Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Υποχώρηση της Αθήνας «για το καλό της ειρήνης»;;;

Σοβαρά ερωτήματα για τα υπουργεία Εξωτερικών – Εθνικής Άμυνας


Ορισμένες πολύ σοβαρές πληροφορίες – καταγγελίες έχουν φθάσει στο «defencepoint.gr» οι οποίες αφορούν στις τουρκικές ασκήσεις που ακυρώθηκαν οι οποίες εάν αληθεύουν συνιστούν ένα ακόμη σοβαρό ολίσθημα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Κατά συνέπεια, εξηγήσεις και διευκρινίσεις θα ζητηθούν τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου μέχρι στιγμής συναντάμε σφραγισμένα χείλη, κάτι που επιτείνει την καχυποψία…
Οι πληροφορίες αναφέρουν για την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων κλείστηκε πολιτική συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν το επίπεδο αυτό είναι Παπανδρέου – Ερντογάν ή Δρούτσας – Νταβούτογλου.
Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αντάλλαγμα για την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων και την παρέμβαση για την αποτροπή κλιμάκωσης με αφορμή την απόπειρα του εθνικιστή Ζεϊμπέκ να προσεγγίσει το Αγαθονήσι και να αναρτήσει την τουρκική σημαία, οι Τούρκοι έλαβαν ένα σημαντικότατο αντάλλαγμα:

Πρόκειται για την ακύρωση της άσκησης ΙΩΝΑΣ με αντικείμενο τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου…
Υπογραμμίζουμε, ότι προς το παρόν δεν διαθέτουμε όλα τα στοιχεία ώστε να υιοθετήσουμε τις καταγγελίες οι οποίες προέρχονται από συνήθως αλλά ενημερωμένες πηγές. Εάν όμως αληθεύουν, τότε όσο σύγκρουση και να προκλήθηκε – εάν προκλήθηκε – στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και τους στρατηγούς, γεγονός παραμένει ότι η υποχώρηση της Αθήνας «για το καλό της ειρήνης», αν και δεν είναι του μεγέθους της αθλιότητας που πραγματοποιήθηκε στην κρίση των Ιμίων, αποτελεί επίσης πλήγμα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Και αυτό διότι η Ελλάδα καταγράφεται να υπαναχωρεί από μία πρωτοβουλία «επίδειξης σημαίας» σε μια περιοχή τη δικαιοδοσία επί της οποίας αμφισβητεί η Άγκυρα. Επαναλαμβάνουμε, ΔΕΝ είναι του ιδίου μεγέθους ατόπημα με αυτό των Ιμίων, ωστόσο, αποτελεί μια σαφή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, με την ακύρωση της άσκησης να έρχεται να προστεθεί στην εξαιρετικής σημασίας άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΤΟΞΟΤΗΣ η οποία κάποτε γινόταν σε συνδυασμό με τον κυπριακό Ελληνισμό…
Περιττεύει προφανώς να αναφέρουμε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δώσουν εξηγήσεις διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις προαναφερθείσες καταγγελίες. Όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, ο ελληνικός λαός ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να γνωρίζει ποιες συμφωνίες κλείνει η εκλεγμένη από τον ίδιο ηγεσία του στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής.
Εάν η απάντηση είναι ότι το έπραξαν «για το καλό της ειρήνης», ας βγουν κι ας το δηλώσουν, να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασής τους και να ακούσουν τη θετική ή αρνητική αξιολόγηση. Εάν το επιχείρημα συνδέεται με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τη συνειδητοποίηση εκ μέρους της ηγεσίας ότι έχουν τις Ένοπλες Δυνάμεις παρατημένες, τότε και αυτό έχει τη δική του αξία και πρέπει να αξιολογηθεί.
Επιτέλους, πρέπει να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση επί των θεμάτων της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ο κόσμος δικαιούται να διατυπώνει την άποψή του επ’ αυτών των ζητημάτων.
Σημείο Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης