Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορική επίσκεψη Νετανιάχου

  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η Λευκωσία θα επιδείξει σοβαρότητα, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και σεβασμό προς το Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέπτεται επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία, την προσεχή Πέμπτη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο και, υπό τις σημερινές συνθήκες στην περιοχή μας, αυτή αποκτά πολυσήμαντες διαστάσεις
Οι συγκυρίες ευνοούν τα μέγιστα την επίσκεψη Νετανιάχου και επαυξάνουν τη σημασία της για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η Κύπρος απειλείται και κατέχεται (κατά το 37% του εδάφους της) από την εισβολική Τουρκία. Άρα έχει ανάγκη ισχυρών συμμάχων. Το Ισραήλ είναι όχι μόνο παραδοσιακά φίλη, γειτονική χώρα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί στον ισχυρότερο σύμμαχό μας, σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.
Δεύτερον, το Ισραήλ, μετά και την κρίση του Μαβί Μαρμαρά, βρίσκεται σε σοβαρή διάσταση με την Τουρκία, που εντάθηκε μετά την ανακάλυψη κολοσσιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ισραηλινά τεμάχια. Η αύξηση της ναυτικής παρουσίας της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή των εξεδρών επιτείνει τις ανησυχίες του Ισραήλ.
Από την άλλη, τρίτος λόγος είναι η «αραβική άνοιξη» που, όπως ορθά προέβλεψε Ισραηλινός στρατηγός, εξελίσσεται σε αραβικό χειμώνα, με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Τέταρτον, η κρίση με το Ιράν και η ανάδυση φονταμενταλιστικών ιδεοληψιών και κινημάτων σε αραβικές χώρες ενισχύουν το αντιϊσραηλινο κλίμα και τις απειλές κατά του κράτους του Ισραήλ. Πέμπτον, το Ισραήλ αναγκάζεται τώρα να αναθεωρήσει την «περιφερειακή πολιτική» του, που είχε σχεδιαστεί από τον ιδρυτή του, Μπεν Γκουριόν και να την αναπροσαρμόσει στα νέα δεδομένα. Αυτά σχηματοποιούνται από τα ενεργειακά αποθέματα, την ανάδειξη του Ισραήλ σε χώρα παραγωγής ενέργειας, τις επαναστάσεις και εξελίξεις σε αραβικές χώρες και την αναδιαμόρφωση παλιών συμμαχιών.
Έτσι, σήμερα, το Ισραήλ έκανε εντυπωσιακά ανοίγματα προς την Ελλάδα, την Κύπρο, το Αζερμπαϊτζάν, την Ινδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, ακόμα και προς το χριστιανικό, ήδη ανεξάρτητο, Νότιο Σουδάν.
Με απλά λόγια, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν σήμερα περισσότερο ανάγκη η μία χώρα την άλλη, για πολλούς και διάφορους λόγους, που στηρίζονται στη γεωγραφική εγγύτητα, στις άριστες και θετικά εξελισσόμενες σχέσεις μεταξύ τους και, προπάντων, στην ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και/ή πετρελαίου, σε μια περιοχή, τη Μέση Ανατολή, που είναι η πιο ασταθής του πλανήτη. Παρατηρείται, δηλ., μια πρωτόγνωρη κοινότητα, ταυτότητα και ευρύτητα συμφερόντων, που υποβάλλουν ότι οι δύο χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν και να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, ιδιαίτερα και περισσότερο έναντι των νεο-Οθωμανικών φιλοδοξιών της Τουρκίας, ασύμμετρων απειλών, του επικίνδυνα αναδυόμενου και εκδιπλούμενου ισλαμικού φονταμενταλισμού, των παρενεργειών της «αραβικής άνοιξης» και των πυρηνικών σχεδιασμών του Ιράν.
Τις τελευταίες ημέρες διάφορα δημοσιεύματα στον κυπριακό, ελληνικό και ισραηλινό Τύπο υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου θα ζητήσει από την κυπριακή Κυβέρνηση τη χρήση από ισραηλινά F-16 της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
Οι πληροφορίες αυτές προς το παρόν δεν ελέγχονται ως ακριβείς. Όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου είναι έντονα διάχυτη, παλαιόθεν και ειδικά σήμερα, η απαίτηση όπως η Κυβέρνηση Χριστόφια διερευνήσει, αν δεν το έπραξε ήδη, και τη δυνατότητα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, με ό,τι αυτό εξυπακούει. Ο εφιάλτης των Ελλήνων είναι η ασφάλειά τους έναντι οποιασδήποτε νέας τουρκικής επιθετικότητας, άρα είναι αιτιολογημένη η αίσθησή τους ότι μόνο με το Ισραήλ μπορεί να νιώσουν ασφαλείς. Βεβαίως, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, όπως αντιλαμβανόμαστε, θα έρθει κυρίως για ενεργειακά, οικονομικά και επιχειρηματικά ζητήματα. Είναι σίγουρο ότι θα ζητήσει από τη Λευκωσία να ξεκαθαρίσει το θέμα του τερματικού και συμμετοχή και ισραηλινών εταιρειών στην κατασκευή του. Φυσικά, το ενεργειακό συνδέεται και συναρτάται στενότατα προς την ασφάλεια της περιοχής και, βεβαίως, προς την εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.
Δεν αποκλείεται και μάλλον είναι σίγουρο ότι θα συζητηθούν και οι στρατιωτικές παράμετροι του ενεργειακού με ευρύτερες προεκτάσεις. Είναι αυτονόητο ότι κατά τη σύντομη αλλά κρίσιμης σημασίας επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα ζητήσει ξεκάθαρες κουβέντες και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης πάνω σε πλειάδα θεμάτων που στηρίζουν, ενισχύουν και θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη στενότατες σχέσεις με το Ισραήλ. Αναμένεται ότι η Λευκωσία θα επιδείξει σοβαρότητα, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και σεβασμό προς μια φίλη χώρα που, υπέρ ποτέ άλλοτε, θέλουμε να εξελιχθεί στον πιο ισχυρό σύμμαχό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης