Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στο δρόμο για δημιουργία «στρατού προστασίας φυσικού αερίου» το Ισραήλ


Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τμήματος του Ισραηλινού στρατού, το οποίο θα αναλάβει την ασφάλεια στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα, καθώς και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εξαγωγής του φυσικού αερίου, φαίνεται να εξετάζουν οι Ισραηλινοί.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, αναφέρει ότι πλέον η δημιουργία αεροπορικής βάσης στην Κύπρο βρίσκεται στη λίστα προτεραιοτήτων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τίτλο «Στον δρόμο για τη δημιουργία Στρατού Προστασίας Φυσικού Αερίου», η Haaretz αναφέρει ότι το ειδικό αυτό τμήμα του στρατού θα περιπολεί στην περιοχή των κοιτασμάτων και θα ελέγχει τα σύνορα. Το τμήμα αυτό σύμφωνα με την Haaretz θα ενισχυθεί με υποβρύχια και τορπιλακάτους τα οποία θα αγοραστούν ειδικά για αυτό το σκοπό.


Οι πρόσφατες συμφωνίες Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδιασμό με την ιστορική όπως την χαρακτηρίζουν επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο, αλλά και την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη στο Ισραήλ, φανερώνουν ότι πλέον υπάρχει ένα «ρομάντζο» μεταξύ των δύο χωρών. Ο λόγος φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα που προκύπτουν μετά την εξεύρεση φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών.
«Το ρομάντζο μεταξύ του Κομμουνιστή από την Κύπρο, και του Νεοφιλελεύθερου από την Καισαρεία, είναι μέρος μιας συμμαχίας που προκαλεί έκληξη, καθώς δημιουργείται ένας στρατιωτικό-οικονομικός άξονας Ισραήλ Κύπρου», αναφέρει η Haaretz, η οποία κάνει λόγο για «ξαφνική αγάπη.»
Ο δημοσιογράφος της Haaretz, υποστηρίζει ότι αν και η Κύπρος διαχρονικά υποστήριζε τους Παλαιστινίους, η υποτονική οικονομία της χώρας, επιτάσσει αλλαγή στρατηγικής με πρώτιστο στόχο την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ.
Εχθροί στην προσπάθεια των δύο χωρών για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, είναι τόσο η Hezbollah όσο και οι Λιβάνιοι αλλά και οι Τούρκοι, από τους οποίους πρέπει να προστατευτούμε, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το οικονομικό βάρος της δημιουργίας αυτού του ειδικού τμήματος του Ισραηλινού στρατού θα αναλάβουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σlive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης