Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τουρκία: Δεν είναι όλα ρόδινα στην οικονομία της...

Αντί υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι να βγάζουν τα συμπλέγματά τους απέναντι στην Ελλάδα παρουσιάζοντάς την ως επαίτη, καλό θα ήταν να κοιτάξουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στη δική τους χώρα...

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στη σημερινή «Χουριέτ», ένας στους πέντε Τούρκους, δηλαδή το 20% του πληθυσμού της γείτονος, επιβιώνει μόνο μέσω κρατικής βοήθειας. Αυτό, σύμφωνα με την έγκυρη τουρκική εφημερίδα, αποδίδεται σε πλειάδα κοινωνικών και πολιτισμικών περίπλοκων αιτιών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας (SGK) της Τουρκίας, περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες γίνονται αποδέκτες κρατικής βοήθειας. Εάν σε αυτούς προστεθούν τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους,
το Ίδρυμα καταλήγει ότι περί τα 16 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες επιβιώνουν μέσω της κρατικής βοήθειας.

Οι αναλυτές στην Τουρκία μιλούν για άδικη κατανομή εισοδήματος, καθώς η ανάπτυξη της χώρας δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, οπότε η χώρα αναπτύσσεται... γενικώς, χωρίς σχέδιο, ήταν το σχόλιο καθηγητή κοινωνιολογίας σε τουρκικό πανεπιστήμιο.

Το πρόβλημα, επισημαίνεται αρμοδίως, εστιάζεται στο ότι ο «μη προνομιούχος πληθυσμός» βρίσκεται συγκεντρωμένος γεωγραφικά, κυρίως στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και τα προάστια μεγαλουπόλεων, προσθέτει καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent. Η κατάσταση αυτή περιπλέκει το πρόβλημα, αφού είναι δύσκολο να αναπτύξεις τις συγκεκριμένες περιοχές και τους ανθρώπους τους.

Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η ανάλυση και οι απόψεις που διατυπώνονται από Τούρκους ακαδημαϊκούς για αυτό το φλέγον – και πιθανότατα εν υπνώσει – κοινωνικό πρόβλημα στην Τουρκία. Αποδεικνύεται, ότι στη γειτονική χώρα υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται ψύχραιμα και ορθολογικά και αφήνουν τους κάθε είδους παρορμητισμούς σε γραφικούς πολιτικούς.

Συνιστούμε στους αγγλομαθείς εκ των αναγνωστών μας να επισκεφτούν τη διεύθυνση της τουρκικής εφημερίδας και να ρίξουν μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο που φιλοξενεί, στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=one-out-of-five-people-live-with-state-aid-2011-04-04
defencepoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης