Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος του Der Spiegel




Του Γιώργου Καισάριου

Η είδηση του Der Spiegel την Παρασκευή το απόγευμα διαψεύστηκε πανηγυρικά από παντού, μόνο για να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια. Στην Ελλάδα, κανένας δεν ήξερε τίποτα και ειδικά που βρισκόταν ο κύριος υπουργός της οικονομίας. Το Σάββατο μάθαμε ότι μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών ήξεραν για αυτή τη συνάντηση. Προσωπικά όμως αμφιβάλλω αν ακόμα και ο πρωθυπουργός είχε λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συνάντησης.


Μια παρόμοια κατάσταση κυριαρχούσε σε όλη την Ευρώπη. Ελάχιστοι αξιωματούχοι ήξεραν για αυτή τη συνάντηση και κανένας δεν επιβεβαίωνε τίποτα, μέχρι που πλέον ήταν φως φανάρι. Ακόμα και στη Γερμανία, οι φιλελεύθεροι εκνευριστήκαν διότι δεν είχαν καμία ενημέρωση.


Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα με τη σειρά.


Το άρθρο του Der Spiegel την Παρασκευή λέει ότι η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται ότι δεν έχει άλλες επιλογές. H Γερμανική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι παράγοντες των Αθηνών επεξεργάζονται σχέδιο αποχώρησης της Ελλάδος από την ΕΕ με την εισαγωγή δικού της νομίσματος.

Θορυβημένη με αυτό το ενδεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε έκτατη συνάντηση αντιμετώπισης κρίσεων την Παρασκευή το βραδύ. Έκτος από το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδος από την ΕΕ, η επιτροπή είχε σαν θέμα την επίσπευση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέος τα ταχύτερο δυνατόν.

Λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων προς συζήτηση, η συνάντηση αποφασίστηκε να είναι μυστική. Μόνο οι υπουργοί οικονομικών της κοινότητας και υψηλοί αξιωματούχοι επετράπη να συμμετάσχουν.


Αυτά εν ολίγοις είπε το Der Spiegel. Ας αναλύσουμε τώρα λίγο εις βάθος τα πράγματα.

Καταρχάς δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί (όπως και επιτάσσεται να κάνει) διάφορα σχέδια αναδιάρθρωσης. Ένα από αυτά τα σχέδια ενδεχομένως να κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδος από την ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει τέτοιο σκοπό, απλά ότι είναι ένα από τα πολλά σχέδια που έχουν επεξεργαστεί διάφοροι σύμβουλοι.

Αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο εικάζω ότι με κάποιο μαγικό τρόπο διέρρευσε προς τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί τρόμαξαν και κινηθήκαν οι διαδικασίες της συνάντησης.

Το θέμα όμως είναι, για ποιο λόγο το Der Spiegel να διαρρεύσει αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο; Δεν νομίζω να πιστεύουν ούτε οι ίδιοι στο σενάριο επεξεργασίας σχεδίων αποχώρησης της Ελλάδος για έξοδο από το ευρώ. Η απάντηση η δική μου είναι για να θορυβηθούν οι Ευρωπαίοι για το ότι, ακόμα χειρότερο από μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, είναι η κυριολεκτική κατάρρευση μια χώρας και η επιστροφή αυτής στο εθνικό της νόμισμα.

Απόδειξη αυτού είναι η βουτιά που «έφαγε» το ευρώ την Παρασκευή. Ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο κυριολεκτικά θα διαλύσει βραχυπρόθεσμα το ευρώ. Για ποιο λόγο; Διότι αν αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει από την κοινότητα, τί θα σταματήσει από το να γίνει το ίδιο με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και ακόμα και με την Ιταλία; Προκειμένου κάποιος ομολογιούχος να μην υποστεί μια ανάλογη ζημιά όπως υπέστη στα Ελληνικά ομόλογα θα πουλήσει πρώτα, θα τα κάνει δολάρια και μετά θα κάνει ερωτήσεις (sell first ask questions later).


Με λίγα λόγια, η δημοσίευση του Der Spiegel έχε σκοπό να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς (μεταξύ αυτών και την ίδια τη Γερμανική κυβέρνηση), ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο και θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να βρεθεί λύση πριν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Ναι, άλλο το ερώτημα είναι από ποιους; Το Der Spiegel δεν είναι παρά ο ταχυδρόμος σε αυτή την υπόθεση.

Να επισημάνω ότι ακόμα και προ του μνημονίου, το Der Spiegel έχει φιλοξενήσει πολλές απόψεις Γερμανών αξιωματούχων (πολλές από τις οποίες σας έχω επισημάνει σε αυτή τη στήλη) που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα η Ελλάδα να βοηθηθεί προς την κατεύθυνση του να μειωθεί άμεσα το συνολικό της χρέος. Δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί που έχουν αναφέρει ένα κούρεμα 50% κτλ.


Αυτοί, να τονίσω, δεν ήταν κατ’ ανάγκη κυβερνητικοί αξιωματούχοι (αν και είχαμε και από αυτούς), αλλά κυρίως περιφερειακοί , όπως πρώην κεντρικοί τραπεζίτες, πρώην υπουργοί, τραπεζίτες και επιφανή πρόσωπα της Γερμανίας. Εν ολίγης, το “crème de la crème” της Γερμανικής οικονομικής κοινότητας.

Το Der Spiegel είναι το καθαυτό μέσο διάδοσης υπογείων μηνυμάτων και πληροφοριών της γερμανικής elite, που, όταν διοχετεύουν ένα τέτοιο μήνυμα, έχουν έναν απώτερο σκοπό και όχι να παίξουν ένα βραχυπρόθεσμο καιροσκοπικό παιχνίδι.

Άρα εικάζω ότι οι πληροφορίες του συγκεκριμένου σχεδίου που διέρρευσαν μέσω του Spiegel (που εκτιμώ ότι δεν είναι στην πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης) διοχετεύτηκαν αποκλειστικά με σκοπό να ταράξουν τα νερά εντός της ΕΕ για να επισπευτεί μια λύση για την Ελλάδα πριν χειροτερέψει η όλη κατάσταση και πριν είναι αργά για μια λύση (που εκτιμώ ότι προς τα εκεί βαδίζουμε).

Μια άλλη εικασία είναι η εξής:

Το σενάριο περί αποχώρησης της Ελλάδος από την Ένωση έφτασε σε Γερμανούς αξιωματούχους με σκοπό να πιεστεί η ίδια η Γερμανία και η Γαλλία (ίσως κυρίως η Γαλλία) για μια γενναιόδωρη Ελληνική αναδιάρθρωση. Με λίγα λόγια, ενδεχομένως να είναι ένα σχέδιο ελιγμού της Ελληνικής κυβέρνησης με απώτερο σκοπό να πετύχει πολύ καλούς όρους χρηματοδότησης και παράλληλα να γίνει μια αναδιάρθρωση εδώ και τώρα με σκοπό να καταστούμε βιώσιμοι.

Το πρόβλημα με αυτή τη σκέψη είναι ότι δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει το μυαλό να σκεφτεί έναν τέτοιο ελιγμό, πόσο μάλιστα το θάρρος να το υλοποιήσει. Διότι αν μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση να ενορχηστρώσει ένα τέτοιο σχέδιο, εκτιμώ ότι θα το είχε κάνει πολύ νωρίτερα και δεν θα περίμενε μέχρι σήμερα που είναι κάπως αργά.

Αυτά σε ό,τι αναφορά τις εικασίες σχετικά με τη συνάντηση.

Όσον αναφορά τις εικασίες σχετικά με το τι συζητήθηκε σε αυτή τη συνάντηση, εδώ δεν έχω να πω πολλά. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το ότι όλοι «έμπλεξαν τα μπούτια τους» και το μέγεθος του επικοινωνιακού Βατερλό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αποκλείεται το αντικείμενο της συνάντησης να ήταν πράγματι αυτό που περιγράφει το Spiegel. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πιστεύω τις επίσημες εκδοχές για το τι συζητήθηκε.

Η κατάληξη των σημερινών σκέψεων λοιπόν έχει ως εξής:

Η εσκεμμένη διοχέτευση πληροφοριών προς το Spiegel μάλλον έγινε από Γερμανούς αξιωματούχους (όχι αναγκαστικά κυβερνητικούς), που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα.

Ενδεχομένως με απώτερο σκοπό να διενεργηθεί μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους σήμερα για να είναι καλά προετοιμασμένη η Ελλάδα να εισέλθει στον μόνιμο μηχανισμό από τα μέσα του 2013 και όχι να περιμένει μέχρι τότε.

Το αν θα ακούσουν αυτό τον κώδωνα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μένει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση και λόγω της μυστικότητας του γεγονότος, ό,τι και να λένε και ό,τι και να δηλώνουν ότι έγινε ή δεν έγινε σε αυτή τη συνάντηση δεν θα γίνει πιστευτό από την αγορά. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις όσο αναφορά την αναδιάρθρωση που όλοι διαψεύδουν και ότι η νομισματική αναταραχή που ξεκίνησε την Παρασκευή έχει ακόμα δρόμο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης