Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μόνο οι Τούρκοι τους ενώνουν

Της Μικαέλλας Λοίζου

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε χθες τις προσβλητικές και προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που έχουν ξεφύγει σε επικίνδυνο βαθμό. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μάς είπε μισαλλόδοξους και ρατσιστές, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου «ακύρωσε» τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την ΑΟΖ. Ο δε Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε ότι ισχυριζόμαστε πως έχουμε κράτος, αλλά δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από μια νομαδική φυλή!
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οργή στο εσωτερικό μέτωπο, καταφέρνοντας για πρώτη φορά, μετά από μέρες, να συσπειρώσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από έναν κοινό σκοπό: την καταδίκη τους.

Εσείς είστε παράνομοι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στον Αχμέτ Νταβούτογλου, υπέδειξε ότι δεν νομιμοποιείται, ούτε με τον Καταστατικό Χάρτη ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, να είναι τόσο κυνικός και τόσο αλαζόνας, δηλώνοντας ότι είναι άκυρη η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ. «Άκυρη και παράνομη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού», τόνισε. Όπως είπε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκφράζει μια κατοχική δύναμη, η οποία, δυστυχώς, έχει στηρίγματα από κάποιους στο διεθνή χώρο και επιτρέπεται στους εκπροσώπους της να μιλούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Είναι καταδικαστέα αυτά τα πράγματα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα κυριαρχικά της καθήκοντα, με την υπογραφή διάφορων Συμφωνιών, οι οποίες εκπηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εγκριθεί και συνομολογηθεί από τα ΗΕ», τόνισε. Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, όχι η Κυπριακή Δημοκρατία, άρα εκείνος που παρανομεί είναι ο κ. Νταβούτογλου και η χώρα του.

Δείξτε πόσο ανεκτικοί είστε


Απάντηση στους Τούρκους ήρθε και από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος καταδίκασε την προσπάθεια Τούρκων αξιωματούχων να αξιοποιήσουν πολιτικά εναντίον της Κύπρου τα πρόσφατα γεγονότα μετά τον καλαθοσφαιρικό αγώνα τουρκικής ομάδας στην Κύπρο. Ο ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία, αντί να επικεντρώνεται στις επιθέσεις εναντίον της Κύπρου για το γεγονός, να εφαρμόσει η ίδια τις υποχρεώσεις της και να δείξει η ίδια πόσο ανεκτική είναι σε άλλες θρησκείες και στη διαφορετικότητα.
Ο κ. Κυπριανού απέδωσε τις δηλώσεις στο γεγονός πως η κατοχική χώρα έχει μπει σε μια προεκλογική περίοδο. «Κατανοούμε τον εκνευρισμό του Υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας, του κ. Μπαγίς. Η αδυναμία της Τουρκίας να ανοίξει ενταξιακά κεφάλαια τον οδηγούν στο να καταλήγει σε ακραίες πολιτικές ερμηνείες γι' αυτά τα γεγονότα, με προσπάθεια να επιτίθεται εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης», δήλωσε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στην Τουρκία είναι ότι η μη πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της και το μη άνοιγμα κεφαλαίων αποτελεί αποκλειστικά δική της ευθύνη.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να δώσει μαθήματα ανεκτικότητας στην Κύπρο. Κατέληξε λέγοντας ότι ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και της ελεύθερης άσκησης θρησκευτικών δικαιωμάτων, επιβάλλεται όχι μόνο από τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, αλλά και από την ίδια την ενταξιακή της πορεία.

Δεν αποσείετε τις ευθύνες σας

Ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα επεισόδια που έγιναν στον καλαθοσφαιρικό αγώνα του ΑΠΟΕΛ με την Πινάρ Καρσίγιακα είναι απαράδεκτος, δήλωσε και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο και δεν μπορεί να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση, επιρρίπτοντάς τες σε κάποιους ακραίους Κύπριους νεαρούς. Τα επεισόδια, πρόσθεσε, «δεν αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο κυπριακός λαός, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο μια μικρή ομάδα ανθρώπων λειτουργεί και συμπεριφέρεται». «Αυτούς τους λίγους», ανέφερε, «δεν πρέπει να τους στηρίζουμε, θα πρέπει να τους αποκαλύπτουμε, να τους απομονώνουμε, για να μη δίνουμε ερείσματα στον οποιονδήποτε αδικαιολόγητα να χρησιμοποιεί τη δράση τους, για να κτυπά την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Νταβούτογλου, τόνισε ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και «έχει κάθε δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με όποια χώρα επιθυμεί». Ό,τι και να λέει η Τουρκία, δεν μπορεί να αναιρέσει αυτή την πραγματικότητα και αυτό την ενοχλεί και προσπαθεί να το διαγράψει, πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι δεν πρέπει να δίνουμε ερείσματα στην τουρκική πλευρά να μας πολεμά πιο αποτελεσματικά.

Δεν αποενοχοποιείστε

Η κορύφωση της προκλητικότητας, του ετσιθελισμού και της θρασύτητας της Άγκυρας, υπαγορεύει πολιτική και παλλαϊκή συστράτευση και αποφασιστική και σθεναρή αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το οποίο καλεί σε συλλογικότητα και ενότητα.
«Οι λεονταρισμοί και οι απειλές, που συστηματικά εκτοξεύει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνουν την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών», τονίζεται, αποδίδοντας την τακτική αυτή στην πλήρη αντίληψη της Τουρκίας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μόνιμο μέλος της ΕΕ, είναι σε θέση να ματαιώσει τα ευρωπαϊκά όνειρα της Τουρκίας, αν συνεχίσει να παρασπονδεί και να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της.
Το ΔΗΚΟ θεωρεί «πολιτικό χουλιγκανισμό» τις απόψεις του Τούρκου Πρωθυπουργού αναφορικά με τα επεισόδια, σημειώνοντας ότι «οι αιτιάσεις και οι σοφιστείες του κ. Ερντογάν δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βαρβαρότητα και να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία από το έγκλημα της εισβολής και κατοχής, και τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού».

Πρωτοφανής αναίδεια

Η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε «θρασύτατες, υβριστικές και προκλητικές» τις δηλώσεις Ερντογάν. Όπως αναφέρει ανακοίνωση, «με πρωτοφανή αναίδεια ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, της χώρας που κατέχει παράνομα το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, της χώρας που εκτόπισε 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριους από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, που βίασε, που καταστρέφει καθημερινά αρχαία και θρησκευτικά μνημεία, τολμά να μιλά για ρατσιστικές συμπεριφορές των Ελλήνων Κυπρίων».
«Ο Πρωθυπουργός της χώρας, της απέραντης φυλακής και του «εξπρές του μεσονυκτίου, χωρίς να ερυθριά, επιτίθεται εναντίον του κυπριακού Ελληνισμού για συνήθη έκτροπα σε αθλητική διοργάνωση. Αιδώς, Αργείοι!, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πρόεδρε, φέρε τους στο τραπέζι
Πεποίθηση του ΕΥΡΩΚΟ είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει την Τουρκία σε συνομιλίες, γιατί μόνο έτσι θα επιταχυνθεί η λύση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου, γιατί κάνει προσπάθεια αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα στις κατεχόμενες περιοχές, γιατί τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στην Κύπρο, γιατί έχει σκοτώσει πολλούς αθώους Κύπριους πολίτες και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Κύπρο και να συμπεριφέρεται όχι σαν ηγεμόνας της περιοχής, αλλά να αντιληφθεί τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή».
«Εάν η Τουρκία δεν έρθει να κάτσει στο τραπέζι για να συζητήσει απ' ευθείας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της εισβολής και της κατοχής που έχουμε στην Κύπρο», συμπλήρωσε, καλώντας τον Πρόεδρο να απευθύνει πρόσκληση στην κατοχική χώρα.

Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν απέστειλε, όπως γνωστοποίησε, επιστολή διαμαρτυρίας προς ομολόγους του και Προέδρους διεθνών σωμάτων, τους οποίους καλεί να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να αποκαταστήσει τα γενικότερα δικαιώματα των εγκλωβισμένων. Πιο συγκεκριμένα, παραλήπτες της επιστολής ήταν οι Πρόεδροι των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και οι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Καρογιάν αναφέρεται στην επιδρομή των Τούρκων στην εκκλησία στο Ριζοκάρπασο τα Χριστούγεννα και καταθέτει τα γεγονότα. «Αυτή η ακατανόητη, αλλά και καταδικαστέα ενέργεια έλαβε χώρα, παρά το γεγονός ότι είχε ληφθεί εκ των προτέρων άδεια από τις κατοχικές αρχές για πραγματοποίηση της Λειτουργίας», σημειώνει.
«Όλα αυτά συνιστούν μέρος μιας συστηματικής πολιτικής εθνικού ξεκαθαρίσματος, την οποία εφαρμόζει η Τουρκία στην Κύπρο από το 1974, παρά και τη σχετική Συμφωνία της Βιέννης στις 2 Αυγούστου 1975», καταγγέλλει ο κ. Καρογιάν. Αναφέρεται, ακόμη, στις παραβιάσεις της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών του ΣτΕ και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. «Τα γεγονότα είναι, επίσης, ενδεικτικά της απουσίας βούλησης της τουρκικής πλευράς για να εφαρμόσει την όποια συμφωνία, αλλά και απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις της σχετικά με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποτελούν μόνο κενά λόγια», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Απευθύνω έκκληση σε σας, όπως ασκήσετε όλη σας την επιρροή προς την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, ώστε η χώρα αυτή να αποκαταστήσει τα γενικότερα δικαιώματα των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και, ειδικότερα, τα θεμελιώδη ανθρώπινά τους δικαιώματα για απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών και λατρευτικών τους πεποιθήσεων», εξηγεί στους ξένους. Ο κ. Καρογιάν καταλήγει λέγοντας ότι «λόγω των λυπηρών αυτών γεγονότων, νιώθω υποχρεωμένος να υπογραμμίσω ότι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, τότε η τουρκική κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, θα πρέπει να τηρεί, στην πράξη και όχι στα λόγια, τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης