Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Δελαβέκουρας:Να προσφύγει στη Χάγη η Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα

Δελαβέκουρας:Να προσφύγει στη Χάγη η Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα

Να συμβάλλει στην παραγωγή συγκεκριμένου αποτελέσματος από τις διερευνητικές επαφές ή να δεχθεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και να διακόψει τις προκλητικές ενέργειες, κάλεσε την Τουρκία ο Γ. Δελαβέκουρας.

Στα τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και για την υπόθεση του ιταλικού πλοίου Explora, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας.

Όσον αφορά στην Τουρκία, τόνισε ότι καλείται να συμβάλλει στην παραγωγή συγκεκριμένου αποτελέσματος από τις διερευνητικές επαφές ή σε άλλη περίπτωση, να δεχθεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως και να διακόψει τις προκλητικές ενέργειες.

Επίσης, κάλεσε για μία ακόμη φορά τη γείτονα να παρουσιάσει συγκεκριμένο αποτέλεσμα μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. «Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει την αξιοπιστία της, έχουμε μια κυβέρνηση στην Τουρκία που λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, πρέπει να το αποδείξει και με πράξεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, χαρακτήρισε «οπισθοδρομικές» και «διχοτομικής» λογικής τις θέσεις που υποστηρίζει ο κ. 'Ερογλου στις διαπραγματεύσεις ,με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόοδος. Παράλληλα, κάλεσε τόσο τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, όσο και την Τουρκία να μεταβάλλουν στάση στο κυπριακό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την προσφυγή σε αυτό των Σκοπίων, τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται τη διαδικασία και αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου. Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική πλευρά ανάπτυξε τα επιχειρήματά της και έδωσε «ισχυρή απάντηση» στα επιχειρήματα των Σκοπίων. Η δίκη στη Χάγη δεν έχει εξάλλου σχέση με τη διαπραγμάτευση για το όνομα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για την υπόθεση του ιταλικού πλοίου Explora είπε ότι , ζήτησε άδεια, όπως προβλέπεται, σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας και την έλαβε. Η Τουρκία το παρενόχλησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Οι ενέργειες αυτές και όσες ακολούθησαν είναι παράνομες, άκυρες και δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα, ούτε θέτουν σε αμφισβήτηση τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Το πλοίο, εν αντιθέσει με διαβεβαιώσεις που είχαν παρασχεθεί από την Ιταλία, ζήτησε άδεια και από την Τουρκία, γεγονός που οδήγησε σε ελληνικό διάβημα στον Ιταλό Πρέσβη και άμεση ανάκληση της ελληνικής άδειας προς το σκάφος. Η Ελλάδα κατοχύρωσε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρά τις ενέργειες της Τουρκίας, κατέληξε ο Γ. Δελαβέκουρας. Ερώτηση της ΝΔ για το Explora
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών επισημαίνει ότι παρά τη διαβεβαίωση του υπουργείου πως το ιταλικό σκάφος είχε ζητήσει τη νόμιμη άδεια από τις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια υπέστη την παρενόχληση του τουρκικού πολεμικού, ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε προ ημερών ότι το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε εκ των υστέρων ότι το ιταλικό πλοίο ζήτησε άδεια - παρανόμως- και από την Τουρκία για να συνεχίσει την αποστολή του μέσα σε ελληνική περιοχή.
Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερώτησή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, παραδέχτηκε ότι η ενέργεια του ιταλικού σκάφους έγινε γνωστή με καθυστέρηση στις 28/3/2011, ενώ το αρχικό επεισόδιο είχε ξεκινήσει στις 12/3/2011.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης