Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Με ψεύδη ή δικαιολογίες δεν παράγεται πολιτική. Εφαρμόστε λοιπόν το Μνημόνιο


Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση το Σάββατο με ημερομηνία Παρασκευής στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ. Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης……..».
Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η ανακοίνωση δεν κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία στις 6.5, γιατί η σύγκλισή της σύσκεψης ήταν απολύτως μυστική,
σύμφωνα με την παράκληση του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε, που συμμετείχε σ αυτήν μαζί με τον υφυπουργό του Γιόργκ Άσμουσεν, υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ψεύδος. Αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συνάντησης υπουργών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο ίδιος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με τις οικονομικές εξελίξεις στη Ελλάδα. Αλλά στη συνάντηση αυτή που αποκαλύφθηκε από το ρεπορτάζ του Spiegel, συζητήθηκε και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία των οποίων οι υπουργοί δεν ήταν παρόντες. Ακόμη συζητήθηκε ένα non paper που παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αφορούσε την Ελλάδα και είναι προϊόν του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το Μνημόνιο και άρα απαιτείται ένας επανακαθορισμός της πολιτικής της Ευρωζώνης έναντι της χώρας μας και των υποχρεωσεών της. Τέλος, μπορεί τυπικά ο κ. Γιούνκερ να ήταν ο οικοδεσπότης, αλλά η τρομαγμένη φωνή της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ήταν εκείνη που έπεισε για την ανάγκη μιας ταχείας αντίδρασης πριν το “πλοίο Ελλάς” βυθιστεί….
Παρά τις διαψεύσεις σε όλους τους τόνους από κοινοτικούς εταίρους, υπουργούς οικονομικών ή μέρους των αγορών και αναλυτών, ότι δεν υπάρχει αήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το θέμα παραμένει στην οικονομική επικαιρότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής αγοράς. Αυτό δεν οφείλεται στην επικαλούμενη οικονομική παραφιλολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά στο πραγματικό γεγονός τηα πλήρους αποτυχίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής από τον κ. Παπακωνσταντίνου και της  κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Αδυναμίας της να ανταπεξέλθει, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολιτική του Μνημονίου αλλά και την δική της διακηρυγμένη πολιτική.
Το τι θα ακολουθήσει θα  το γνωρίζουμε ως τα τέλη Ιουνίου, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά μια πρώτη ίσως γεύση θα πάρουμε στις 16 Μαίου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Αλλά ήδη τα κακά νέα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει τους νέους κανόνες θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ώσπου να φτάσουμε στο βυθό…
Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης