομηνία, ορίστηκε η 26η Απριλίου, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (15η Μαΐου κάθε χρόνου) και στην τελική ευθεία, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση με ένα συμβόλαιο πέντε ετών.


-Δεύτερον, η πρόσκληση υποβολής προσφορών αναφέρεται σε επτά «μεσαίων δυνατοτήτων» ελικόπτερα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό ότι με τα ισχυρά μελτέμια και τους θυελλώδεις ανέμους απαιτούνται «βαρέα» και μεγαλύτερων δυνατοτήτων ελικόπτερα. Η επιλογή μεσαίων ελικοπτέρων κρίνεται, εδώ και χρόνια, από τους ειδικούς επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ως ακατάλληλη ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως απλώς συμπληρωματική του έργου των βαρέων ελικοπτέρων. Ηδη πεπειραμένα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπουν ότι σε ημέρες με ισχυρούς ανέμους τα ελικόπτερα που θα προσφέρει η NAMSA δεν θα μπορούν να διεξάγουν επιτυχημένες επιχειρήσεις ή και δεν θα μπορούν να απογειωθούν καν. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν το γνωστό, χρυσοπληρωμένο Ζέπελιν πραγματοποιούσε πτήσεις επιτήρησης πάνω από την πρωτεύουσα τον Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου του 2004, αλλά όταν άρχισαν οι ισχυροί άνεμοι δεν πέταξε ποτέ ξανά και επιστρατεύτηκαν αεροπλάνα από το ΓΕΕΘΑ!



Φωτογραφική

Το νέο στοιχείο του σκανδάλου αφορά την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός Κρατικός Προϋπολογισμός (και όχι η NAMSA!) θα επιβαρύνεται με τις προσαυξήσεις του κόστους (από κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων) για τα παρεχόμενα υλικά και υπηρεσίες από τις κρατήσεις. Αντίθετα, ως τώρα ήταν οι ιδιώτες εκείνοι που, αφού συμμετείχαν σε διαγωνισμό, επιβαρύνονταν με αυτά τα ποσά, τα οποία αφαιρούνταν από τις αμοιβές τους και επέστρεφαν στα ταμεία του ελληνικού κράτους.




Με την ίδια φωτογραφική τροπολογία ορίζεται «κατά παρέκκλιση των ισχυόντων» (όπως γραπτώς παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ότι για την πληρωμή των δαπανών των ελικοπτέρων θα υπάρχει «δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής ύψους 50%» και «χωρίς την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής». Και σε αυτή την περίπτωση, όταν διενεργούνταν διαγωνισμοί, δεν υπήρχαν ανάλογες προβλέψεις και το δημόσιο χρήμα προστατευόταν καλύτερα.



Πέραν δε των αρχικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης (Χρ. Παπουτσής και Μ. Οθωνας), η τροπολογία υπογράφεται και από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.



Σε «ανοιχτή γραμμή» για το χρυσό deal


Η μελέτη των σχετικών εγγράφων αποκαλύπτει και άλλη μια «λεπτομέρεια»… Ενώ η ανεπίσημη δικαιολογία του υπουργείου είναι ότι η ανάθεση στη NAMSA έγινε ώστε να απαλλαγούν οι υπηρεσίες του από το βάρος ενός διαγωνισμού και να μην υπάρχει ανάμειξη κανενός αξιωματούχου στην Αθήνα, τώρα αποκαλύπτεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση. Σε αυτό το πλαίσιο η τροπολογία του υπουργείου υιοθετήθηκε στις 8 Μαρτίου και (όλως συμπτωματικώς!) τα έγγραφα της NAMSA για την υποβολή προσφορών είχαν εκδοθεί το πρωί της ίδιας ημέρας.


Φοίβος Κλαυδιανός

dimocratia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης