Ο κ. Μπαγίς επανάλαβε το γνωστό τουρκικό παραμύθι, πως δεν είναι η Τουρκία που χρωστάει στην ΕΕ, αλλά ακριβώς το αντίστροφο. Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο υπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Ένωση υποσχέθηκε να άρει την απομόνωση των Τ/κ και δεν το έχει πράξει. Αυτό, κατά τον ίδιο, θα συντελεστεί με το άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και του αεροδρομίου της Τύμπου σε σκάφη και αεροσκάφη των χωρών μελών της ΕΕ. Ο κ. Μπαγίς ξεχνάει ή προσποιείται ότι αγνοεί το νόμο της πολιτικής και της διπλωματίας, να μην πω και της ζωής, ότι καθετί που δεν διευκρινίζεται σε μία συμφωνία, είναι ανοικτό σε περαιτέρω διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 26 Απριλίου του 2004, διατυπωνόταν η πρόθεση για τερματισμό της απομόνωσης της τ/κ κοινότητας, αλλά δεν ξεκαθαριζόταν πως θα γίνει αυτό.
Άρα, αυτό θα ετύγχανε διαπραγμάτευσης σε επόμενο στάδιο. Συνδεόταν όμως η όποια βοήθεια για οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας, με το στόχο της επανένωσης της Κύπρου και όχι την αυτονόμηση των Τ/κ ή την πολιτική τους αναβάθμιση, όπως σταθερά δηλώνει πως επιδιώκει η Τουρκία.
Καλούσε, μάλιστα, την Επιτροπή να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση (της ενοποίησης και της οικονομικής ανάπτυξης).
Τόνιζε, μάλιστα, την ανάγκη όπως οι προτάσεις της Επιτροπής οδηγούν σε οικονομική ενοποίηση της Κύπρου και βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Στα πλαίσια αυτά, πρότεινε όπως σε πρώτη δόση τα 259 εκατομμύρια ευρώ, που επρόκειτο να δοθούν σε περίπτωση λύσης στη βόρεια περιοχή, να χρησιμοποιηθούν προς αυτόν το σκοπό. Η ΚΔ, από την πλευρά της, και στο πνεύμα των πιο πάνω συμφώνησε και υποστήριξε το χρηματοδοτικό κανονισμό, για την παραχώρηση των 259 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της βόρειας περιοχής και της τ/κ κοινότητας.
Επιπρόσθετα στα χρόνια που ακολούθησαν, η ΚΔ συναίνεσε στον κανονισμό της «πράσινης γραμμής» που διέπει το εμπόριο με τις κατεχόμενες περιοχές, και πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένο τρόπο και ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή εμπορίου, είτε από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου είτε από εκείνο της Λάρνακας. Ακόμα, με δικούς της πόρους, ενίσχυσε οικονομικά με τη μορφή επιδομάτων χιλιάδες Τ/κ πολίτες της ΚΔ, ενώ παραχώρησε και χιλιάδες διαβατήρια σε Τ/κ, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την πρόσβασή τους στις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Εκείνο το οποίο δεν έγινε δεκτό από την πλευρά της ΚΔ και κατά συνέπεια δεν έγινε και ευρωπαϊκή πολιτική, ήταν ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, όπως αυτός προτάθηκε από την Επιτροπή το 2004. Η ένσταση αυτή είναι δικαιολογημένη και εμπίπτει στο απόλυτο δικαίωμα της ΚΔ ως κράτους μέλους της ΕΕ. Ο κανονισμός αυτός δεν απετέλεσε μέρος της συμφωνίας ή των υποσχέσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, αφού ετοιμάστηκε μετά την απόφαση της 26ης Απριλίου. Για την ακρίβεια, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2004. Κατά συνέπεια, η ΕΕ ως οντότητα και η ΚΔ ως μέλος της εκπλήρωσαν όλες τις υποσχέσεις που έδωσαν προς τους Τ/κ, με την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού και εκείνου της «πράσινης γραμμής».
Εκείνος όμως που είναι μπαταξής (αυτός δηλαδή που δεν εξοφλά τα χρέη του) είναι ο κ. Μπαγίς και η χώρα που εκπροσωπεί. Ενώ πήραν με κυπριακή συναίνεση την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνεχίζουν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της. Δεν υλοποιούν το πρόσθετο πρωτόκολλο, απαγορεύοντας στα κυπριακά πλοία να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια και τα πολιτικά αεροσκάφη της Κύπρου να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Τουρκίας, ή να διασχίζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αρνούνται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την ΚΔ και εναντιώνονται στην ένταξη της ΚΔ σε μία σειρά από διεθνείς οργανισμούς και πρωτοβουλίες.
Μέσα στην έπαρση και την αλαζονεία
ΠΑΡΑ την ανοχή της ΚΔ, η οποία συναίνεσε στο άνοιγμα 13 κεφαλαίων, η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την ΚΔ. Αλλά, δυστυχώς, η Τουρκία δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Μέσα στην έπαρση και την αλαζονεία της, που η οικονομική της μεγέθυνση της δημιούργησαν, επανέρχεται στην προσφιλή τακτική των απειλών. Δύο φορές τον τελευταίο καιρό ο κ. Μπαγίς απείλησε με κρίση την ΚΔ αλλά και την ίδια την ΕΕ, αν δεν διευκολύνουν την ενταξιακή πορεία της χώρας του, αίροντας τα όποια εμπόδια και ενστάσεις. Οι απειλές του κ. Μπαγίς αποβλέπουν επιπρόσθετα και στο να εξουδετερώσουν την αυτοπεποίθηση που προσέδωσε στους Έλληνες της Κύπρου η ένταξή τους στην ΕΕ. Στόχος του, να μας υποχρεώσει να αποδεχθούμε μία λύση τουρκικών προδιαγραφών. Ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να θέσουμε την ανάρμοστη και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά της Τουρκίας ενώπιον των εταίρων μας. Η συμπεριφορά αυτή ευρίσκεται σε σύγκρουση με μία σειρά αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.
ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΟΥΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου