Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ελλάδα-Αίγυπτος: Διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ!





Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας Αιγύπτου πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Η καλή αυτή είδηση βγήκε από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, στα πλαίσια της συμμετοχής της χώρας μας στη σύνοδο του Μεσογειακού Φόρουμ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών,
η Αθήνα και το Κάιρο, συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διμερείς διαβουλεύσεις «σε τεχνοκρατικό επίπεδο» για την οριοθέτηση των «θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου», δηλαδή για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Είναι σαφές πως το Κάιρο έχει κάθε λόγο να επιζητά την φιλία της Αθήνας, για μία σειρά λόγων οι οποίοι έχουν να κάνουν τόσο με την οικονομική συνεργασία, δύο λαών οι οποίοι ιστορικά βρίσκονται σχεδόν πάντα στην ίδια πλευρά του ποταμού (να εξαιρέσουμε την περίοδο του Ιμπραήμ), όσο όμως και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ας ελπίσουμε πως η Αίγυπτος θα επιδείξει την ίδια λογική με αυτή που επέδειξε με την Κύπρο, και δεν πρόκειται να προβάλει απαιτήσεις οι οποίες στην ουσία θα λειτουργούν ως το «όχημα» προώθησης των νεοθωμανικών φιλοδοξιών στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε δηλαδή πως η Αίγυπτος θα λειτουργήσει αναλόγως με το ειδικό της βάρος στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι ως ο «βαστάζος» της Υψηλής Πύλης, «προνομιακό» ρόλο τον οποίο μονοπωλούσε τα τελευταία έτη το καθεστώς Άσαντ.
Σημείο Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης