Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ Καταγγέλλεται η Τουρκία


Απαγόρευσαν στον Επίσκοπο Καρπασίας να λειτουργήσει στον Απόστολο Αντρέα

Χωρίς καμιά αιτία οι κατοχικές «Αρχές» έστειλαν ψευδοαστυνομικούς και απαγόρευσαν τη λειτουργία.

Προχθές, μέρα της γιορτής του Αποστόλου Αντρέα, απαγόρευσαν στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.

Η Εκκλησία της Κύπρου προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταγγείλει την Τουρκία σε διεθνή βήματα για τη συμπεριφορά που επιδεικνύει.
Πριν από τρεις περίπου μήνες οι κατοχικές δυνάμεις είπαν ότι στη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα θα επέτρεπαν στον Επίσκοπο Καρπασίας να λειτουργήσει.
Χωρίς να υπάρξει καμιά άλλη διαβούλευση και ενημέρωση της δικής μας πλευράς, την περασμένη Δευτέρα, και ενώ γίνονταν οι ετοιμασίες για την πραγματοποίηση της λειτουργίας και της μετάβασης των πιστών στον Εσπερινό και στη λειτουργία την ημέρα της γιορτής του Αγίου, η άλλη πλευρά διαμήνυσε ότι δεν θα αφήσει τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να λειτουργήσει και να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας μετέβη παρ' όλα αυτά στο μοναστήρι την Τρίτη, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, και ψευδοαστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν στο μοναστήρι τού ανακοίνωσαν ότι απόφαση του κατοχικού καθεστώτος είναι να μην του επιτραπεί να λειτουργήσει τη Μονή.

Καταγγελία Οικολόγων

Σε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε αλλά και προς το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προβαίνει το Κίνημα Οικολόγων σχετικά με τις νέες διώξεις των Τούρκων κατακτητών σε βάρος των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κυπρίων.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του Κινήματος, Ιωάννας Παναγιώτου, «Η απαγόρευση στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της τουρκικής πολιτικής αντιμετώπισης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Η Τουρκία συμπεριφέρεται στον κυπριακό λαό κατά τρόπο που δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις καταγγελίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, οι κατοχικές "Αρχές" προβάλλουν νέα εμπόδια στη συμφωνημένη από καιρό έναρξη εργασιών της ετοιμόρροπης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Καταγγέλλουμε τη στάση των τουρκικών κατοχικών "Αρχών" και ζητούμε την άμεση έναρξη εργασιών για την αποκατάσταση του ετοιμόρροπου κτιρίου του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στη χερσόνησο της Καρπασίας», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η κ. Παναγιώτου, έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη της τη στάση των τουρκικών «Αρχών».
«Δεν μπορεί να συζητείται το άνοιγμα του κεφαλαίου ''πολιτισμός'' στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όταν συνεχίζεται η τουρκική πολιτική της καταπάτησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το άθλιο πρόσωπο της κατοχής

Η απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας στον Απόστολο Αντρέα, ανήμερα της γιορτής του, φανερώνει και πάλι την κακοπιστία των εγκάθετων της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι οποίοι εδώ και καιρό είχαν αποδεχτεί την τέλεση λειτουργίας, ενώ στη συνέχεια αναίρεσαν την αρχική τους υπόσχεση, δήλωσε για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας.
«Το κατοχικό καθεστώς έδειξε και πάλι το άθλιο πρόσωπο της κατοχής», είπε.
Τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες, πρέπει να καταγγέλλονται και εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Άγκυρας για αλλοίωση του χαρακτήρα των χώρων θρησκευτικής λατρείας στα κατεχόμενα, πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να πράξει αυτό που επιβάλλεται», είπε τέλος ο κ. Γιωργάλλας.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης