Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Θύελλα αντιδράσεων για τον Μπαγίς

  


Του Γιώργου Πλουτάρχου

Θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο ξεσήκωσε η συνέντευξη στη «Σ» του Τούρκου υπουργού Επικρατείας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας Εγκεμέν Μπαγίς. Οι προκλητικές αναφορές του κ. Μπαγίς σε ό,τι αφορά τον τρόπο προσέγγισης της Άγκυρας, αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν έμειναν αναπάντητες, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα πολιτικά κόμματα. Στη συνέντευξή του στη «Σ», ο κ. Μπαγίς επανέλαβε την αξίωση της Άγκυρας για διασύνδεση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου 10 με τον Κανονισμό για τα απευθείας εμπόριο, και εμφανίστηκε αλαζονικός έναντι τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναποδογυρίζει την εικόνα


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μπαγίς, τόνισε πως με τα συμφραζόμενά του, ο Τούρκος υπουργός αναποδογυρίζει την εικόνα, κατά την έκφρασή του. Ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε πως δεν είναι η Ε.Ε. που έχει υποχρεώσεις έναντι της Τουρκίας, αλλά είναι η Τουρκία που έχει αναλάβει υποχρεώσεις με τη δική της υπογραφή έναντι της Ε.Ε. «Και αυτές τις υποχρεώσεις δεν τις έχει εκπληρώσει», υπέδειξε. «Και ειδικά», συνέχισε, «δεν έχει εκπληρώσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Ε.Ε. έχει παγώσει οκτώ κεφάλαια το 2006, ζητώντας από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.
Η Τουρκία συνεχίζει να μην τις εκπληρώνει, γι’ αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία πέρσι πάγωσε ακόμα έξι κεφάλια. Η Τουρκία συνεχώς παραπονιέται ότι δεν έχει κεφάλαια να κινηθεί. Είναι στο δικό της χέρι και είναι από τη δική της συμπεριφορά που εξαρτάται, πρώτα απ’ όλα, για να μπορέσει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία. Δεν έχει ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση, ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε της Ε.Ε. για να γίνει το ανάποδο. Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία αναποδογυρίζει την όλη εικόνα», πρόσθεσε.

Οι εκπλήξεις…

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Μπαγίς, ότι η Τουρκία πάντα έχει ένα σχέδιο Β, Γ, Δ, και εάν αναμένονται οποιεσδήποτε εκπλήξεις από πλευράς Τουρκίας στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτά περί εκπλήξεων της Τουρκίας λέγονται εδώ και καιρό. «Θα κάνει κίνηση η Τουρκία, θα κάνει έκπληξη η Τουρκία. Μέχρι τώρα, ούτε κίνηση έχει κάνει η Τουρκία ούτε έκπληξη έχει κάνει η Τουρκία. Και αυτό που δεν κάνει, επαναλαμβάνω, είναι να μην υλοποιεί τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει μπροστά της, και σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Γιατί να μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει. Άρα, αντί να προσπαθεί να θολώσει τα νερά η Τουρκία, θα ήταν καλύτερα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, για να ανοίξει και ο δρόμος προς την επίλυση του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

Δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική


ΤΗ ΘΕΣΗ ότι δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική, δεν αλλάζουν οι στόχοι της, δεν αλλάζουν οι επιδιώξεις της και δεν αλλάζει η συμπεριφορά της, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως είναι γι’ αυτόν το λόγο που εμείς θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις δικές μας θέσεις, στις δικές μας αρχές. Χαρακτηρίζοντας τις αναφορές Μπαγίς ως «ένα από τα ίδια», ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως είναι η συνήθης τουρκική πολιτική, η οποία επαναλαμβάνεται. «Δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική, δεν αλλάζουν οι στόχοι της, δεν αλλάζουν οι επιδιώξεις της, δεν αλλάζει η συμπεριφορά της. Είναι γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, που εμείς θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις δικές μας θέσεις, στις δικές μας αρχές. Να μείνουμε σταθεροί σε αυτά τα οποία πιστεύουμε και τα οποία διεκδικούμε.
Δεν πρόκειται η Τουρκία να αλλάξει άποψη, ούτε και να αλλάξει θέση. Είναι γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, που εμείς θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε μάχες και αγώνες, για να πληρώνει τίμημα η Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή. Να πληρώνει τίμημα, γιατί συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να δίνουμε μάχες για να συνεχίσει η Τουρκία να καταδικάζεται για την περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και την παραγνώριση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.», κατέληξε.

Αξιοποιεί την απραξία μας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μπαγίς στη «Σ», εξέφρασε την άποψη ότι επειδή δεν αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε την ένταξή μας στην Ε.Ε., δηλαδή να θέτουμε εμείς όρους στην Τουρκία, αξιοποιεί η Τουρκία την απραξία μας και θέτει όρους σε μας. «Νομίζω ότι αυτό πρέπει να προβληματίσει όσους έχουν απαξιώσει την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους

Η ΓΕΝΙΚΗ Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη του Εγκεμέν Μπαγίς, είπε ότι οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους. «Αυτό που πρέπει να κοιτάζουμε δεν είναι τι λένε οι Τούρκοι, αλλά τι κάνουμε εμείς. Κατά τη δική μας άποψη, πρέπει να απαντήσουμε με τη μη συναίνεσή μας στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά. Για να συναινέσουμε, θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε.», κατέληξε.
Αυτά είπε στη συνέντευξή του στη «Σημερινή»…
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ πως στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη «Σ» και δημοσιεύτηκε χθες, ο Εγκεμέν Μπαγίς εμφανίστηκε άκρως αποκαλυπτικός γύρω από το σκεπτικό και τις προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μπαγίς, μεταξύ άλλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του ενδιαφέροντος της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαμήνυσε προκλητικά πως στην Τουρκία δεν αρέσουν οι απειλές. Διερωτήθηκε, συναφώς, κατά πόσο η Κύπρος μπορεί ν’ αντέξει την περίπτωση η Τουρκία να μην ενδιαφέρεται για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως την Ε.Ε. για αθέτηση των υποσχέσεών της και την κάλεσε ν’ ανοίξει εμπορικές συναλλαγές με τη «Βόρεια Κύπρο», κατά την έκφρασή του. Μόνο αν γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. «Μπορούμε να το κάνουμε. Και, μάλιστα, να μπει στο αεροπλάνο κι ο Χριστόφιας. Να έρθει στην Κωνσταντινούπολη και να τον πάμε για ψώνια στην Κλειστή Αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. «Η Τουρκία είναι έτοιμη για τη μεγάλη λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για άμεση λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για μη λύση, η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη για μια μεγάλη κρίση. Είμαστε έτοιμοι για όλα», διαμηνύει. Ταυτοχρόνως, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, οι οποίες, όπως άφησε να νοηθεί, θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση της Γενεύης.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης