Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κόκκινο πανί η κυπριακή σημαία

«Έξω οι μαριονέτες», φώναζαν οι Τ/κ διαδηλωτές για τον ψευδοπρωθυπουργό Κιουτσιούκ
Στο επίκεντρο επεισοδίων μεταξύ Τουρκοκύπριων διαδηλωτών, που τις μετέφεραν, και «αστυνομικών» που προσπαθούσαν να τις κατάσχουν.
Σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν στο επίκεντρο επεισοδίων μεταξύ Τουρκοκύπριων διαδηλωτών, που τις μετέφεραν, και «αστυνομικών» που προσπαθούσαν να τις κατάσχουν, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής πλατφόρμας, μπροστά από τη λεγόμενη βουλή και την ''τουρκική πρεσβεία'' στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Η μαυροντυμένη κούκλα

Επεισόδια προκλήθηκαν όταν άτομο προσπάθησε να τοποθετήσει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάγκελο της ''πρεσβείας'' της Τουρκίας. ''Αστυνομικός'' προσπάθησε να τον
αποτρέψει και τότε άλλος ''αστυνομικός'' με πολιτικά, άρπαξε τη σημαία. Το ίδιο σκηνικό με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάλι, προκλήθηκε λίγα λεπτά αργότερα από το ίδιο άτομο στα κάγκελα της ψευδοβουλής.
Εξάλλου, σημαίες της Κύπρου κρέμασαν από τα γραφεία της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", που βρίσκεται απέναντι από την ψευδοβουλή, τα μέλη της κίνησης Γιασεμί.
Οι διαδηλωτές έκαψαν μια μαυροντυμένη κούκλα που παρίστανε τον ''πρωθυπουργό'' Ιρσέν Κιουτσιούκ, φωνάζοντας ''έξω οι μαριονέτες''.
Στην εκδήλωση υπήρχε, εντούτοις, μικρότερη συμμετοχή από τις δύο προηγούμενες φορές (στις 28 Ιανουαρίου και 2 Μαρτίου).
Από το συλλαλητήριο απουσίασαν τα ''κοινοβουλευτικά'' κόμματα, ενώ το στήριξαν τα ''εξωκοινοβουλευτικά'' κόμματα Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος (στην παρουσία των ηγετών τους, Μουράτ Κανατλί και Ιζέτ Ιζτζιάν αντίστοιχα), καθώς και άλλα μικρά κόμματα. Εντούτοις στον τόπο της εκδήλωσης μετέβησαν οι Φερντί Σογιέρ του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού και Μεχμέτ Τσακιτζί του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, με τον τελευταίο ν' αποδοκιμάζεται από ορισμένους διαδηλωτές. Στην τάφρο απέναντι από το κτίριο της ψευδοβουλής έχει στηθεί μεγάλο αντίσκηνο, στο οποίο ψες έδωσε συναυλία ο Τ/κ καλλιτέχνης Αρντά Γκιουντιούζ.
Συνθήματα εναντίον της Τουρκίας

Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς την ψευδοβουλή, όπου για πρώτη φορά ο δρόμος είχε κοπεί με σιδερένια κάγκελα, ενώ 300 και πλέον ''αστυνομικοί'' είχαν παραταχθεί πίσω από αυτά και γύρω από τα κτίρια της ''βουλής'' και της ''πρεσβείας''. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονταν και πολλοί "αστυνομικοί" με πολιτική περιβολή. Της πορείας των διαδηλωτών ηγείτο η οργάνωση Dev Is με τον πρόεδρό της Μεχμέτ Σεΐς να αντιδρά έντονα όταν είδε τα σιδερένια κάγκελα. ''Τα σύνορα με τους Ε/κ έφτασαν μέχρι εδώ;'', διερωτήθηκε πριν αρχίσουν την καθιστική εκδήλωση.
Το πρώτο επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν οπαδοί του πολιτιστικού επαναπροσεγγιστικού κέντρου Μπαράκα, που κρατούσαν πανό με σύνθημα ''Εισβολέα Τουρκική Δημοκρατία, εξαφανίσου από την Κύπρο'', πήγαν στην πλαϊνή είσοδο της ψευδοβουλής και φώναζαν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές πετούσαν πλαστικά μπουκάλια με νερό στους ''αστυνομικούς'' που βρίσκονταν στην είσοδο. ''Αστυνομικός'' με πολιτικά άρπαξε το πανό και προσπάθησε να φύγει και ενεπλάκη με τους διαδηλωτές που φώναζαν ''Εξω η αστυνομία'', ''Κάτω ο φασισμός'', ''Σε μιαν ανεξάρτητη Κύπρο όλοι οι λαοί είναι αδέρφια''.
Ειρήνη και λύση του Κυπριακού

Εκ μέρους της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών KTOES, η Σέλμα Εϊλέμ ανέγνωσε μια δήλωση, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για απόσυρση του οικονομικού πακέτου που επιβάλλεται από την Τουρκία και για προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι Τ/κ, πρόσθεσε, θέλουν να διοικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Εκφράζοντας αντίθεση στην παραχώρηση των λεγόμενων υπηκοοτήτων, η Εϊλέμ τόνισε ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και την επίτευξη της ειρήνης στην Κύπρο.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαδηλωτές φώναζαν ''έξω η αστυνομία'' και προπηλάκιζαν τους λεγόμενους πολιτικούς αστυνομικούς, αναγκάζοντάς τους να απομακρυνθούν.
Τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη και, σύμφωνα με τις τ/κ ιστοσελίδες, πρόκειται για μέλος της συντεχνίας Hava Sen των εργαζομένων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όταν προσπάθησε να περάσει από το σιδερένιο φράγμα της ''αστυνομίας''.
«Στο γηροκομείο, όσοι δεν καταλαβαίνουν»

''Δεν θα γίνουμε πρόσφυγες, θ’ αντισταθούμε'', ''Στήριξη στον αγώνα για ενότητα'', ''Συντεχνίες είμαστε εδώ για λύση ύπαρξής μας. Όσοι δεν μπορούν να καταλάβουν, να δουν, να ακούσουν, να πάνε στο γηροκομείο'', ''Η χώρα καίγεται, η κυβέρνηση κοιμάται'', ήταν μερικά από τα συνθήματα των συντεχνιών DAU SEN, EL SEN, TEL SEN, των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών, των δημοσιογράφων, των εργαζομένων σε συνεργατικές ''τράπεζες'', στα ''τελωνεία'' κ.ά.
Υπήρχαν και άλλα συνθήματα, όπως: ''Άγκυρα, πάρε τα χέρια σου από πάνω μας'', ''Απέβαλε τη νοοτροπία του κατακτητή'', ''Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε'', ''Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα τη διοικήσουμε''. Σε ένα πανό ένας γάιδαρος κοίταγε μια άδεια πολυθρόνα και έγραφε ''Αχ, βρε γάιδαροι... Τα μάτια του έμειναν κολλημένα στην πολυθρόνα''.
Μια κοπέλα κρατούσε πανό με μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έγραφε: ''Ε.Ε. είσαι υπεύθυνη, διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη σου απέναντι στους υπηκόους σου και τη γη''. Κρατούσε τη σημαία της Ε.Ε. και στη συνέχεια τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης